Zonguldak Valisi Ali Kaban ve BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, BEÜ Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin yeni binasını gezdi. Rektör Özer,  Zonguldak’ta sağlık turizmini geliştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sağlık turizminin lokomotifi diş olacak” dedi.

Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Selçuk Oruç,  yeni binayı sunumlar eşliğinde tanıtarak, Bolu, Düzce, Karabük ve diğer illerin yanı sıra yurt dışından da hastaların Zonguldak’ı tercih etmesini hedeflediklerini belirterek, BEÜ’nün sağlık turizminde de öncü rol üstlenmesini planladıklarını söyledi.

Batı Karadeniz Bölgesi’nde hiçbir sağlık kuruluşunun sahip olmadığı cihazların sadece Zonguldak’ta Diş Hekimliği Fakültesi’nde olduğunu söyleyen Oruç, ağız ve diş sağlığıyla ilgili her türlü tedavi hizmetini verebildiklerini belirtti.

BATI KARADENİZ’İN DİŞ SAĞLIĞINDA TEK ADRES

Oruç, “Yeni Diş Hekimliği Fakültemiz, Zonguldak ve çevre illerde 3. basamak ağız ve diş sağlığı hizmeti veren tek kurum olma özelliğindedir. Tüm Anabilim Dallarına ait 7 adet klinik, 6 adet laboratuvar, çocuk oyun odası, bay/bayan mescit, bebek emzirme odası, 1 adet toplantı odası, 1 adet 110 kişilik konferans salonu ve 48 adet idari ofis ve öğretim üyesi ofisi, her katta bay/bayan ve engelli WC mevcuttur. Bina içinde 1 tanesi sedye taşımaya uygun olan 2 adet asansör ve tüm kliniklerde kapalı devre yayın sistemi bulunan hasta bekleme salonları bulunmaktadır. Şu anda Fakültemizde mevcut diş ünitesi sayısı 86 adettir. Bilimsel Araştırma Projeleri desteğiyle alınan Üç Boyutlu Dental Volümetrik Tomografi cihazı 2014 yılı Şubat ayı itibarıyla hizmet vermeye başlamıştır. Batı Karadeniz Bölgesinde bu hizmeti veren tek kurum özelliğini taşımaktadır. 1 adet teknisyen laboratuarı, 1 adet öğrenci laboratuarı ve 1 adet fotoğraf odası bulunmaktadır. Trios ağız içi tarayıcı ( Ölçü almadan ağız içinin renkli ortodontik modelini elde etmek için ) Bu ünitede Batı Karadeniz bölgesinde tektir. Genel anestezi ile diş tedavilerinin gerçekleştirileceği tam donanımlı bir ameliyathanenin cihaz ve donanımlarının temini tamamlanarak bölgemize hizmet vermeye hazır hale getirilmiştir. Batı Karadeniz Bölgesi’nde bu hizmeti veren tek kurum özelliğini taşımaktadır.” dedi.

HASTALARI ANKARA-İSTANBUL’A SEVK ETMEK PROBLEMDİ

Merkezin sağlık turizmi açısından da lokomotif görevi üstlenebileceğini vurgulayan Oruç, “Daha önce hastaların Ankara, İstanbul'a sevk edilmesi bize yansıyan en büyük problemlerden birisiydi. Artık öyle bir sevk yok. Yine Ortodonti hizmetlerinin verilmesi için model oluşturulabilmesi açısından Türkiye'de ikinci, Batı Karadeniz'de tek bir cihazımız var. Ağzını açmakta güçlük, zorluk çeken hastaların, tedavilerinin yapılabileceği bir merkezimiz var. Onların da artık Ankara, İstanbul'a sevki olmayacak. Ağız sağlığı ile ilgili bütün anabilim dallarımız var. Hiçbir eksiğimiz yok” şeklinde konuştu.

“DİŞ SAĞLIĞINDA ZONGULDAK ŞANSI”

Klinikleri gezen Vali Ali Kaban, merkezin ve fakültenin bölge için büyük şans olduğunu belirterek, sağlık turizmine yönelik çalışmaların artmasına gayret sarf edileceğini söyledi. Diş hekimliğinin hizmet verdiği alanda Zonguldak olarak şanslı olunduğunu nitelendiren Vali Kaban; “Diş Fakültesi’nin kısa bir sürede tamamlanıp hizmete sokulduğunu görüyorum. Bu bölge için büyük bir şans. Diş hekimliği merkezinin hizmet verdiği alanlar açısından çok şanslıyız. Bölgemizde tek olan çalışmalar yapılıyor. Bunu yaygınlaştırmak için elimizden geleni yapmak hepimizin görevi. Sağlık turizmine yönelik çalışmaların artmasına gayret sarf edilecek. Ayrıca diş konusu aslında farkında değiliz ama önemli sağlık hizmetlerinin başında geliyor. Diş Hekimliği ve diş hekimliğinin hizmet verdiği alanda Zonguldak olarak çok şanslıyız.” dedi.

“ARTIK HASTA SEVK EDİLMİYOR”

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer de ağız ve diş sağlığı açısından Batı Karadeniz’de farklı özellikleriyle tek referans merkezine sahip olduklarına söyledi.  Hiçbir eksiklikleri olmadığını, bölgeden artık hastaların sevk edilmediğini vurgulayan Özer, “Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki üç tane farklı özelliği ile tek referans merkezi şeklinde fakültenin içerisinde şu anda hiçbir eksiklik yok. İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlere sevk edilen hiçbir hastamız bulunmamaktadır. Dolayısıyla bunu Zonguldak için büyük bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Zonguldak için burası kazanımdır. Farklı kentlerden hasta sayımızın daha da artarak sağlık turizmine buranın daha fazla katkı vermesini istiyoruz. Yurt dışındaki veya farklı kentlerde yaşayan Zonguldaklılar da kente geldiklerinde sağlıkla ilgili çok geniş alanda hizmet alabiliyorlar.” şeklinde konuştu.

Haber: Nermin AKKAYA