31 Mart’ta yapılacak yerel seçimin mitingler serüveni, dün Ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun mitingi ile tamamlandı.
 
Artık son turlar yapılıp, Pazar günü sandıkların açılmasını beklemekten başka yol kalmadı. Seçmenler büyük oranda kararını verdi. Kimisi gönlünde yatan adayı tekrar gözden geçirecek, kimisi ise net kararını verecek.
Günler o günler… Pazar günü sandığa gidip mührü basacak.

Öncelikle şehrimize hayırlı olsun diyorum.
 
                  ***
 
CHP’lilerin “Martın sonu bahar” sloganıyla yürüttüğü seçim mitingi, öncekilerden farklı değildi.
 
Ne eksik ne fazla!
 
Mitingin içeriğinden önce organizasyonundan bahsetmeliyim. 
 
Bir kere sahne platformunun yeri ve konumu çok yanlıştı. Organizatörler sahneyi anıtın arkasına konumlandırmak için çok mu düşündüler bilmiyorum; ama mitingin cılız görünmesi için ellerinden geleni yapmışlar(!)
 
Madenci anıtı sahneyi görmeye engel teşkil ettiği için anıt arkası boş kaldı. Programı takip eden gazeteciler terste ve uzakta kaldılar. Lidere odaklanıp güzel kareler yakalamalarının imkânı sağlanacakken sadece anıtın arkasındaki boşluğu çekebildiler.
 
Akşam sayfa sekreteri arkadaşımız da miting meydanını adam gibi yansıtan fotoğraf gelmeyince organizatörlere rahmet okudu(!)
 
                      ***
 
Mitingin içeriğine gelince…
 
Her zamanki gibi madenci baretiyle sahneye çıkan Kılıçdaroğlu, konuşmasına Zonguldak halkını överek, Karaoğlan’ı anarak sözlerine başladı.
 
Konuşmasının başında 17 yıldır iktidar olan Ak Parti’nin, 17 binlerdeki işçi sayısını düşürmesini, “Oylarınızı aldılar, çekip gittiler” sözleriyle dile getirdi. “Bay Kemal” sözü üzerinden Cumhurbaşkanı’na sert sözlerle yüklendi.
 
Ana muhalefet liderinin söylemleri işçilik, alın teri, sosyal politikalar üzerine ağır bastı. İktidarı, milli olan fabrika ve değerleri satmakla suçladı ve ardından “17 yılın sonunda milleti soğan kuyruğuna mahkûm ettiler” ifadesini kullandı.
 
Zonguldak adına kendisi önemli bir vaatte bulunmadı ama sahne arkasında Şenol Şanal’ın projesini dinlediğini ve çok beğendiğini söyledi.
 
Peki Şanal’ın projesi neydi?
 
6 ayda Zonguldak’ın yol sorunu kalmayacağı sözünü verdi Şanal. Suda 1 Nisan itibariyle yüzde 25 indirim yapacaklarını ve diğer sosyal projelerden söz ederek “Bu şehrin hizmetkârı olacağım” dedi.
Bu sözleri halkta karşılık bulacak mı, bunu 31 Mart’ta sandıklar gösterecek.
 
                           ***
 
Bir dönem belediye başkan yardımcılığı görevinde bulunması bazı aksaklıklarda sorumlu tutulmasına neden oluyor. Gazetemize gelen okur yorumları, genellikle bu yönde ağırlık kazanıyor.   
 
Bu işin matematiği şu:
 
Şanal’ın seçime saatler kala güven problemini çözmesi ve kararsızları ikna etmesi gerekiyor.
 
ZONGULDAK GERÇEĞİ

Son günlerde yapılan mitinglerin seçmenin oy tercihinde ne derece etki yaptığı bilimsel olarak kanıtlanmış değil. Ancak Zonguldak merkez için değişen ve değişmeyen bazı gerçekler var:

Mesela CHP, Zonguldak merkezde yarışa her zaman 1-0 önde başlayan bir parti. Bunun avantajını ve rahatlığını yaşıyor.

Daha doğrusu yaşıyor-
du…

Ne var ki son veriler ayaklarının altındaki halının kaymak üzere olduğunu gösterdi.

İşi daha sağlama alıp yarışı rakiplerine kaptırmamak için var güçleriyle çalışmaya başladılar.

Bu gerçeği ifade ettikten sonra değişmeyen gerçeği de şöyle özetleyelim.

Benim 18 yıldır takip ettiğim seçimlerde CHP, merkez ilçenin merkezi mahalleleri ile Meşrutiyet ve Bahçelievler gibi belli semtlerde her zaman önde gelir.

Bu 18 yıllık sürede bir kez istisnasını gördüm o da 2004 seçimleriydi. Özellikle Bahçelievler semtinde CHP’lilerin Eşref’e tepki olarak sandığa gitmemesiyle ilk kez muhafazakar bir parti seçimi kazanmıştı.

Hatta hiç unutmuyorum, “Solun kalesi, Ak Parti’nin oldu” şeklinde manşetler atılmıştı.

2009 seçimlerinde belediye yine CHP’nin eline geçti. 

Seçimin başa baş gitmesi ve CHP’li seçmenlerin sandığa gitmeme ihtimalini göz önünde bulunduran CHP’nin adayı Şenol Şanal, tehlikeyi görmüş olmalı ki önce Bülent Kantarcı, ardından İsmail Eşref’ten destek isteyerek küskünleri ve kırgınları ikna etmeye çalışıyor.

Kırılanları, kaçanları ne kadar çevirebilecek Şenol ve ekibi, bunu hep birlikte göreceğiz.

Bakalım Martın sonu bahar mı zemheri mi?

Onu da göreceğiz.

Not:
 CHP’nin mitingi üzerinden ana muhalefet cephesini değerlendirdik.

Nasipse diğer adayları bir sonraki yazımızda ele alalım.

Sağlıcakla kalın…