CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk meclis başkanlığına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Önergede PKK teröristlerinin korkulu rüyası olan iki efsane tugayın bu yıl neden Güneydoğuya gönderilmediğini, bu konuda bakanlığın Genelkurmay’a yazılı ya da sözlü bir talimatının olup olmadığını soran Köktürk dilekçesinde aynen şunları dile getirdi:

Gü­ney­do­ğu­’da ve ya­pıl­dı­ğı za­man sı­nır öte­si ope­ras­yon­lar­da te­rö­rist­le­rin en çok kork­tu­ğu, ürk­tü­ğü ve kar­şı­laş­ma­mak için ça­ba gös­ter­di­ği bir­lik­ler Bo­lu Dağ ve Ko­man­do Tu­ga­yı ile Kay­se­ri Tu­ga­yı­’dır. Ta­bi­i ki özel kuv­vet­ler ko­mu­tan­lı­ğı­na bağ­lı tim­le­rin ye­ri de ay­rı­dır.
Haf­ta­lar­dır te­rö­rist­le­rin sı­nır öte­si­ne na­sıl ge­çe­cek­le­ri ko­nu­şu­lu­yor. Hü­kü­met yet­ki­li­le­ri, suç iş­le­miş, as­ker, po­lis, ko­ru­cu şe­hit et­miş, öğ­ret­men ka­çır­mış, yol kes­miş, kim­lik kon­trol­le­ri yap­mış olan­la­ra “Suç iş­le­di­niz iş­le­me­si­ne ama siz sı­nı­rın öte­si­ne ge­çi­n” di­yor. Üs­te­lik ken­di­le­ri­nin gü­ven­lik güç­le­ri ta­ra­fın­dan gö­rül­me­ye­ce­ği ga­ran­ti­si ve­ri­li­yor.
Suç iş­le­yen ki­şi­le­ri ya­ka­la­mak ye­ri­ne sı­nır öte­si­ne git­me­le­ri is­te­nir­ken, yıl­lar­ca te­rö­rist­ler­le mü­ca­de­le eden ko­mu­tan­la­ra ise “Siz yurt­dı­şı­na ka­ça­bi­lir­si­niz. O yüz­den si­zi ce­za­evin­de tu­tu­yo­ru­z” de­ni­li­yor.

Ef­sa­ne­ler gön­de­ril­me­di

Her yı­lın mart ayın­dan iti­ba­ren Gü­ney­do­ğu­’ya iki ef­sa­ne tu­gay gön­de­ri­lir­di. Bun­lar­dan bi­ri Bo­lu Dağ ve Ko­man­do Tu­ga­yı, di­ğe­ri de Kay­se­ri Tu­ga­yı­’dır. Bu yıl, bu tu­gay­lar bo­şu­na bek­le­di. Şu ana ka­dar iki bir­lik de Gü­ney­do­ğu­’ya gön­de­ril­me­di.
Bu tu­gay­lar sa­bit bir yer­de bek­le­mez, sü­rek­li ha­re­ket ha­lin­de­dir. Ne za­man, ne­re­de bu­lu­na­ca­ğı bel­li ol­maz. O yüz­den te­rö­rist­ler bu iki tu­gay­la kar­şı­laş­ma­yı hiç is­te­mez. Bu tel­siz ko­nuş­ma­la­rı­na da yan­sır, “O ta­raf­ta Bo­lu var, şu ta­raf­ta Kay­se­ri va­r” de­ni­lip bir­bir­le­ri­nin dik­kat­le­ri­ni çe­ker­ler­di. Da­ha çok Şır­nak Böl­ge­si­’n­de Bo­lu Tu­ga­yı, Di­yar­ba­kı­r’­ın Ku­ze­yi­’n­de ise Kay­se­ri Tu­ga­yı ha­re­ket ha­lin­de olur­du. Te­rö­rist­le­rin ba­rın­dı­ğı bi­li­nen has­sas böl­ge­ler­de hep bu iki tu­gay bu­lu­nur­du. Çünkü böl­ge­ler­de mev­cut kuv­vet­le­rin ope­ras­yon gü­cü
sı­nır­lı­dır. Ope­ras­yon­la­rı ya­pan il­çe jan­dar­ma bö­lük ko­mu­tan­lık­la­rın­da 150’şer ki­şi bu­lu­nu­yor. On­la­rın ara­zi­de ara­ma-ta­ra­ma imkânları da kı­sıt­lı­dır. Peki, dağ­la­rı kim kon­trol ede­cek, alan hâkimiyetini kim sağ­la­ya­cak?

Yak­la­şık 5’er bin as­ker­den olu­şan, üs­te­lik de sü­rek­li ha­re­ket ha­lin­de olan Bo­lu ve Kay­se­ri Tu­gay­la­rı­’nın Gü­ney­do­ğu­’ya gön­de­ril­me­me­si hay­li sür­priz ol­du. Bu iki tu­ga­yın gön­de­ril­me­me­si­ni ‘Dev­let yet­ki­li­le­ri­’ ile gö­rüş­me­le­rin­de Ab­dul­lah Öca­lan is­te­miş de ola­bi­lir. Ta­bi bu önem­li tu­gay­la­rın ora­da ol­ma­ma­sı “te­rör­le mü­ca­de­le­nin ra­fa kal­dı­rıl­dı­ğı­” bi­çi­min­de de yo­rum­la­na­bi­lir.

 

Buna göre;

 

  1. Her yı­lın mart ayın­dan iti­ba­ren Gü­ney­do­ğu­’ya gön­de­ri­len iki ef­sa­ne tu­gay; Bo­lu Dağ ve Ko­man­do Tu­ga­yı ve Kay­se­ri Tu­ga­yı bu yıl niçin gönderilmemiştir? 

 

  1. Bu iki tugayın Güneydoğu’ya gönderilmemesine ilişkin Bakanlığınızın, Genelkurmaya yazılı veya sözlü herhangi bir talimatı olmuş mudur?