Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Zonguldak'ın taşkömürü demek olduğunu belirterek, iktidara geldiklerinde ilk olarak TTK'yı ayağa kaldıracaklarını söyledi. Akın, "Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) 5 milyarlık yatırım yapacağız, 5000 işçi alacağız" vaadinde bulundu.

Zonguldak'ın Türkiye’nin gözbebeği, Zonguldak’ın gözbebeğinin ise TTK olduğunu vurgulayan CHP'li Akın, "Türkiye Taş kömürü Kurumu bünyesinde yapılan madencilik uzun yıllardan beri Zonguldak’ın gelişmesinde lokomotif olmuş ve bütün bunlara bağlı olarak Zonguldak ilinin istihdam potansiyeline önemli katkı sunmuştur. AKP hükümeti iktidara gelene kadar da bu böyle olmuştur. Zonguldak’ın madencilik deneyimi atıl hale gelmiş; gençlerimiz işsiz kalmıştır. Türkiye Taşkömürü Kurumu, yıllardır eksik personel nedeniyle zarar eder duruma gelmiştir. Sayıştay’ın tespitlerine göre yapılan işçi alımları da yetersiz kalmaktadır. Yetersiz işçi sayısı üretimi düşürmekle kalmamaktadır; daha tehlikesi, yetersiz işçi sayısı yüzünden maden galerilerinin bakımları yeterince yapılamamaktadır ve bu yüzden kaza riski de artmaktadır" şeklinde konuştu.

AKP iktidarının enerji politikalarının yerli ve milli olmadığını ileri süren Akın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enerjiyi yönetemezseniz ekonomiyi de yönetemezsiniz. Sonuç itibariyle yönetemiyorlar da... TTK'daki üretim düşüyor. İşçi açıkları söz verdikleri halde kapatılamıyor. TTK’ya yıllardır yatırım yapılmıyor. TTK’nın 5 binin üzerinde yer altı işçi açığı bulunuyor.

TTK’ya işçi alınması gerekiyor. Biz CHP olarak söz veriyoruz. İktidara geldiğimizde TTK’ya ilk etapta 5 milyar TL'lik yatırım yapacağız. 5 bin içi alımı yapacağız ve ilk etapta yılda 5 milyon ton üretim yapacağız"