Vatandaş, zor soru sorunca ne diyeceğini bilemedi

Canlı yayını kesti!

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistem değişikliği ve 18 maddelik anayasa değişikliğini anlatmak üzere Elvanpazarcık’a giden AKP Merkez İlçe Başkanı Metin Karaduman, Elvanpazarcık Belediye Başkanı Hüseyin Uzun ile birlikte vatandaşlarla buluştu. Açıklamalarının ardından soruları kabul edeceğini belirten Karaduman, konuşmasının sonunda kendisine soru soran genç vatandaşın sorusuna cevap veremedi. Sosyal medya üzerinden vatandaşlarla yaptığı toplantıyı canlı yayın olarak anlık paylaşan Karaduman, vatandaşa cevap verememesinin üzerine canlı yayını yarıda kesti.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistem değişikliği ve 18 maddelik anayasa değişikliğini anlatmak üzere Elvanpazarcık’a giden AKP Merkez İlçe Başkanı Metin Karaduman, Elvanpazarcık Belediye Başkanı Hüseyin Uzun ile birlikte vatandaşlarla buluştu. Açıklamasının ardından kendisine yöneltilen soruları yanıtlayacağını belirten Karaduman, genç bir vatandaşın, “Başkanım 6’ncı ve 18’inci maddede yapacağınız değişikliği ben anlamadım. Açıklayabilir misiniz?” sorusu üzerine adeta tıkandı kaldı.

İl olarak söz alan Elvanpazarcık Belediye Başkanı Hüseyin Uzun, “Cumhurbaşkanlığı, hükümet sistemiyle ilgili sizlere bilgi vermeye geldi. 16 Nisan’da cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle alakalı bir referandum var. Anayasa değişikliği ile ilgili… Neden ‘Evet’ demeliyiz? 18 maddeyle ilgili kafanıza takılan soru var mı? Bu sorulara cevap vermek için İlçe Başkanımız geldi. Aklınızda soru işareti kalmasın. Her şey netleşsin. Belki bu saate kadar aklınızda eğer ‘Hayır’ düşüncesi vardıysa ‘Evet’e çevirenler olur. Ya da tam tersi de olabilir. Soru işaretlerinin netlik kazanması adına sözü AKP Merkez İlçe Başkanı Metin Karaduman’a veriyorum” dedi.

“MEVCUT SİSTEM NE KAZANDIRDI? NE KAYBETTİRDİ?”

‘Eski Türkiye’ ve ‘Yeni Türkiye’ arasındaki farkları anlatan AKP Merkez İlçe Başkanı Metin Karaduman, “16 Nisan halk oylaması cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yani şuandaki mevcut parlamenter sistemin bir yönetim değişikliği olarak önümüze geliyor. Mevcut parlamenter sistem bize neyi kazandırdı? Ya da neyi kaybettirdi de 16 Nisan’da cumhurbaşkanlığı hükümet sistem değişikliğine ülke olarak ihtiyaç duyduk? Sizlerle bunları paylaşmak üzere buraya geldim. Biraz önce Basmacı mahallesine uğradık. Şimdi de Çalca’dayız. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi doğrudan ülkemizi, milletimizi güçlendirmeye yönelik yönetim biçimidir. Bizler şuan seçime giderken oy verdiğimiz partiye hükümeti taşımak için sandıkta destek veriyoruz. Verdiğimiz destek ya mevcut partinin fazla sayıda oy çıkartmasıyla tek başına hükümet oluyor. Ya da farklı partilerin oy dağılımıyla 3-4 partili koalisyonlu hükümet kurulması şeklinde karşımıza geliyor. Pekala, bu mevcut sistemde koalisyonlu hükümetler ya da tek başına hükümet varken, biz neler yaşadık? Bunları geçmiş tarihimize baktığımız zaman birçok abimiz hatırlarlar. Koalisyonlu hükümet döneminde bir gen soru ile hükümet düşüyordu… Koalisyonlu hükümetler döneminde vesayetçi dediğimiz odaklar darbe girişimiyle hükümeti düşürüyorlardı. Ya da medya patronları bir haberle hükümeti düşürüyordu. Koalisyonlu hükümetler o kadar zayıf halka ki kırılması çok kolay. Ama tek başına hükümeti, kırmanız çok zordur. AKP 2002 yılında sizlerin desteğiyle iş başı yaptı.  2002’den 2015 yılına kadar 13 yıllık süre içinde kesintisiz iktidarda kaldı. Seçimler her dönem zamanında yapıldı. Geçmişe baktığınızda ise 1 buçuk yılda 2 yılda yapılıyordu. Düşüyordu, seçime gidiyordu” diye konuştu.

