NE ZAMAN İŞÇİ ALINACAK!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 2014 yılında HEMA'nın üretimi durdurduğu Alacaağzı İşletmesi'ni TBMM gündemine taşıdı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması istemi ile bir soru önergesi veren CHP'li Demirtaş, Zonguldak'ın ekonomik ve sosyal kalkınmasına büyük katkı sunacak olan bu maden ocağına ne zaman işçi alınacağını sordu. Demirtaş: “Alacaağzı 4 yıldır atıl durumda. İhaleyi Erdemir'e bağlı bir şirketin aldığını seçimlere bir hafta kala Ak Partililer açıkladı. Üzerinden 3 ay geçti ama hala Alacaağzı'nda bir hareketlenme yok. Yoksa bu da Ak Parti'nin daha önceki açıklamaları gibi bir kandırmaca mı?" ifadesini kullandı.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde şunları ifade etti:

"İŞ BULMA UMUDU İSTİSMAR EDİLDİ!

Zonguldak Ereğli'deki, TTK'ya ait Kandilli ocağının işletmesi 2006 yılında rödovans sistemi ile Hattat Holding'e bağlı HEMA A.Ş'ye devredilmiştir. Ancak söz konusu maden ocağı 2014 yılında işleten şirket tarafından kapatılmış, 1000 civarında maden işçisi işsiz kalmıştır.

2014 yılında üretime kapatılan Alacaağzı İşletmesi için Haziran 2018'e kadar defalarca ihaleye çıkılmıştır. Ancak ihalelerin hiçbirisine katılım olmaması nedeniyle ihaleler iptal edilmiş, Alacaağzı İşletmesi yıllardır atıl şekilde bekletilmiştir. Son olarak 24 Haziran seçimlerinden hemen önce, 19 Haziran 2018'de Kandilli Beldesi’nde ki Alacaağzı Maden Ocağı’nın ihalesini Erdemir'e bağlı Er-Maden firmasının aldığını, o tarihte AK Parti Zonguldak Milletvekili Adayı olan Polat Türkmen ve Ak Parti İl Başkanı Zeki Tosun  açıklamıştır. Yıllardır Ak Partililerin seçim öncesi  verdikleri sözler tutulmamış,  Zonguldak ve Kdz. Ereğli halkı kandırılmış, işsiz vatandaşlarımızın iş bulma umudu istismar edilmiştir.

ZONGULDAK'TA İTHAL KÖMÜR!

Taş kömürünün merkezi olan Zonguldak’ta istihdam ve üretim artacağına düşmüş, Zonguldak’a bile Kolombiya, Amerika, Rusya, Güney Afrika’dan kömür ithal edilmiştir. İşçi açıkları giderilmeyen TKK işlevsizleştirilmiş,16 yıldır norm kadro açığı bir türlü giderilmemiştir.

Kandilli Alacaağzı İşletmesi de yıllardır kaderine terk edilmiş şekilde durmaktadır.  Maden ocağının 2014’ten bu yana, atıl kaldığı 4 yıl düşünüldüğünde Zonguldak’taki istihdam ve üretim ekonomisi açısından büyük kayıplar olmuştur. 19 Haziran’da yapılan ihale sonucunda ihaleyi alan firmaya ilişkin açıklamaların ise o dönemin Ak Parti Milletvekili adayı ve il başkanı tarafından yapılmış olması ve bu konu ile ilgili bu güne kadar başka bir açıklamanın yapılmaması, bu açıklamaların tamamen seçimlere yönelik olduğu kanaatini güçlendirmektedir.

ERDEMİR NEDEN AÇIKLAMA YAPMIYOR!

Erdemir gibi kurumsallaşmış, borsaya açık büyük bir firmanın aldığı ihale sonucunda, aradan 3 aydan daha fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen, imzaladığı sözleşme, üretim süreci ve istihdam sayısı ile ilgili olarak kamuoyuna hiçbir açıklama yapmaması da son derece dikkat çekicidir. 

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş,önergesinde şu soruların cevaplanmasını istedi;

1) Alacaağzı işletmesi için 19 Haziran'da tamamlandığı Ak Partililerce açıklanan ihaleyi hangi firma, ne kadar bedel karşılığında almıştır?

2)Bu firma ile ihale sonrasında rödovans sözleşmesi yapılmışmıdır? Yapıldı ise sözleşme hangi tarihte  imzalanmıştır?

3)Sözleşme imzalandı ise, imzalanan sözleşme çerçevesinde ihaleyi alan firma ne kadar sürede ve nasıl bir program dahilinde üretim sürecine  geçecektir?

4)Eğer bir üretim planlaması yapıldıysa; bu işletmede kaç kişilik istihdamla, ne kadarlık bir üretime, ne zaman ulaşılması planlanmaktadır?

5) Bu işletme de ne zaman işçi istihdamı başlayacaktır?

6) Kdz. Ereğli ve Alaplı ekonomisi için son derece büyük önemi olan bu maden ocağının ihalesi ile ilgili kamuoyuna ihale sonucunu, neden o dönemin Ak Parti Milletvekili adayı ile İl Başkanı yapmıştır?’(Haber merkezi)