Zonguldak İl Genel Meclisi Toplantısının 14’üncü birleşiminde Gelik beldesine yapılması planlanan “katı atık depolama tesisi” tartışıldı. “katı atık düzenli depolama sahası” yapılmak üzere hazırlanan uygulama ve imar planı, görüşülmesinin ardından İmar bayındırlık, Çevre ve Sağlık Komisyonuna havalesi oy birliğiyle kabul edildi.  Merkez İlçe Ak Partili Meclis üyesi İsmail Terzi ve Merkez İlçe CHP’li Meclis Üyesi Nebahattin Yılmaz, ZONÇEB’e ait mevcut katı atık depolama tesisiyle ilgili bölge halkının yaşadığı istihdam ve çevre kirliliği problemlerini gündeme getirdi. İl Özel İdaresi Belediyeler Birliği ve İstimlak Müdürü olan Kadir Korkmaz, İl Özel İdare bünyesindeki firmalarda söz konusu sıkıntıların olmadığını ve denetimlerin sıkı tutulduğunu ifade ederek, “Şikâyetler,  Beycuma, Elvanpazarcık, Kozlu, Karaman, Zonguldak Belediyelerimizin yarattığı sıkıntılardır. Çöplerini doğrudan getiriyorlar. Bu sızma ve şikâyetler, onlardan kaynaklanıyor. Biz maalesef Belediyelere bir şey yapamıyoruz” şeklinde yanıt verdi.

Vacit Durdubaş Başkanlığında yürütülen meclis toplantısı açılış ve yoklamanın ardından “Katı atık düzenli depolama sahası” yapılmak üzere hazırlanan imar planı görüşüldü ve oy birliğiyle Çevre ve Sağlık Komisyonuna havale edildi.

İl Özel İdaresi Belediyeler Birliği ve İstimlak Müdürü olan Kadir Korkmaz, Sofular Köyü’nde bulunan katı atık arıtma tesisinin dolmak üzere olması nedeniyle Gelik Beldesinde Zonguldak’ın 15 yıllık katı atık birikimini karşılayabilecek yeni bir tesisin hazırlıklarının yapıldığını, dosyasının da meclise sunulduğunu ifade etti. ZONÇEB’e ait mevcut tesis hakkında bilgi veren Korkmaz, “Metan gazından elektrik üreten ayrı bir firma, ambalaj atıklarını ayıran ayrı bir firma var. Çöp naklini yapan ve düzenli depolama yapanda yine ayrı bir firmadır. Ambalaj atıklarının ayrıştırılması, tıbbi atık ve elektrik tesisleri, yap-işlet-devret modeli yapıldı. Birliğimizden herhangi bir ödeme yapılmadı. Hatta bazılarından gelir de elde ediyoruz. Düzenli depolama transfer istasyonlarından çöpün taşınması ve çöp sızıntı suyunun Devrek’e taşınması işi daha önceki yıllarda tek firmadaydı” ifadelerini kullandı.

Tesisin bulunduğu köylerden şikâyet var

Merkez İlçe Ak Partili Meclis üyesi İsmail Terzi, Tesisin bulunduğu bölgede vatandaşların, istihdam ve çevre kirliliği hakkında şikâyetleri olduğunu belirtti. Terzi, “Çöp işini yapan bölgede bulunan köylerden çok şikâyet geliyor. Katı ve sulu çöpü taşırken, Sapça, Köroğlu’nda taşıma kurallarına uyulmadığıyla ilgili insanlarımız şikâyette bulunuyor. Yollarda ki sıvı sızıntıları biz de gördük. Zaman zaman sinek ve kokudan dolayı bölge halkı sıkıntı yaşıyor. ZONÇEB’in tesisi kurulacağı zaman bölge halkına istihdam sağlanacağı ve herhangi bir şekilde çöp sıkıntısı çekmeyecekleri konusunda vaatte bulunulmuştu. Şimdi ise Sapça’dan bir kişi çalıştırılıyor. Bütün çalışanların Sivas’tan geldiğini ve köydeki arkadaşlarında işine son verildiğini duyduk. 3 Köyden bu konuda şikâyet var. İl Özel İdare olarak bu konuları köylülerle konuşun. Zaman zaman eylem yapacak oluyorlar. Araştırılıp gereğinin yapılmasını halk adına talep ediyoruz” dedi.

Korkmaz, İl Özel İdare bünyesindeki firmalarda söz konusu sıkıntıların olmadığını ve denetimlerin sıkı tutulduğunu ifade ederek, “Şikâyetler,  Beycuma, Elvanpazarcık, Kozlu, Karaman, Zonguldak Belediyelerimizin yarattığı sıkıntılardır. Çöplerini doğrudan getiriyorlar. Bu sızma ve şikâyetler, onlardan kaynaklanıyor. Biz maalesef Belediyelere bir şey yapamıyoruz.” Dese de Terzi, “sıkıntı ve şikâyetlerin büyük sızdırmaz olan tırlardan ve çöp sızıntısını çekip Devrek’e nakleden firmadan kaynaklandığını belirtiyorlar” dedi.

Merkez İlçe CHP’li Meclis Üyesi Nebahattin Yılmaz, Terzi’nin ifadelerine benzer şeyleri kendisinin de duyduğunu belirterek, “Kışın çöp toplama yerinde iş azalıyormuş. Çalışanlara kâğıt imzalatarak işlerine son veriyorlar. Bahanelerle işlerine gelmeyenleri çıkartıyorlar. İzin kullandırmıyorlar. Hangi firma olduğunu bilmiyorum ama bunu müteahhitler yapıyor” şeklinde konuştu.

Konu ile ilgili olarak İl Özel İdaresi Belediyeler Birliği Müdürü ve İl Özel İdaresi İstimlak Müdürü Kadir Korkmaz, “ZONÇEB, özerk bir kurumdur. Özel İdare olarak bizden ayrı bir yönetim birimi var. Doğrudan bizimle bir alakası yok. Yanlış anlaşılmaları önlemek adına bunu belirtmek istedim” dedi.

“katı atık düzenli depolama sahası” yapılmak üzere hazırlanan uygulama ve imar planı, görüşülmesinin ardından İmar bayındırlık, Çevre ve Sağlık Komisyonuna havalesi oy birliğiyle kabul edildi.