“FİİLİ DEĞİŞİKLİĞİ YAPAMADIK”

Fiili sistem değişikliğini yapamadıklarını belirten Karaduman, “AKP ile bir sistem değişikliği oldu aslında ama fiiliyata baktığımızda mevcut sistemde bir değişiklik olmadı. Bu sistem AKP tek başına hükümet olduğu için bize değişmiş geliyor. Koalisyon kurmak durumunda kaldığımızda aklımıza hemen eski Türkiye geldi. Çünkü 2002’den 2015 yılına kadar hızlı büyüyen bir Türkiye; yatırımların, kalkınmanın, ekonominin büyüdüğü bir Türkiye’de 7 Haziran bir duraklama dönemi oldu bizim için. O gün bir boşluğa düştük. Hemen ülke gündemi kaosa itilmeye çalışıldı. Eski Türkiye’de buydu. Herhangi bir anlaşmazlıkta hemen hükümet düşüyor. Mevcut sistem bizi siyasi krizlere itiyor. 2001 yılında yaşadığımız anayasa kitapçığının atılması çift başlılığın getirdiği bir krizdir” dedi.

“GÜÇLÜ OLMAMIZA RAĞMEN MİLLETİMİZ SIKINTI YAŞADI”

Sözlerine, “Milletimize diyoruz ki 16 Nisan’da 18 maddede anayasada değişiklik yapacağız. Siz ne diyorsunuz? Bu sistem değiştiği zaman ne kazanacağız? Bir kere koalisyonlu hükümetler sistemini komple tasfiye edeceğiz. Cumhurbaşkanını şuanda doğrudan seçiyoruz. Milletvekillerini de ayrı bir sandıkta doğrudan seçeceğiz. Milletvekilleri kanun çıkartacak, bize hizmet edecekler. Cumhurbaşkanımızda çıkan kanunları yürütmenin başı olarak bakanlarıyla, yardımcılarıyla yönetecek. Eğer tek başına hükümet olmasaydık millet AKP’nin arkasında teveccüh etmeseydi bu kadar yatırımla bugünlere gelemeyecektik. Bu kadar güçlü olmamıza rağmen milletimiz sıkıntılar yaşamadı mı? Yaşadık” şeklinde devam eden Karaduman, bugünlere gelmek için zor zamanlar atlattıklarını söyledi. AKP hükümeti olarak yaşadıkları zor zamanları örneklendiren Karaduman, “367 dayatması yine siyasi kriz olarak ülkemize yansıyacaktı. Bunu referanduma getirerek milletimizin takdiriyle halk oylamasına açtık. Daha önceden biz karar verebiliyor muyduk kim cumhurbaşkanı yapacağız diye… İlk defa cumhurbaşkanını halk tarafından biz seçtik. Ama sistem bozukluğu önümüze parti kapatma davası olarak geri geldi. İrtica hortluyor diye bu dava açıldı. Gazetelerden topladıkları gipürlerle dava açtılar.  Bugünlere gelmek için o günlerden geçtik.  Daha sonra gezi olaylarını yaşadık. Burada ağacı bahane ettiler. Brezilya’da halk otobüs fiyatlarında zam yapıldı diye halk ayaklandı. Hükümet düştü. Burada aynısını başaramadılar. Köprü havaalanı yapılmasın diyenler bu gezi olaylarını ayaklandıran insanlardı. 2013’ün son günlerinde 17-25 Aralık olaylarını yaşadık. Başbakana suikast ve hükümeti düşürme planıydı. En son yaşadığımız 15 Temmuz… İşte biz bu sistemde bunu kaldırıyoruz. Bu sistemde her şeye millet karar veriyor. Sandık önümüze geliyor, cumhurbaşkanını, tek hükümeti, milletvekillerini biz seçiyoruz. Yeni sistemde cumhurbaşkanının yargılanmasının da önünü açıyoruz. Bu cumhurbaşkanımızın bir sistemi değil bu milletin sistemidir. İleride aday olan insanlardan seçilecek” dedi.

“MUHALEFETİN AĞZINDAN DUYAMAZSINIZ!”

