Erdemir işçisi ve emeklileri Erdemir Vakfı’na kesilen ceza ile ilgili torb yasada kanun çıkmaması nedeniyle şoka girdi.

Maliye tarafından Erdemir Vakfına kesilen 130 milyon TL’lik cezanın affı ile ilgili torba yasada herhangi bir düzenleme yapılmadı. 9 bin 700 üyesi bulunan Erdemir Vakfında bu paralar üyeler tarafından ödenecek. Her üye yaklaşık 10 bin TL’den başlayarak 150 bin TL’ye kadar çıkabilecek cezayı ödeyecek.

Yerel Seçimler öncesinde kesilen bu ceza Zonguldak Milletvekili Ercan Candan tarafından koz olarak kullanılmış ve cezanın sildirileceği vaadiyle Erdemir çalışanlarından ve sendikadan destek istemişti.

Türk Metal Sendikası yerel seçimlerde bir parti organı gibi çalışmış ve seçimin AKP tarafından kazanılmasında etkin rol oynamıştı.


Her gün işçiler ile toplantı yapan sendika başkanı Yusuf Ziya Odabaş, işçilere “Uysal nerede biz oradayız” sloganları attırmış ve Uysal ile Candan’la birlikte göbek atmışlardı.

Türk Metal Sendikası Başkanı Yusuf Ziya Odabaş konunun muhatabı ben değilim derken, Erdemir Vakfı Başkanı Mücteba Bekcan ise “Gereken görüşmeleri yaptık. Seçim döneminde vakfımız kullanıldı” dedi.

Erdemir Vakfında şuanda aktif olarak 2 bin 500 civarında bir emekli üye, gerisi ise Erdemir çalışanından oluşuyor. 129 milyon olarak kesilen ceza, o günden itibaren biriken 10 trilyonluk faiziyle birlikte 9 bin 700 vakıf üyesi tarafından ödenecek.

Maliye Bakanlığı tarafından 30 Mart Yerel seçimlerinden önce Erdemir Vakfına 129 milyon (eski parayla trilyon) olarak kesilen ceza, Torba Yasa kanunundan da af çıkmayınca onaylandı.

“OY VERİN CEZAYI SİLDİRELİM”

Yerel Seçimlerinden önce, Ercan Candan tarafından Erdemir işçisine ve vakıf üyelerine Türk Metal Sendikası aracılığıyla söz verilerek, ‘Seçimlerde bize destek verin, cezayı sildirelim’ denilmişti.
Erdemir işçisi ve emekliler, Erdemir Vakfı üyeleri, bu söz üzerine Ereğli’de seçimin kaderini değiştirdiler. Fakat sonunda cezayı yemekten kurtulamadılar. Her bir vakıf üyesi vakıftaki parası oranında, en az 10 bin TL'den 150 bin TL'ye kadar ceza ödeyecek.

ODABAŞ “MUHATAP BEN DEĞİLİM”

Türk Metal Sendikası Başkanı Yusuf Ziya Odabaş konu hakkında muhabirimizin sorusuna “Olayın muhatabı ben değilim. Ben ne vakıf yöneticisiyim, nede bası sözcüleri. Bu konu vakıfı ilgilendiren bir konu. Birileri bir şeyler yazıp çiziyor. Beni ya da bizi ilgilendiren bir konu değil” dedi.

 BEKCAN “VAKFIMIZ SEÇİMLERDE KULLANILDI”

 Erdemir Vakfı Başkanı Mücteba Bekcan “130 milyon TL’lik bir ceza yedik. Bize göre bu cezayı hak edecek bir kanunsuzluk ve hukuksuzluk yapmadık. Bununla ilgili yılbaşından beri uzlaşma görüşmelerinde bulunduk. Bu görüşmeleri yaparken araya seçim girdi, sonra torba yasada bununla ilgili bir düzenleme çıkabilir dendi. Bizde görüşmelere ara verdik. Torba yasada bununla ilgili bir kanun çıkmayınca yeniden başa döndük. Şimdi tekrar maliye bakanlığı yetkilileri ile görüşerek bir uzlaşma yolu arayacağız. Uzlaşmadan ne çıkar bilmiyor. 130 milyon ile 0 arasında bir şey olacaktır. Biz bu konuyu çözmek için elimizden gayreti göstereceğiz” dedi.

 

Erdemir Vakfı Başkanı Mücteba Bekcan seçimlerde borç silinmesi karşılığı AKP’ye destek verdikleri iddialarına ise “Biz ne ben ne yönetim kurulumuz hiçbir şekilde böyle bir görüşmenin pazarlığı içinde olmadık. Ama şunu söyleyebilirim. Bizim vakfımız bu seçim döneminde birileri tarafından kullanıldı” dedi.

 

Vakıf üyeleri ise bu konuda seçim öncesinde söz verildiğini belirterek “ kendilerine söz verenlere o gün oynuyordunuz, şimdi kim oynayacak” diyerek tepkilerini ortaya koyuyorlar.