Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, CHP’nin anayasa taslağında yeni düzenlemeler yapılacağını açıkladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, CHP eski grup başkan vekillerinden Kemal Anadol’un annesinin cenazesine katılmak için Ereğli’ye geldi. Burada partililerle bir araya gelen Koç, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Koç gazetecilerin anayasa çalışma komisyonuna CHP’nin hazırladığı yeni anayasa taslağını sunup sunmayacağı yönündeki sorusuna “Böyle bir taslağımız var zaten. Bu çerçeve içerisinde tekrar bir rötuş yapacaklar arkadaşlarımız. CHP’nin ilkesi çok açık. Karşımızda Karagöz-Hacivat oynayan bir iktidar var. Nedir o? Çağdaş, özgürlükçü, her türlü vesayetten arınmış bir anayasa yapma sözüyle yola çıkıyorlar. Ama amaç bu değil. Amaç parlamenter sistemi yok edip, başkanlık sistemini anayasaya yerleştirmek. Bu amaçta herkesi bu işi okuyamaz halde zannedip, bu işi görmez halde zannedip, milleti kandıracağını zannediyorlar. O yüzden AK Parti’nin terörle ilgili söylemleri de, anayasa ile ilgili söylemleri de tamamen ikiyüzlülüktür. Bunu ifade ediyoruz” dedi.
Koç, gazetecilerin CHP’nin hazırladığı taslakta nelerin olduğu sorusuna ise “Demokrat, özgürlükçü, parlamenter demokratik sistemi güçlendiren, yargının bağımsızlığını garanti altına alan, güçler ayrılığı ilkesini kurumsallaştıran, her türlü vesayetten arınmış, kurum vesayetinde olduğu gibi yetersiz kişi vesayetlerinden ayrılmış güçlü, sivil bir anayasa. Bizim anladığımız budur” diye cevap verdi.
Kemal Anadol’un annesinin cenazesi için CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç’un yanı sıra CHP MYK Üyesi Hakkı Süha Okay, CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu ile çok sayıda CHP eski milletvekili ve parti yöneticisi de Ereğli ilçesine geldi.