Almanya’nın Castrop-Rauxel kentinin kardeş şehir ilan edilmesinden sonra Zonguldak’a ziyaretlerde bulunan heyet, Zonguldak Belediyesi’ni ziyaret etti. Ziyarette Suriyeli sığınmacılar gündeme geldi. AB’nın sığınmacılara kapılarını kapatmasıyla ilgili soru üzerine ise SPD Milletvekili Frank Schwabe, "Utanç verici buluyorum" dedi.
2013 yılından bu yana Almanya’nın Castrop-Rauxel kenti ile Zonguldak’ın kardeş şehir ilan edilmesiyle Alman heyet Zonguldak’a ziyaret düzenledi. Türkiye temaslarına Ankara ile devam edecek olan heyette ise Almanya Parlamentosu SPD Milletvekili Frank Schwabe de yer alıyor.
İnsani yardım ve insan hakları konusunda Ankara temaslarında siyasi partiler ile görüşeceğini ifade eden Schwabe, Zonguldak ziyaretinin önemine dikkat çekti. Ziyaretten memnuniyetini dile getiren Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise, “Özellikle ülkemiz adına bu birlikteliği sağlama adına Milletvekili Frank beye teşekkür ediyorum. Amacımız kardeş şehir düşüncemizdeki ana gerekçe ülkeler arasındaki bağın hem ekonomik hem kültürel hem de ticari anlamda adımları iyi bir şekilde atıp gerisini geliştirebilmektir” diye konuştu.
“Biz 3 milyon kişiyi barındırırken, AB ülkeleri neden seçici oluyor”
Ziyaretteki görüşmede Suriye’deki yaşanan olaylar ve sığınmacılar konusu gündeme geldi. Türkiye’nin 3 milyona yakın Suriye vatandaşını barındırdığını ifade eden Akdemir, Türkiye’nin insan hayatına saygılı olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi:
“Biz Türkiye olarak sığınmacılara açtığımız kapılar kadar kendi ülkeleri niye bu kadar sıcak bakmıyor? Veya Avrupa ülkeleri niye bu kadar sıcak bakmıyor? Biz 3 milyon kişiyi barındırırken kendileri niye böyle seçici, farklı oluyorlar? 100-150 kişi veya yetişmiş elemanları seçiyorlar. Bizler ülke olarak insan hayatına saygılı olduğumuz için bunun çok daha fazlasını yaptığımızı dünyaya göstermiş olduk.”
“Avrupa’nın sınırları kapatmasını utanç verici buluyorum”
Kendisinin de insan haklarıyla yakından ilgilendiğini anlatan Frank Shawbe, Başkan Akdemir’in sorusuna şu yanıtı verdi:
“Haklısınız başkanım. Bu Avrupa Birliği’nin nasıl zor durumda olduğunu, nasıl krizde olduğunun göstergesidir. Ben sosyal demokratlar için Almanya’da insan hakları için sorumluyum, aynı zamanda insan yardımıyla ilgili sorumluyum. Bu yüzden bu görevim çerçevesinde Kuzey Irak olsun, Yunanistan olsun, Türkiye olsun. Bu görevim çerçevesinde ziyaretlerde bulundum. Şunu biliyorum ki Suriye’deki yaşanan olaylar uluslararası vakanın sonucudur, bütün dünya açısından. Hakikaten bu sorunlara çözüm üretmekte zorlanıyoruz. Oradaki olayları da bölgedeki sıkıntıların sonuçlarını çok fazla gözlemledik. Çok geç farkına vardık ki oradaki yükün (Suriye) komşu ülkelere çok fazla yük verdiğini daha çok sıkıntıya uğrattığını çok geç farkına vardık. Tabii bu ülkenin komşu ülkeleri arasında ilk başta tabii Türkiye var. Uluslararası yardım burada çok geç kaldı. Avrupa’nın sınırlarını kapatmasını ben kendim adına utanç verici buluyorum. Benim Ankara’da da konularımdan birisi de sığınmacılar hakkındaki aile birleşimini nasıl gerçekleştirebiliriz? Bazı aile durumları var. Anne veya baba Almanya’da, çocuk ve gerisi Suriye’de sıcak bölgelerde can tehlikesi altında. Her ne kadar da bu sorunlar varken de Türkiye içindeki sorunları da gözardı etmemek gerekiyor. Onun için Türklerin buradaki almış olduğu yük sığınmacılar konusundaki yük takdire şayandır. Onun için bu sorunu hep beraber omuz omuza yüklememiz gerektiğini düşünüyorum. Ben tabii ki şunun da farkındayım. Türkiye yönünde Avrupa’ya karşı beklentiler var. Maddi yardımlar konusunda. Bu maddi yatırımlara nasıl ulaşıldığı konusunda. Ama ben şunu umut ediyorum ki karşılıklı anlayış bu konuda ilerledi.”
Heyet, kentteki bazı kurumlara da ziyaret gerçekleştirdikten sonra Ankara’ya hareket edecek.