DSP Zonguldak Belediye Başkan Adayı Nurhan Başoğlu Halkın Sesi’ne konuştu:

“Son Pişmanlık 5 Yılımızı Çalar”

Aynı zamanda DSP Genel Başkan Yardımcısı olan DSP Zonguldak Belediye Başkan Adayı Nurhan Başoğlu, Halkın Sesi’nden Mustafa Özdemir’in sorularını yanıtladı. Türk Solunun en büyük oy kaybını CHP yüzünden kaybettiğini söyleyen Başoğlu, CHP yöneticilerinin DSP’yi seçimden seçime koltuk değneği gibi görmesine, “DSP sol oyları bölüyor” demesine anlam veremediklerini belirterek, “Zonguldak seçmenine son çağrım şudur. Pişman olmayacakları, kolaylıkla ilişki kurabilecekleri, dertlerini anlatabilecekleri, kompleksi olmayan, tecrübeli ve liyakat sahibi adaya oy versinler. O pişmanlık yüzünden kentin 5 yılını heba etmeyelim.” dedi.

Mustafa ÖZDEMİR: Belki klasik olacak ama… Neden yıllar sonra  Zonguldak Belediye Başkan Adayı oldunuz?

Nurhan BAŞOĞLU: Süreci tüm şeffaflığıyla anlatacağım.  DSP olarak Türkiye ve Zonguldak’ta iddialı adaylarla seçime girdik. Bunun neni ise iktidarın ülkeyi iyi yönetemeyişi ve muhalefetin muhalefet yapamayışı. Seçmende karşılık bulacağını düşündük. İlk etapta İsmail Eşrefle görüştük. Halkın sevdiği, hizmetlerini beğendiği bir aday olduğunu gözlemledik. Kendisi son gün özel nedenlerle vazgeçerek affını istedi. Bunun üzerine DSP genel merkezinin kararıyla Zonguldak Belediye Başkanı oldum.

Mustafa ÖZDEMİR: Size göre DSP, soldan mı çok oy alır, Cumhur ittifakından mı?

Nurhan BAŞOĞLU: DSP devleti üç kez yönetmiş, sol bir siyasi partidir. Ne CHP’nin yan kuruluşu, ne de koltuk değerleridir. CHP son dönemde solun değerlerinden uzaklaştı. DSP’nin yeniden toplum nazarında karşılık bulması, emeğe, özgürlüğe gösterdiği hassasiyet siyasi arenada CHP’nin önüne geçeceğini göstermiştir. Rahatsızlığın temeli bundan kaynaklanıyor. Nurhan Başoğlu, bu güne kadar ne CHP üyesi oldu, ne de parti değiştirdi. DSP’nin Zonguldak’ta Nurhan Başoğlu ile ciddi oy alacağını bildikleri için rahatsızlar. Oysa Nuran Başoğlu, CHP’den çok AKP’den oy alacak. Bunu CHP’li arkadaşlarımız bunu gözlemleyemiyor. Eğer mahallelerde siyaset yapsalardı bunu görürdüler. Gazipaşa siyaseti yapanlar bunu göremiyor. Bu nedenle doğru teşhis yapamıyorlar.

Mustafa ÖZDEMİR: Aleyhinizde yürütülen, “DSP, CHP’nin oylarını bölüyor. Belediyeyi AKP’ye teslim edeceksiniz” kampanyası için ne diyeceksiniz?

Nurhan BAŞOĞLU: Daha önce de söyledim, DSP değil CHP bir bölen. Sol oyları bölmekle suçlanan DSP, 1987’den beri yerel ve genel seçimlere giriyor. DSP olarak hep karşımızda CHP ve SHP’yi bulduk. O tarihlerde bu 3 partinin oyu yüzde 35’lerdeydi. Oysa 2002’den buyana CHP’nin oyları yüzde 20 ile 25 arasında. Sol oyları yüzde 35’ten yüzde 25’lere düşüren CHP, sola en büyük zararı vermiştir. CHP önce sağ partilere teslim ettiği yüzde 10’luk oyun hesabını versin.

