Eserinle övünebilirsin Sayın Toptan

Yerel basındaki taklacıların “Büyük devlet adamı, Zonguldak siyasetinin duayen ismi” olarak yere göğe koyamadığı Köksal Toptan AKP tüzüğündeki 3 dönem kuralına takıldığı için önümüzdeki seçimde milletvekili adayı olamıyor. 1977 yılından bu yana Zonguldak’ın kaderini neredeyse tek başına belirleyen Toptan böylece siyaset sahnesinden çekiliyor. Yazarımız Ahmet Öztürk,  “Köksal Toptan’ın ilk kez milletvekili olduğu 1977 yılında nasıl bir Zonguldak vardı, 2015 yılında nasıl bir Zonguldak devrediyor?” sorusuna yanıt bulmak için kısa bir araştırma yaptı. Ortaya son derece çarpıcı sonuçlar çıktı. Buna göre Köksal Toptan’ın egemenliğinde geçen 38 yıl, Zonguldak için, sözcüğün tam anlamıyla yıkım yıllarıydı.

ZONGULDAK’I ÜÇE BÖLDÜ

Toptan’ın ilk kez milletvekili olduğu 1977 yılında Türkiye’nin nüfusu 39.185.637 iken Zonguldak, 856.156 kişilik nüfusuyla büyük iller sıralamasında başa güreşiyordu. Ülke nüfusunun %2.15’ini barındıran kent, hiç büyümeyip de yalnızca mevcudu korumuş olsaydı, bugün, 1.942.397 kişilik nüfusa erişerek, Antalya’dan sonra ülkenin en büyük 8. ili olacaktı. 2015 yılındaysa Zonguldak 598 binlere gerileyen nüfusu ile Türkiye 38.si durumunda. Bunda kentin üçe bölünmesinin payı çok elbette. Ancak bunda da Toptan’ın vebali var. 1991 yılında Bartın Zonguldak’tan koparılırken parlamentoda Zonguldak Milletvekili olarak yer alan Toptan, bu yasaya onay verdi. Yetinmedi 1995 yılında Bartın Milletvekili olarak yer aldığı mecliste Karabük’ün Zonguldak’tan ayrılmasını sağlayan yasayı da destekledi.

TTK KÜÇÜLDÜKÇE KÜÇÜLDÜ

O zamanki adı EKİ olan TTK 1977 yılında ülkenin en büyük şirketleri arasında en başta yer alırken,  tam 42.784 kişi çalıştırıyordu. O yıl 7.665.937 ton tüvanan kömür çıkaran kurum bugün, 9.337 işçi ile 2 milyondan az kömür çıkarıyor. TTK en büyük şirketler arasında ilk bine girmekte zorlanırken, gün gün istihdam kapasitesini yitiriyor. Toptan’ın milletvekili olduğu 1977 yılında Zonguldakspor 1’inci Lig’de fırtına gibi esiyordu. Fenerbahçe’nin şampiyon olduğu o sene Zonguldakspor ligi 8’inci bitirdi. Şimdi o ligi hayal etmek bile imkânsız. Bu durumu köşesine taşıyan Öztürk, “İstihdam hacmi 30 bin kişi daralıp, dört kata yakın azalan üretim nedeniyle ciddi katma değer kaybına uğrayan Zonguldak, mazoşist değilse şayet, Köksal Toptan’a hakkını helal etmeyecektir” diyor.