Emek Partisi Zonguldak İl Başkanı Ateş Türeli tarafından yayımlanan açıklamada, "2020-2021 eğitim öğretim dönemi; pandemi nedeniyle 31 Ağustos’ta uzaktan eğitimle başladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıklamalarına göre yüz yüze eğitim ise 21 Eylül’de aşamalı ve seyreltilmiş bir şekilde başlayacak. 31 Ağustos'ta başlayan uzaktan eğitimin, EBA televizyon kanalları, öğrencilerin kendi öğretmenleri ile yaptıkları online dersler ve bu derslerin devamında EBA internet sitesinden yapılacak ve birtakım konuları destekleyecek içeriklerden oluşacağı ifade edilmişti. Bugün içinse tablo şu, sadece EBA TV yayınları ve ders saatleri belirlenmiş durumda. Bakanlık tarafından gerekli altyapı oluşturulmadığı için, e-okula girecek sınıflar, derslere girecek öğretmenler henüz tanımlanmış değil" denildi.

 

"NE TÜR ÖNLEMLER ALINDI?"

 

Pandemi sürecinin eğitimdeki eşitsizliği derinleştirdiğini ifade eden Türeli, "Özellikle emekçi ailelerin çocukları bu süreçte online derslere katılamamış, iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlükleri eşitsizliği ortadan kaldıracak adımları atmamıştır. İlimizdeki öğrencilerden kaçı internete erişebilmektedir? Kaçı bilgisayar, tablet gibi online derslere katılması için zorunlu araçlara sahiptir? Bakanlık ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü bunu tespit etmiş midir? Tüm öğrencilerin eğitime dahli için ne tür önlemler almıştır? Bu bilgiler kamuoyu ile paylaşılmalıdır" dedi.

 

Emekçilerin ekonomik sorunlarına da dikkat çeken Türeli, "Pandemi süreci ile derinleşen ekonomik krizin tüm yükünün işçi ve emekçilerinin sırtına yıkıldığını biliyoruz. İlimizde de bu süreçte yüzlerce işçi kısa çalışma ödeneği nedeniyle ücret kayıpları yaşamış, ücretsiz izne gönderilen işçiler günlük 39 lira ile yaşamaya mahkum edilmiştir. İşsizlik katmerlenerek artmıştır. Emekçiler için tablo bu kadar vahimken hangi işçi ailesi çocuklarına bilgisayar, tablet gibi araçları alabilir, aylık 100 lirayı bulan internet faturasını ödeyebilir?" diye sordu.

 

ÜCRETSİZ BİLGİSAYAR VE İNTERNET

 

"Merkezi bütçenin ana kaynağı biz emekçilerden kesilen doğrudan ve dolaylı vergilerdir" diyen Türeli, "Pandemide emekçilere bütçeden tek kuruş ayrılmamışken patronlar çeşitli teşviklerle adeta ihya edilmiştir. Yapılması gereken bellidir, emekçi çocuklarının eğitimden mahrum kalmaması için bilgisayar ve tabletler ücretsiz dağıtılmalı, internete ücretsiz erişimi sağlanmalıdır" dedi.

 

Artan vakaların altını çizen Türeli, "Peki, vakalar bu kadar artarken 21 Eylül’de okullar nasıl açılacaktır? Alınan önlemlere dair hala eğitim emekçileri ve velileri tatmin edecek bir açıklama yapılmamıştır. Bilindiği gibi Bakanlık, eğitim emekçilerinin örgütlü olduğu sendikaların uyarılarına rağmen, öğretmenlerin katılacağı mesleki seminerlerin okullarda ve yüz yüze yapılmasında ısrarcı olmuş, 24 Ağustos’ta başlayan seminerler sonrası ülke genelinde 96 okulda koronavirüs tespit edilmişti. Sadece bu tablo bile okulların sürece hazırlanmadığını, gerekli önlemlerin alınmadığını göstermektedir" dedi.

 

"AYMAZLIĞIN BU KADARINA PES!"

 

Öğretmenlerin maaşlarına göz diken Bakan Selçuk'un aymazlık ettiğini söyleyen Türeli, "Üstelik, Bakanlık bunları yapmadığı gibi yoksulluk sınırının altında maaş alan eğitim emekçilerini hedef haline getirmekten de geri durmamaktadır. Hem gerekli tedbirleri almayıp, öğretmenlerin seminerler için okula gelmesinde ısrar edeceksiniz, ısrarınız nedeniyle öğretmenler virüse yakalanacak ama siz utanmadan 'öğretmen maaşları yük' diyeceksiniz. Aymazlığın bu kadarına da pes doğrusu! Bakanlığın hâlâ yeni dönemde alınacak tedbirlere dair '-ceğiz, -cağız' dışında elle tutulur hiçbir açıklaması yoktur. Somut hangi adımlar atılmış, okullar gerekli hijyen koşullarına uygun şekilde düzenlenmeye başlanmış mıdır hâlâ belirsizdir. Harekete geçmek için daha ne beklenmektedir?" dedi.

 

TALEPLER 

Türeli taleplerini ise şöyle sıraladı:

 

- Öğretmen ve hizmetli personel sayısı artırılmadan okullarda yüz yüze eğitim başlamamalıdır.

 

- Okullardaki derslikler, kantin, spor salonları, tuvaletler hijyen koşulları gözetilerek yeniden düzenlenmeli, tüm hijyen malzemeleri bakanlıkça temin edilmelidir. Tüm okullarda ateş ölçer bulundurulmalıdır.

 

- Yüz yüze eğitime başlayacak tüm eğitim emekçileri ve öğrencilere ücretsiz test yapılmalı, bu testler 14 günde bir tekrar edilmelidir. Ne eğitim emekçilerinin ne öğrencilerin ne de velilerin sağlığı riske atılmamalıdır.

 

- Nirbirine yakın okullar birleştirilerek acil bir durumda müdahale edecek, eğitim emekçileri ve öğrencilerin sağlığını takip edecek sağlık birimleri oluşturulmalıdır.

 

Eğitimin uygulanan politikalarla adım adım paralı hale getirildiğini, kamusal bir hak olmaktan çıkarıldığını ifade eden Türeli, "Pandemi sürecinde, eğer ifade ettiğimiz talepler hayata geçirilmezse emekçi çocukları eğitim sürecinin tamamen dışına itilecektir. Bu talepler bir an evvel hayata geçirilmeli, eşitsizliğin ortadan kaldırılması için gerekli adımlar atılmalıdır. Partimiz bu taleplerin hayata geçmesinin ancak ve ancak emekçilerin birleşik mücadelesinden geçtiğini bilerek, tüm emekçileri birlikte mücadeleye çağırmaktadır" dedi.(Haber merkezi)