Sistem değişikliğinin milletin zararına olacağına dair ifadeleri muhalefetin de sarf etmediğini iddia eden Karaduman, “Bütün dünyanın gözü Türkiye’de. 16 Nisan’da çıkacak sandık sonucuna bakıyorlar. Demokrasiden, özgürlükten, insan haklarından bahseden Avrupa ülkeleri bugün bizim bakanlarımıza, genel başkan yardımcılarımıza kapılarını kapatıyor. Ama ‘Hayır’ ile ilgili bir toplantı yapılacaksa salonlar açılıyor. 18 madde ile ilgili karşınıza gelip, şu madde yanlış diyerek ‘hayır’ diyeceğim diyen var mı size? Yok, diyemezler. Bu milletimize zarar verecektir diye bir kelime muhalefetin ağzından duyamazsınız” ifadelerini kullandı.

“SEÇEN İNSAN SEÇİLECEK KADAR BİLGİLİDİR”

Seçilme yaşı ile ilgili olarak, “18-25 yaş seçilme engelini kaldırıyoruz. Daha öncede birçok engel kaldırdık. Seçen insan seçilecek kadar bilgilidir” diyen Karaduman, “Bunda da bilgi kirliliği yapıyor muhalefet, 18 yaşında seçildi. 25 yaşında emekli olacak. Muhalefet diyor ki, “Ne güzel kendi çocuklarının önlerini açıyor” bunlar yalan! Bugün emeklilik şartları ne ise milletvekilleri içinde aynı, 60 yaşına kadar bekleyecek. Askerlikten muaf diyorlar. Bu da yalan! Okuyan öğrenci nasıl tecil ediyorsa, onlarda öyle olacak. Görevi bittiğinde tecili kalkacak. Ülkemizde sağlam bir gövde oluşturmamız lazım. Kalıcı istikrar oluşturmak istiyorsak yeni sisteme ihtiyacımız var. 550 milletvekili sayısı 600’e çıkacak” dedi.

"Mecliste kaç bakanımız var?” 

Konuşmasını bitiren Karaduman vatandaşların kendisine yönelttiği ilk iki soruda takılınca canlı yayının da devamı gelmedi. İlk kaos vatandaşın “Mecliste kaç bakanımız var?” sorusuyla başladı. Vatandaşın, “600 milletvekili diyorsunuz? Bizim kaç bakanımız var? Diyelim ki 26 bin bakanımız var. Zaten ülkeyi bunlar yürütmüyor mu? 600 milletvekili bana niye lazım? 500 milletvekili de lazım değil. Emekliye verilen maaş ortada, bunu da zaten gene milletvekilleri yiyor. Benim maaşımı yiyorlar. Milletvekillerinin zaten yüzünü gören var mı? Sayısı fazla olursa köylere her hafta gelecekler mi ki? Sorusunun ardından takılıp sayı veremeyen Karaduman birkaç kez üst üste “kaç bakanımız var?” diye yineleyerek vatandaşa soruyla karşılık verdi. Sorunun devamına ise “Sen beni iyi dinlememişsin. 550 milletvekilimiz var. 600’e çıktığı zaman kendimizin mecliste temsilini artıyoruz. Bakanlar, kabine içinden seçilmiyor. Sen kanun çıkartabiliyor musun? Nasıl çıkıyor şimdi kanun? Milletvekili olmadan olmaz. Sayısı az olduğu için göremiyorsunuz” şeklinde yanıt verdi.

"BAKALIM 6'NCI MADDEDE NE YAZIYOR?"

İkinci soru ise genç bir vatandaştan geldi. “Başkanım, 6’ncı ve 18’inci maddeyi anlamadım? Ayrıca şuan ki mevcut iktidarın isteyip de yapamadığı bir şey var mı? Hollanda’yı örnek gösterdiniz. Tabi halk olarak tepkiliyiz. 28 Ekim 2014’te şuan ki PKK ilan ettiğiniz PYD’yi neden Diyarbakır’dan konvoyla geçirdiniz? Ben bunu hala anlamadım” diyen vatandaşa Karaduman’ın tavrı bir öncekinden farksızdı. Yapılacak olan anayasa değişikliğindeki maddeleri kendisinin de bilmediği anlaşılan Karaduman, 6’ncı maddede ne yazdığının yanıtını vatandaştan istedi. Ardından ise “Bakalım 6’ncı maddede ne yazdığını bilmeyen Karaduman, vatandaştan maddede ne yazdığının cevabını istedi. Vatandaş ise ben unuttum o an okudum anlamadım. Madem siz buraya maddeleri açıklamaya geldiniz açıklık getirir misiniz? Demesi üzerine ise Karaduman tekrar bakalım 6’ncı maddede ne yazıyor.” Dedi ve canlı yayını ise devam ettirmeden soru bölümünde kestiler.