İYİ Parti İl Başkanı Yavuz Erkmen, İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ve İYİ Parti Samsun Milletvekili İlimizden Sorumlu Milletvekili Bedri Yaşar'ın 21.01.2021 tarihinde Zonguldak ziyareti sonrası şehit ve gazilerin taleplerini mecliste gündeme getirdi.


Erkmen, konuya ilişkin, "İYİ Parti TBMM Grup Başkanı Sayın İsmail Tatlıoğlu ve İYİ Parti Samsun Milletvekili İlimizden Sorumlu Milletvekilimiz Sayın Bedri Yaşar, 21.01.2021 tarihinde İlimizi ziyaret etmişler ve bu kapsamda çeşitli sivil toplum örgütlerini ziyaret edip sorunları yerinde dinleyip,tespit etmişlerdi. Zonguldak Şehit Aileleri Derneğini ziyaret ettiğimizde Dernek yöneticisi arkadaşlarımızın dile getirdikleri sorunlar 18.02.2021 tarihinde TBMM'dE Sayın Bedri Yaşar tarafından söz alınarak Meclis kürsüsünden dile getirilmiştir. Konuşma görüntüsü ve bunun yazılı açılımı ekte gönderilmektedir. İYİ Parti başta Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener olmak üzere tüm kadrolarıyla milletin sesi olmaya devam edecek, sorunların çözümünü ortaya koyacak, iktidarın yapmasını bekleyecek yapmazlarsa inşallah İYİ Parti iktidarında bunları yaparak milletimizin yanında olacaktır." ifadesini kullandı.

 

İŞTE MECLİS'TEKİ O KONUŞMA:

 

YAŞAR, “ŞEHİT VE GAZİLER ARASINDAKİ AYRIMI TEZ ZAMANDA KALDIRIN”

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, şehit aileleri ve gaziler arasında yapılan ayrıma dikkat çekerek, Peygamber ocağı çatısı altında canını ortaya koyarak görev yapan Türk silahlı kuvvetleri kadrolarındaki personelin özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde konuştu. Şehit aileleri ve gazi dernekleri başkanlarının taleplerini kürsüye taşıyan Yaşar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Başta Samsun şehidimiz Muhammet Salih Kanca olmak üzere Gara şehitlerimizi rahmetle anıyorum.

Yine, yüce Türk milletinin ve İslam âleminin mübarek üç aylarını Regaip Kandili' ni tebrik ediyorum.

Değerli milletvekilleri, teklifin 10'uncu maddesinde Jandarma Genel Komutanlığının İçişleri Bakanlığına bağlanması nedeniyle teşkilat yapısına uyumun sağlanması amaçlanmaktadır. Subay, astsubay, uzman, sözleşmeli, sivil memur gibi ayrımlara girmeksizin tüm Türk Silahlı Kuvvetleri personelini kapsayacak bir kanun teklifine ihtiyaç olduğunu buradan ifade ediyoruz ancak bu şekilde Türk Silahlı Kuvvetleri personelimizin yaşadıkları sorunları çözüme kavuşturabiliriz.

Özlük haklarının iyileştirilmesini destekliyoruz

Asker ocağı, Peygamber ocağıdır. Bu çatı, çok kutsal bir çatıdır. Bu çatı altında çok zor şartlarda hayatını ortaya koyarak görev yapan kahramanlarımız olduğunu biliyoruz. Bu nedenle Türk silahlı kuvvetleri kadrolarında görev yapan personelin özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda yapılan düzenlemeleri uygun buluyor ve de destekliyoruz. Terörle mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesini istiyor, bu konuyla ilgili atılacak her türlü adımı da sonuna kadar destekleyeceğimizi buradan ifade ediyoruz.

Tabii, biz yurt içi gezilerimizde zaman zaman şehit ailelerimizin ve gazi ailelerimizin derneklerine de uğruyoruz. Zonguldak Şehit Aileleri Derneğimizi ziyaretimizde Sayın Başkan Mustafa Yorulmaz diyor ki: ‘Aynı olayda 1 polis, 1 uzman erbaş ve zorunlu askerlik hizmetini yapmakta olan erin vefat ettiğini ve bunların geride aylığa hak kazanın sadece baba bulunduğunu varsayarsak polis için kurumunca 8 bin lira emsal aylık bildirilmişse babaya da 8 bin TL ödeniyor, uzman çavuş için 6 bin 800 TL emsal aylık bildirilmişse babaya da 6 bin 800 TL ödeniyor, uzman erbaş için kurumunca 6 bin 040 TL emsal aylık bildirilmişse babaya da 6 bin 040 TL -herhangi bir kesintiye tabi tutulmaksızın aylık oranda bağımsız bir şekilde- ödeniyor. Yalnız erbaş ve erlerde durum farklı. Aynı olayda vefat eden er için sistemde sadece 3 bin TL emsal aylık bildirilmişse babaya 5034 sayılı Kanunu'nun tek yetim için öngörülen aylık oranı dikkate alınarak 3 bin TL aylık ödeniyor. Yukarıda da açıklandığı üzere aynı olay içerisinde, aynı şartlar altında, aynı görevi yaparken şehit olanlar arasında ayrım olmamalı, hepsi aynı ücreti almalı. Ayrıca, uzman er ve erbaşlara sağlanan on yıllık kira ödeme hakları er ve erbaşlara da sağlanmalıdır.’ Bu yapının, bu konuda yapılan ayrımcılığın da bir an önce ortadan kaldırılmasını istiyor.

Tüm gazilerimiz özel hastanelerde ücretsiz tedavi edilmeli

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Albay Mithat Işık ve Samsun Şube Müdürümün Ahmet Diril de aynı konularla ilgili şikâyetlerini gündeme getiriyorlar, diyorlar ki: ‘Bizler gaziler olarak, Kurtuluş Savaşı gazisi, Kore gazisi, Kıbrıs gazisi ve iç harekâtlar esnasında oluşan gaziler arasında fiyat farklarında dengesizlik var. Mesela, sosyal güvencesi olan gazilerin aldığı ücret bin 132 lira iken, sosyal güvencesi olmayanların aldığı aylık ücret 2 bin 659 lira. Yine, gazinin dul eşinin aldığı rakam, sosyal güvencesi olanlar için 849 lira, sosyal güvencesi olmayanlar içinse bin 994 lira.’

Devamında diyor ki: ‘İç güvenlik harekâtında yaralananlara bağlanan maaş, hastanenin verdiği iş yapamaz raporuna göre bağlanıyor, gazinin de isteği dikkate alınmıyor. Bu da dikkate alınsın istiyoruz. Ayrılmaksızın, ayrım yapılmaksızın evi olmayan bütün gazilere faizsiz kredi verilmelidir. Bütün gazilerimiz ve eşlerine, şehit eş ve çocuklarına iç harekâtta sağlanan şartlar aynı şekilde Kıbrıs, Kore ve Kurtuluş Savaşı gazilerimizin yakınlarına da sağlansın. Bütün özel hastanelerde gazilerimize ücretsiz tedavi imkânı verilmelidir. Gaziler arasında ayrım yapmayalım. Herkes bu memleket için elinden gelen neyse bunu yapmıştır, canını orta yere koymuştur. Şehitler arasında, gaziler arasında bir ayrım yapmak bu ülkeye yakışmıyor. Tez zamanda bu ayrımları orta yerden kaldırın.

(Haber Merkezi)