Karaman'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki özel şirkete ait kömür ocağı suyla doldu. Ocaktaki 26 işçiden 8'i kendi çabalarıyla kurtulurken, 18 işçi mahsur kaldı. Bölgeye aralarında Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait tahlisiye ekibinin de bulunduğu çok sayıda kurtarma ve AFAD ekibiyle, suyu tahliye için ekipman gönderildi. TTK'nın tahlisiye ekibi kurtarma çalışmaları için yola çıktı.  Savaş Çiloğlu'nun amcası Recep Çiloğlu'nun da kurtarılmayı bekleyen isimler arasında olduğu öğrenildi.
 
Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'ye ait linyit kömürü ocağındaki olay bugün saat 12.15'te meydana geldi. Sabah vardiyasındaki işçiler üretim yaparken, ocağın yeraltı su seviyesinin altında bulunan 350 metrelik bölümde bir anda galeriye su dolmaya başladı. Bu bölümde çalışan işçilerden 8'i kendi çabalarıyla kurtulmayı başarırken, 18 işçi su ile dolan bölümü geçemedi.
 
Olay sonrası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan bölgeye gitti. AFAD 6 ilden 206 kişilik ekip gönderirken, Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) 20 kişilik tahlisiye ekibi yola çıktı.
 
İŞLETME YETKİLİSİNDEN ÜRKÜTEN SÖZLER
 
Has Şekerler Madencilik Şirketi yetkilisi Şahin Uyar, saat 12.15'te işçilerin yemek molasında olduğu sırada ocağı bir anda su bastığını ve ocağın 350 metreden 50 metresinin su ile dolduğunu anlattı. O bölümde bulunan 26 işçiden 8'inin havalandırma ve diğer galerileri kullanarak kurtulduğunu belirten Uyar, "18 işçi arada kalmış. Ocağın 3 girişi var. Bu girişlerden su çekiliyor. Maden ocağının 50 metresi su ile dolduğu için elektrik devreleri çalışmaz durumda. Dolayısı ile bağlantı kurulamıyor. 3 koldan su çekilmeye devam ediliyor. Kaçabilecekleri 50 metre yukarıda 2 yer var. Boğulmuş olabilirler. Ani gelen bir su". dedi.

Mahsur kalan işçilerle henüz irtibat kurulamadığını kaydeden Uyar, yeraltı suyunun birden bire boşalmasıyla meydana gelen olayın 'öngörülemeyen maden kazası' olduğu görüşünü savundu.
 
SU SIZINTISI GELMEYE BAŞLAYINCA
 
Uyar'ın verdiği bilgiye göre bacalardan su sızıntısı gelmeye başlayınca vardiyadaki 26 işçiden 8'i tedirgin olarak ocaktan çıktı.  Olayın büyüyeceğini tahmin etmeyen 18 işçi ise çalışmaya devam etti. Sızıntıdan kısa bir süre sonra ise ani bir su baskını oldu. 
 
İşletme yetkilisi 'Bütün denetlemelerden geçer not almış mıydınız?' sorusuna şu yanıtı verdi: "Kapama kararı yoktu. Geçmişte ölümlü bir kaza yok. Bütün denetlemeleri yapılmış bir işletme"
 
ÜRETİME ARA VERMİŞ
 
Torba Yasa ile yürürlüğe maden işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştiren düzenlemenin ardından Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'nin diğer özel maden ocakları gibi üretimi yaklaşık bir ay süreyle durdurduğu, varılan anlaşmayla iki hafta kadar önce yeniden üretime geçtiği belirtildi.
Ermenek İlçesi'nde bulunan 9 maden işletmesinde yaklaşık 1500 işçinin çalıştığı, Has Şekerler Madencilik'te toplam işçi sayısının 350 olduğu, ancak Torba Yasa'dan sonra hem işçi sayısının azaltıldığı, hem de düşük kapasitede çalışıldığı  kaydedildi.
 
Firma yetkilisi yaşanan olay için trafik kazası benzetmesi yaptı, aniden geliştiğini söyledi.