Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, otomotiv sektöründe grev nedeniyle Türkiye’ye yönelik güveninin kaybolması riskiyle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "İşçi kardeşlerime buradan bir kez daha sesleniyorum; hemen üretime başlamak durumundayız. Üretime başlayalım. Sorunumuzu yine müzakere ederek çözelim” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çaycuma ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi’nde bir tekstil firmasında iş adamlarıyla bir araya geldi. Basına kapalı görüşmesinin ardından Bakan Işık toplantıda özellikle ilçenin sıkıntılarını değerlendirdiklerini söyledi. Filyos Projesi hakkında konuşan Fikri Işık, "Filyos Projesi, Sultan Abdülhamit’in projesidir. Cumhuriyet’ten de önce üzerinde kafa yorulmuş, düşünülmüş bir projedir. AK Parti iktidarına kadar Filyos Projesi’yle ilgili çok fazla adım atılmamıştı. Partimiz iktidara geldikten sonra bu projeyi hayata geçirmek için yoğun bir gayret gösterdi" diye konuştu.
"HAKİMLERİ FİLYOS’A DAVET ETMEMİZ GEREKİYOR"
Gayretleri sonucu dere ıslahlarının tamamlandığını bildiren Işık, "Limanın ihalesi yapıldı. Serbest bölge dediğimiz bölgedeki kamulaştırma bitirildi. Endüstri bölge dediğimiz yerle ilgili açılan davalardan dolayı mahkemeler sürekli iptal kararları veriyor. Hakimleri aslında buraya davet edip Filyos Projesi’nin bölge için ne kadar önemli proje olduğunu anlatmamız gerekiyor ama iptal kararlarında en son dikkate alarak, buradaki kararların gerekçelerini de inceleyerek, yeni bir Bakanlar Kurulu kararını imzaya açtık. Sayın Başbakanımız da imzaladı. Şu anda Cumhurbaşkanımızın önünde. İnanıyorum ki birkaç gün içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımız da Bakanlar Kurulu kararını imzalayacak ve sonra Resmi Gazete’de yayınlanınca biz endüstri bölgesinin tekrar fiilen kurulmasını sağlamış olacağız. Sayın Başbakanımız Zonguldak mitinginde bunun müjdesini vermişti. Ben de bakanlık görevine geldiğim günden bu yana yakından takip ettiğim konulardan birisidir. Böyle bir uçuk proje yerine Filyos gibi kümelenmeyi esas alan, bölgesel gelişmeyi sağlayacak, ülkemize de büyük katkı yapacak projeleri hayata geçirmek doğrudur" şeklinde konuştu.
"FİLYOS’U CHP ENGELLİYOR"
Yapılan şikayetleri değerlendiren Bakan Işık, "Filyos Projesi’nin iptali noktasında, CHP İlçe Başkanı veya CHP’ye yakın sivil toplum örgütlerinin yaptığı başvuruların bugün Filyos’taki gecikmenin temel sebebidir. Biz öyle ayağı yere basmayan projeler yerine bölgelerde kümelenmeyi esas alan ve şehirlerimizin potansiyelini ortaya çıkaran projelerin ülkemiz için çak daha yararlı ve faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu projelerin başında da Filyos Projesi geliyor" şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE’YE YÖNELİK GÜVEN KAYBI RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"
Bir gazetecinin, ’Otomotiv sektöründeki eylemler ve grevler Türkiye’yi etkiler mi?’ sorusu üzerine Işık, otomotiv yan sanayisinin Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı sektörlerin başında geldiğini vurguladı. Buradaki her bir günlük duraksama ve her bir günlük üretim kaybının sektörü, ihracatı olumsuz etkilediğini söyleyen Işık, "Buradaki daha büyük tehlike şudur; ortada bir toplu sözleşme varken, toplu sözleşme görüşmeleri tıkanma pozisyonunda değil iken, öngörülemeyecek bir şekilde mal bekleyen büyük tedarikçilerin Türkiye’ye yönelik güveninin kaybolması riskiyle karşı karşıyayız. Bu bizim en önemli korkumuz. Burada yarın ’Türkiye’de öngörülmeyen gelişmeler olursa üretimi durdurmak zorunda kalırız’ endişesinden dolayı alternatif arayışına girilirse, o zaman otomotiv sektörü bundan çok ciddi yara alır. Ben işçi kardeşlerime buradan bir kez daha sesleniyorum; Hemen üretime başlamak durumundayız. Üretime başlayalım. Sorunumuzu yine müzakere ederek çözelim. Üretim başlamaz da dünyanın beklediği malzemeyi biz bugün gönderemezsek yarın göndermemiz bile bizim için sıkıntı doğurabilir" dedi.
Bakan Işık ve beraberindekiler daha sonra tekstil atölyelerine ziyarette bulundu.