Referanduma 41 gün kaldı…

Ülkenin bir çok yerinde olduğu gibi, Recep Tayyip Erdoğan ve Erdoğan karşıtlarının seçimi olarak algılanan Anayasa Referandumu öncesinde Zonguldak’ta durum pek de farklı değil.

Meseleye “Rejim sorunu” olarak bakanlar ise henüz sahaya çıkmadı.

Propaganda çalışmalarında finansal sorun yaşayamayan ve il genelinde seçim bürosu açan tek parti AKP…

Kentin en işlek caddesi olan Gazipaşa’da açtığı seçim bürosunda günün erken saatlerinden itibaren çok sesli müzik yayınına başlayan AKP, gecenin ilerleyen saatlerine kadar referandumdan çok Recep Tayyip Erdoğan’ı öne çıkaran müzik ve marşlar çalıyor.

Kentin Ankara ve İstanbul yolu çıkışlarında hala duble yol çalışmaları ve tünellerin bitmeyişi iktidar partisini zora sokan argümanların başında geliyor. Yoldan geçtik adeta patates tarlası… AKP yöneticilerinin referandum çalışmalarında sıklıkla karşısına çıkan “yolsuzluk” sorunu  “evet”çilerin en büyük handikabı…

Özelleştirme kapsamına alınan devlet madenleri ise kentin kanayan yarası…

Alternatif sektörlere teşvik verilmediği gibi özel madenlerin önünü tıkayan hükümetin, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait verimli maden yataklarını kiralama yöntemiyle özelleştirme yönünde tavsiye kararı alması, ekmeğini kömürden kazanan yaklaşık 20 bin insanı kara kara düşündürüyor…

Özel maden şirketi sahipleri ise devletin maden politikasındaki belirsizlik yüzünden ocaklardan çekilerek il dışında farklı sektörlere yatırım yapmayı tercih ediyor.

Bu da beraberinde önüne geçilemez bir işsizler ordusu doğuruyor…

İşkur aracılığıyla referandum için kesenin ağzını açan hükümet, sayısal olarak ağırlıkla AKP’li belediyelere kontenjan vererek Zonguldaklı işsizlere ölümü gösterip sıtmaya mahkum ediyor!

Gittikleri her yerde halkın direnişiyle karşılaşan termik santral sahibi enerji devi şirketler, belki de bu nedenle Zonguldak’ta yeşil ve mavinin buluştuğu en güzel koylarda yuvalanıyor. Zonguldak’ta halen faal olan 4 termik santralde yaklaşık 2 bin kişi çalışıyor.

Termik santraller bölgesinde yapılan çevre eylemlerine destek vermeyen yöre halkının “Açlıktan öleceğimize, termik santral bacasından çıkan dumanla ölürüz daha iyi” söylemi aslında iktidarın Zonguldak’ta yaratmak istediği insan profilini en güzel şekilde özetliyor.

Sosyal medya da ise en çok tartışma konusu, işçi takımı Zonguldak Kömürspor’un maçlarını oynayacağı bir şehir stadı dahi olmayışı. Düzenlenen kampanyalara kulak tıkayan hükümet, Türkiye’nin dört bir yanına devasa stadyumlar yaparken Zonguldak’ta ise 70 yıllık mevcut şehir stadını onaracaklarını söylemek yetiniyor. Hafta sonu Zonguldak gelen Spor Bakanı’nın mevcut stadyumda devam eden tribün inşaatını önümüzdeki sezona yetiştireceklerini müjde olarak vermesi hükümetin Zonguldak’a bakış açısının özeti…

MHP Zonguldak teşkilatının zayıf oluşu, kentteki referandum yarışında “hayır”cıların en büyük avantajı. Devlet Bahçeli’ye bayrak açan ülkücülerin çoğunlukta olduğu Zonguldak’ta, CHP’nin performansı seçim sonuçlarında belirleyici kriter olacak.

CHP’nin yerel yönetimlerde güçlü olduğu ilçelerde sonuç değişmezse 16 Nisan’da açıklanacak referandumda Zonguldak “hayır”a daha yakın görünüyor.

Bu arada Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’in ağzından referandumla ilgili “hayır” ifadesini duyanınız oldu mu?

Hayırcıların akıbeti Akdemir’e kalırsa…

CHP, Anayasa değişikliğinin sonuçlarını halka yeteri kadar anlatmazsa…

 16 Nisan’da gülen taraf yine AKP olur!

Not: (Birgün Gazetesi’nde bugün yayınlanmak üzere Zonguldak’ta referandumun yansımalarına ilişkin kaleme aldığım makale)