Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla basın danışmanlığından yazılı bir kutlama mesajı yayımladı. Özcan Ulupınar mesajında şu ifadelere yer verdi.

“İnsanın doğuştan bazı engellerle dünyaya gelebileceği gibi,kaza, hastalık gibi sebeplerden dolayı her sağlıklı insanın bir engelli adayı olabileceği bilinmelidir. Önemli olan engellilerle birlikte dünyayı daha yaşanabilir bir hale getirmektir.

Engelli vatandaşlarımızın günlük hayatta karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmak, kendilerine yetebilen bireyler olarak hayatlarını sürdürmek için gerekli olan her desteği sağlamak sosyal devlet olmanın önemli bir gereği olduğu kadar AK Parti olarak bizim de temel hedefimizdir. Engelli alanındaki gelişmeler 2010 yılında anayasal düzeye taşınmış ve engelliler için alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı sayılamayacağı hükmü getirilerek pozitif ayrımcılık anayasal düzeyde bir güvence kazanmıştır. Engelliler hukukunu da hükümetlerimiz döneminde oluşturduk.

Yine iktidarımız döneminde 2005 yılında engellilerin toplumsal hayata katılımı önündeki engelleri kaldırmak üzere kurum ve açık alanlarda verilen hizmetlerin engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi zorunluluğu getirilmiştir. 2013 yılında yapılan başka bir düzenleme ile sakat, özürlü, çürük gibi ibareler insan hakları belgelerinde olduğu gibi, ulusal mevzuatımızdan çıkarılarak yerine engelli ibaresi getirildi.

Engellilerimiz artık dört duvar arasında saklanmıyor. Nasıl eğitim alabileceklerini, nasıl sosyalleşebileceklerini biliyorlar. Bunda iktidarımızın sosyal politikalarının ve sosyal yardımlarının büyük etkisi var. 2002 yılında 5 bin 777 olan istihdam edilen engelli personel sayısını 2016 Mayıs itibariyle 43 bin 151’e yükselttik.

2023 hedefimiz ise,engellilerin sosyal ve ekonomik hayatlarını daha kolay sürdürebilmeleri amacıyla barınma, ulaşım, iletişim ve çalışma şartlarına dair asgari standartların sağlandığı ve ülke geneline yaygınlaştırıldığı, engellilerin sosyal dışlanmışlık duygusundan kurtulduğu bir Türkiye’ dir.

 

Engellilerin hakları konusunda bireyler, aileler ve toplum giderek bilinçlenmektedir.

Toplum olarak, her şeyden önce insan olarak engellilerle yan yana geldiğimizde onları anlamaya çaba göstermeli, acıma duygusuyla değil tanımak amacıyla onlara yaklaşmalıyız. Unutulmamalı ki en büyük engel zihinlerdeki ve gönüllerdeki engeldir.

Engelsiz bir dünya dileğiyle tüm engellilerimizin3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım.”