Kadın olduğum için muhatap alınmıyorum:

“CHP’ye bunu yakıştıramıyorum”

 

CHP Ereğli İlçe Başkan Adaylığını adaylığını açıklayan Neriman Posbıyık, olağanüstü kongreyle ilgili yaşanan gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı. Kendisinin engellenmeye çalışıldığını ileri süren Neriman Posbıyık, Belediye Başkanı olan eşi Halil Posbıyık üzerinden değerlendirilmeye tabi tutulmasına tepki gösterdi. 

 

Neriman Posbıyık, açıklamasında şunları dile getirdi:

“CHP Ereğli Olağanüstü İlçe Kongresi sürecinde yaşanan çok ilginç gelişmeler üzerine bu açıklamayı yapma ihtiyacı duyuyorum.

Daha önce vurguladığım gibi, ben bir CHP'li olarak, yıllarını Ereğli ve Zonguldak'ta siyasi ve toplumsal mücadeleye adamış bir birey olarak İlçe başkanlığına aday olmama rağmen, beni Halil Posbıyık'ın eşi olarak görme anlayışı devam ediyor.

Hatta, adaylığımla ilgili gelişmeleri benimle doğrudan konuşmak yerine, benim adıma eşim Halil Posbıyık'la görüştüklerini öğreniyorum.

Yani hem diyorlar ki "ilke olarak belediye başkanları ilçe yönetimine karışmasın", hem de sorunun çözümü için gidip belediye başkanıyla görüşüyorlar.

Öğreniyoruz ki; Zonguldak ve Ereğli’yi dizayn etmek isteyenler Genel Merkez vasıtasıyla Halil Posbıyık'a mesaj gönderiyor. Hani belediye başkanları ilçe politikalarında devrede olmayacaktı, ilke olarak bu karar alınmıştı.

Ben buradayım. Adayım. Genel merkezden randevu talebim olduğu biliniyor. Ama mesaj eşime gönderiliyor ve ondan yanıt bekleniyor. Deniyor ki "Halil Abi'yi çok severiz. Halk tarafından çok destekleniyor. Politikayı ilçede tabii ki o yapacak. O yönlendirecek. İsterse bir yakını olsun, bir partili olsun kimi istiyorsa o atansın. Aksi durumda yeni bir heyet atanacak. Bu durumda delege yeniden oluşur ve seçim ondan sonra yeni delegelerle yapılır."

Yani ben aday olmayayım da kim olursa olsun.

Bakar mısınız! Aba altından sopa gösteriliyor. Bir taraftan "demokratik bir düzenden yanayız" deniyor, diğer taraftan atamalarla ilçe yönetimi diyazn edilmek isteniyor. Üstelik ‘Yakınlarınızı da getirebilirsiniz’ denerek ilke milke tanınmıyor. Kadın olduğum için ben muhatap alınmıyorum, beni eşimin arkasındaki, gölgesindeki insan olarak görme anlayışında ısrar ediliyor.

Neresinden konuyu ele alıp da hak vereyim...

Değerli basın mensupları, ben Neriman Posbıyık'ım. Bir Cumhuriyet kadınıyım. Atatürkçü ve devrimci bir öğretmenim. Gücümü eşimden değil buradan alıyorum. Eşitlik ve adalet için mücadele ediyorum.  CHP'ye "kadınları, eşinin arkasındaki gölge olarak kabul etme" anlayışını yakıştırmıyorum. Şiddetle bunu reddediyorum.

Kadına yönelik egemen erkek bakışının bir başka yansıması değil mi bu.

Ben aday oluyorum, eşimle konuşuyorlar. Benim çekilmemi istiyorlar eşime haber gönderiyorlar. Beni Halil Bey aday göstermedi, beni delegeler ve üyeler aday gösterdi. Bunu niçin anlamak istemiyorsunuz.

Ben onların iradesi olduğu sürece adayım ve onlara güveniyorum.

Sırf beni seçtirmemek için delegeleri değiştireceklermiş. Bu nasıl bir demokratik yönetim anlayışı! Delegeleri değil önce zihniyeti değiştirmek lazım. CHP tabanı, üyeleri, delegeleri bu demokratik anlayışın zaten savunucusu ve güvencesi. Aynı yaklaşımı CHP yönetiminden de beklemek hakkımız değil mi!

Artık dar grupçu anlayışla hareket eden insanların Genel Merkezi etkilemesine izin vermeyin. Ankara'da masa başlarında oturup, halkta karşılığı olmayan, Ereğli’yi ve Zonguldak’ı dizayn etmek isteyen temsilcilerin etkisiyle karar verdiğinize inanmak istemem. Buraya gelin. Üyelerin ve delegelerin sesine kulak verin. Onların iradesini ortaya koymalarına fırsat tanıyın. Seçimden korkmaya gerek yok. Ben şimdi de seçimden korkmuyorum, değiştirilmesi planlanan yeni delegelerle de seçimden korkmam.

Nasıl şimdiki delege arkadaşlarımın seçilmesinde bir dahlim olmadıysa, bundan sonra da olmayacak. Eğer ilçe yönetimini hak ettiğimi düşünüyorlarsa seçerler görevimi yaparım, partiyi büyütmek için el birliğiyle çalışırız. Partinin gençliğe, kadına, engellilere açılması, kimseyi dışlamadan, ayrıştırmadan üye tabanının genişletilmesi, halkla kucaklaşması için üzerime düşen sorumlulukları yerine getiririm. Delege iradesi kimden yana olursa seçilen kişinin gönülden destekçisi olurum.

Benim parti ve demokrasi anlayışım budur.

İstiyorum ki, enerjimizi iç çekişmelerle tüketmeyelim, partimizi büyütmek ve iktidara taşımak için elbirliğiyle mücadele edelim.

Saygılarımla.”