CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, ekonomideki son gelişmeleri ve dövizdeki rekor kur artışını değerlendirdiği bir açıklama yaptı. Açıklamasında çok ciddi bir şekilde halkın fakirleştiğini dile getirdi. 

“İNSANLAR İŞSİZ KALACAK”

Dövizdeki rekor kur artışının, yapıldı gibi gösterilen maaş zamlarını nasıl erittiğini söyleyen Turpcu; “Dolar, TL karşısında son iki ayda yüzde 20'den fazla değer kazandı, bu gidişle, durum daha da vahim olmaya başlayacak. Zaten ekonomi kötü, iş yapamayan, dolar/euroüzerinden borçlanan şirketler birer birer ya küçülecek ya da batacak. İnsanlar daha da çok işsiz kalacak. Zaten düşük olan alım gücümüz daha da düşecek. Bu yükseliş, akaryakıt, otomobil, ulaşım, köprü, otoyol, su, elektrik, telefon, doğalgaz, internet, sebze, meyve, yeme, içme zammı olarak bize dönmektedir.”dedi.

“DOLAR SİYASİ GELİŞMELERDEN ETKİLENİYOR

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı ‘yastığının altında döviz olanlar gelsin parasını altına dönüştürsün, gelsin parasını TL’ye dönüştürsün’ kampanyasından sonra doların git gide arttığını belirtterek; “Türk lirası, altın değer kazansın’ çağrısından hemen sonra 3.49 olan kur 3.52 ye çıkmış, sürekli yükselmeye devam etmiş 9 Ocak 2016 itibariyle de 3.70’e yükselerek tarihi rekorunu kırmıştır. ‘Dolar bozdur’ kampanyaları, dolardaki yükselişi, dolayısıyla TL’nin değer kaybını durduramadı. Merkez Bankası’nın brüt döviz rezervi, bir haftada 3 milyar 683 milyon dolar azalarak, 92 milyar 51 milyon dolara geriledi.” dedi

 

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu yaptığı açıklamasına şu şekilde devam etti.

“Memleketin dört bir yanından birçok ekonomi profesörünün yaşanan darlığa ‘kriz değil hastalık’ nitelemesi yapması ülkeyi yönetenlerin gözünüze hiç mi batmaz? Ufukta stagflasyon gözüküyor, bu durum işsizlik, ekonomik durgunluk ve yüksek enflasyonun bir araya gelmesiyle oluşur. Maalesef şuan ülkemiz bu durumun eşiğinde bulunmaktadır, bu durumda doları olsun olmasın herkesin kaybedeceği aşikardır.”

“RAKAMLARLA, ÖRNEKLERLE EKONOMİDEKİ ÇÖKÜŞ: PARAMIZ PUL OLDU”

“Şimdi rakamlarla ekonomiye bakacak olursak;

1 Ocak 2016 Dolar Kuru: 2,90 Euro Kuru: 3.19 Asgari Ücret: 1300 TL yani 448 Dolar/407 Euro

9 Ocak 2017 Dolar Kuru: 3,70 Euro Kuru: 3,90 Asgari Ücret: 1404 TL yani 379 Dolar/ 360 Euro

1 Ocak 2016 tarihli asgari ücretin dolar üzerinden karşılığı bugün 1657 TL yapıyor, yani milletin cebinden hem 253TL sini alıyorlar hem de maaşınıza zam yaptık diyorlar! Kurun sadece son iki ayda  %20 arttığı bir ortamda, bu veriler ve hükümetin halka üstü kapalı olarak yaptığı ‘aslında size zam yapmadık aksine, maaşlarda azaltma yaptık’ açıklamasıdır! Asgari ücret artmış gibi gösterilip, BES payı içine gizlenmiştir. Halkımızın cebindeki paranın değer kaybı hızı çok üst seviyede. Geçen yıl ocak ayında cebimizdeki bin lira hala bin lira değil, kurdaki artışa göre sürekli aşağıya iniyor.

Bir başka veri üzerinden bakalım;

1 Ocak 2016 Gram Altın: 102 TL 1300 TL’lik asgari ücret 12,74 gr altın alabiliyordu.

9 Ocak 2017 Gram Altın 139 TL, 1404 TL’lik asgari ücret 10,10 gr altın alabiliyor.

1 Ocak 2016 tarihinde 165 TL olan çeyrek altın 9 Ocak 2017 tarihinde 240 TL olmuştur.

Rakamlar zaten durumun vahametini çok net şekilde ortaya koyuyor.

