“İhalelerin tek bir müteahhide verilmesi bütçenin aynı şahsa ipotek edilmesi gibidir”

 

(İHA) - AK Parti Zonguldak Belediye Meclis Grubu; yaptığı basın açıklaması ile Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'i eleştirdi. 
2014 yılı faaliyet raporu ve denetim komisyonu raporunun ibretlik bir itiraf name olduğunu iddia eden AK Parti Zonguldak Belediye Meclis Grubu, yaptığı basın açıklamasıyla şu ifadelere yer verdi:
"Zonguldak Belediyesi’nin 2014 yılına ait sözde çalışmalarının aktarıldığı Faaliyet Raporu ve aynı yıla ait denetim komisyonu raporu ibretlik bir itirafname olarak önümüzde durmaktadır.

Zonguldak’ta çarpık kentleşmenin önüne geçmek için önemli olanaklar sunan 2/B yasası ve Islah İmar planı fırsatları Belediye yönetimince harcanmış, hatta sabote edilmiştir. TTK ve TOKİ’nin yürütmekte olduğu projeye katkı vermek yerine, sadece rant bölgelerindeki imar tadilatları yapmak suretiyle bahsi geçen yerleri daha da yaşamaz hale getirmeye devam etmektedir. Belediyede insan kaynakları reformu yapmak için altın bir fırsat niteliğinde olan yasal düzenlemeyi değerlendirmeyen Başkan, bedavaya yapmadığı iş için Belediyeyi milyonlarca lira borca sokmaktadır. Kent hizmetlerinde cefa çeken düşük ücretli taşeron işçileri maaşını almakta zorlanırken, torpilli bir gurup personel mesai ve izin ücretleriyle zengin edilmektedir. Hal böyleyken; Başkan’ın işçi-emekçi dostuyum beyanatlarının samimiyetsizliğini hemşerilerimizin takdirine havale ediyoruz. Vergisini ödeyen dürüst esnaf sıkıntı çekerken işportacılar kentin her noktasında özgürce satış yapmakta, idarenin desteğini görmediği için Zabıta ekipleri de müdahale etmemektedir. Halk otobüsü işletmecisi firma, karlı bulmadığı hatlarda sefer yapmamakta, vatandaşın isyanına rağmen Belediye işletmeciye söz geçirememektedir. Böylesine bir keyfilik ortamında Başkanın otoriteden bahsetmesini son derece gülünç buluyoruz. Merkezi hükümetin kefaletiyle başlatılan arıtma sistemini çalıştırmaktan aciz olan Başkan, yine Hükümet tarafından getirilen doğalgaz çalışmalarını da işkenceye çevirmiştir. Hükümetimizce önü açılan projelerin şantiyesini dahi yönetemeyen Başkan’ın ‘projelerim var ama engelleniyor’ sözlerini son derece komik buluyoruz. Denetim komisyonu raporunda yer alan tespitlere göre, Fen İşleri Müdürlüğü 2014 yılında yüzlerce defa Doğrudan Temin yöntemiyle ihale yapmıştır. İhaleler adrese teslim edilebilmek için yüzlerce küçük parçaya bölünmüş, yıllardır gayri faal olan şirketler de kullanılarak sadece bir ‘müteahhit’ zengin edilmiştir. Müdürlükçe düzenlenen 170 malzeme alımı ihalesinden 95’ini alan firma, 181 yapım işinden de 95’ini üstlenmiştir. Müdürlüğün açtığı 25 hizmet alımı ihalesinin 20’si de aynı ‘müteahhit’ tarafından kazanılmıştır. Kum, çakıl, demir, boru ne alınacaksa ondan alınmış parke, asfalt, merdiven ne yaptırılacaksa ona yaptırılmış loder, kepçe, jeneratör hepsi ondan kiralanmıştır. Bütçe harcamaların önemli bir bölümünü oluşturan Fen İşleri Müdürlüğü’nün bütçesi adeta ‘Müteahhit’e ipotek edilmiştir. Dürüstlüğüyle övünen Başkanın bu tespitlere hangi gülünç izahatı getireceğini de merak ediyoruz."