İYİ Parti İl Başkanı Yavuz Erkmen, Zonguldak’ta vergi ve SGK yapılandırılmaları ile ilgili dilekçelerine 2 aydır cevap alamadıklarını belirterek, "Sizin vaat ettiğiniz şeffaf yönetim anlayışı bu mudur" diye sordu.

Pandemi nedeniyle zor günler yaşayan esnafla ilgili durum tespiti için yaptıkları başvuruya merkezi yönetimin de kayıtsız kaldığını kaydeden Erkmen, "Demokrasilerin en büyük özelliklerinden biri de hiç şüphesiz şeffaf yönetim anlayışıdır. Ancak, maalesef yerelde, yerel yönetimde göremediğimiz şeffaflığı, merkezi yönetimde de göremiyoruz. (Zonguldak Valiliği hariç)" dedi.

Erkmen'in açıklaması şöyle:

"Vatandaşlarımızın sesi olabilme, onların sorunlarını gerçekçi olarak tespit edip dile getirebilme anlamındaki sorularımıza maalesef yanıt alamamaktayız. Zaten ekonomik sorunlar devam ederken, üstüne bir de pandeminin gelmesi her kesimi ama özellikle esnafı, ticaret sahibini, buralarda çalışanları perişan etmiş ve de etmeye devam etmektedir.

Böyle bir ortamda Sosyal Devlet olmanın gereği insanlar devletten destek beklerken, beklediklerini bulamamış daha da mağdur hale gelmiş, iş yerleri kapanmaya, işçiler işsiz kalmaya başlamışlardır. Hükümetin esnafa bakışı bile ikiye ayrılmış, basit usulde vergiye tabi olanlara 500 TL gibi 3-4 ay devam eden küçük de olsa nakdi olarak kira yardımı, gelir kaybı desteği verilmişse de, vergi açısından deftere tabi olan kendi başına ve ya yanında iki-üç kişi çalıştıran esnafa ise 1 TL dahi nakdi destek sağlanmamıştır. Hükümet bu kapsamdaki esnafı, esnaf statüsünde bile saymamıştır. Halbuki vergi veren, stopaj ve sigortasını ödeyen bu durumdaki esnaf, ticaret sahibi insanlar bir taraftan günlük geçimini sağlamaya çalışırken üst üste gelen kısıtlamalar, yasaklar nedeniyle bankalara, devlete olan ödemelerini de yapamamışlardır. Vergi ve SGK borçları yapılandırılmış ancak kimi 1. Taksitini, kimi 2. Taksitini ödeyemediğinden yapılandırılmaları bozulmuştur. Bu açıdan yeniden yapılandırılma yasası çıkarılması ve ekonomik faaliyetler normale dönünceye kadar (en az yılsonuna kadar) ödeme yapmamaları sağlanmalıdır. 08.05.2021

İşte bu amaçla Zonguldak’ta durum tespiti yapmak için Gelir İdaresi Başkanlığına (Vergi Dairesi Başkanlığı), Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde 12.03.2021 tarihinde sorduğumuz sorular (EK1) üzerine Başkanlıkça 02.04.2021 tarih ve E:17486 sayılı yazı ile Ankara’ya Gelir İdaresi Başkanlığına gönderildiği bildirilmişse de (EK2) bugüne kadar oradan da cevap gelmemiştir. Dolayısıyla yaklaşık 2 aylık sürede Zonguldak’ta Vergi ve SGK yapılandırılmaları ile ilgili somut bilgilere maalesef ulaşamadık. Herhalde (ekonomik durum gayet iyi, kimse yapılandırma ihtiyacı duymadı, yapılandırma yapmadı diye!.....) cevap verilme nezaketinde ve sorumluluğunda bulunulmadığını, kanunların bile artık işletilmediğini anladık.

Yaşasın Demokrasi.

Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz."

(Haber Merkezi)