Hükümet, memur ve emeklilerin maaşına 1 Ocak 2017’den itibaren yüzde 3 ile 3.75 arasında zam yapacağını açıkladı. Ekonomideki gelişmeler göz önüne alındığında, yapılacak bu zamla sabit gelirliler hayatlarını nasıl idam ettirecek merak ediyoruz. Yapılan maaş zammı ancak bir simit parası kadar.”

“MUAYENE ÜCRETLERİNE YÜZDE 20 İLE 60 ARASINDA ZAM”

“Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanların ödediği muayene katılım paylarına yüzde 20 ile yüzde 60 arasında zam yaptı. Hastaların daha önce 5 lira verdikleri Devlet Hastanesine ait muayene ücreti, yüzde 20 artırılarak 6 liraya, Eğitim Araştırma Hastaneleri için verdikleri 5 lira da yüzde 40 artışla 7 liraya yükseldi. Üniversite hastanelerindeki katılım payı ise yüzde 60 zamla 8 lira oldu. Özel hastanelerdeki muayene ücreti de yeni yılla birlikte 12 liradan 15 liraya çıkarıldı.”

“VATANDAŞ NASIL GEÇİNSİN?”

“4 kişilik aile için, en iyimser şekilde şöyle bir hesaplama yapalım;

Ev kirası: 700 TL, aylık mutfak masrafı: 700 TL (4 kişilik aile için günlük 23 TL’ye denk geliyor, yani günlük kişi başı yaklaşık 5 lira harcama), aylık fatura giderleri (elektrik, su, ısınma): 150 (kış şartlarında en düşük) toplamına bakalım: 1550 lira en ama bu en düşük seviyedir. Başka hiç bir masraf katılmadı ki o da bu harcamalarla yaşayabilirseniz. Bu ailenin çocuklarını okutması, kendilerine ve çocuklarına kıyafet alması, dışarıya çıkması, başka harcamaları da olacaktır.

Benzin 5 TL’yi geçeli yıllar olmuş, yumurtanın kolisi 15 TL olmuş durumdadır. Bir hafta önce yaptığınız market alışverişini bir hafta sonra aynı bedeli ödeyerek yapmanız mümkün olmamaktadır. Türkiye Ziraat Odalarının yaptığı açıklamaya göre, son bir yıl içinde üretici fiyatları yüzde 95.6 yükselmiş durumdadır. Olumsuz hava koşulları nedeniyle fırsatçıların devreye girmesiyle sebze- meyve fiyatlarında yüzde 300-400’lük bir artış gerçekleşmiştir.”

“15 YILDA İÇ VE DIŞ POLİTİKADA YAPILAN HATALAR, EKONOMİDEKİ AŞIRI PARTİZANLAŞMA BİZİ BU GÜNLERE GETİRDİ”

“15 yılda iç ve dış politikada yapılan hatalar, ekonomideki aşırı partizanlaşma bizi bu günlere getirdi. Ülke ekonomisi, sayısı bir elin parmağını geçmeyecek sayıda şirketlere peşkeş çekildi, ülkenin ve halkın geleceği çalındı.

Basın açıklamasını yaptığım şu sıralarda kur artışı sürüyor. Yabancı sermaye ülkemizden çıkmaya devam ediyor. Ekonomide ve dış politika yangın varken, Başkanlık sistemi tartışmaları ekonomi açısından güven bunalımı ve tedirginlik yaratmaya devam ediyor.”

“MECLİS BUGÜN EKONOMİYİ DEĞİL, KENDİSİNİ YOK HÜKMÜNE GETİRECEK BİR ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ ÇIKARMAKLA UĞRAŞACAK”

“Bu rakamlar ülkeyi batışa doğru götüren rakamlardır, buna rağmen Meclis bugün ekonomiyi değil, kendisini yok hükmüne getirecek bir Anayasa değişikliğini çıkarmakla uğraşacak. Ekonomik krizi bile anlamsızlaştıracak bir kıyamete doğru son sürat gidiyoruz.”