Mustafa ÖZDEMİR: Nen Zonguldak halkı size oy versin?

Nurhan BAŞOĞLU: DSP solda tertemiz kalmış, lekesi olmayan, şaibesi olamayan bir parti. Solda her zaman bir seçenek. AKP iktidarından halkımız ciddi anlamda hoşnut değil. AKP her seçimde Türk seçmenini kandırmıştır. Ana muhalefet partisi de maalesef Türk seçmeninin gözünde kendi kendilerini yönetemedikleri gibi ciddi bir seçenek olamamışlardır. Bu ne denelerle DSP yeniden solun birinci partisi Türkiye’nin iktidar seçeneği olacak. Bundan kaçış yok. Beceriksiz ve basiretsiz iktidar ve ana muhalefet siyasetçilerini Türk seçmeni er ya da geç tribünlere gönderecek”

Mustafa ÖZDEMİR: Başkan seçildiğini gün değiştireceğiniz ilk 3 şey nedir desem?

Nurhan NAŞOĞLU: Belediye başkanlığı seçimi proje yarışması değil. Bu kentte her şeyden önce insanların birbirlerini sevmesi ve güvenmesi lazım. Kutuplaşmalar en aza inecek. Sevgi ve barış kenti olacak. Zonguldak Belediyesine doktor, mühendis değil, toplumsal barışı sağlayacak tecrübeli ciddi bir siyaset adamı ve ağabey gereklidir. Ve ayakları sağlam basan, daha önce de kabul görmüş başarılı belediye başkanları ve siyasetçilerin hayata geçiremediği projeler önceliğimiz olacaktır. Mesela Sayın Eşref’in Lavuar Alanı projesi gibi… 

Mustafa ÖZDEMİR: CHP’nin Zonguldak Belediyesi’ndeki performansını nasıl bluyorsunuz?

Nurhan BAŞOĞLU: İsmail Eşeref’i çok başarılı buluyorum Siyasetteki gelgitleri kendi tercihidir. Bugün hala aranan adaysa benim bu tezim doğrudur. Son dönem Muharrem Bey de ağır oturaklı bir yönetici olarak değerlendiriyorum. Yaptığı hizmetler küçümsenmeyecek şeyler. CHP Genel Merkezinin var olan belediye başkan adayını da yok saymasını da anlamış değilim.

Dışarıdan gördüğüm, CHP içinde bir birlikteli olmadığını kendi partilileri de söylüyor.  Muharrem Bey de bu konudan muzdarip olduğu dile getirdi. Bir belediye başkanı hangi siyasi partiden seçilirse seçilsin rozetini çıkartmalı. Fakat o belediye başkanının siyasi amiri il başkanıdır.

Mustafa ÖZDEMİR: Nurhan Başoğlu ve DSP’nin oy hedefi nedir?

Nurhan BAŞOĞLU: Öncelikli olarak DSP bu belediye meclisinde mutlaka olacaktır. Bundan hiç şüphem yok. Başkanlık yarışında da gücümüzü sonuna kadar zorlayacağız. Gerisi Zonguldak halkının takdiridir. Bugün rakam vermek için çok erken… Kararsız seçmenin oyunun rengi son hafta şekillenir. Tüm adaylara önerim son hafta rehavete kapılmadan çok çalışsınlar…

Mustafa ÖZDEMİR: Son olarak Zonguldak seçmenine mesajınız ne?

Nurhan BAŞOĞLU: Zonguldak seçmenine son çağrım şudur. Pişman olmayacakları, kolaylıkla ilişki kurabilecekleri, dertlerini anlatabilecekleri, kompleksi olmayan, tecrübeli ve liyakat sahibi adaya oy versinler. Bir Zonguldaklı olarak o pişmanlığı sonunda şehrin 5 yılını heba etmeyelim.