Türkiye’de 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanarak tam kapanma dönemine girilirken, hükümet kanadından esnafa ve dar gelirlilere yönelik maddi desteklerin açıklanmaması tepkilere yol açtı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, açıklanan tam kapanma kararında, herhangi bir gelir desteğinin sunulmamasını eleştirdi.

CHP'li Milletvekili, “maddi desteksiz olarak ‘tam kapanacaksınız' demek ‘kendi başınızın çaresine bakın' demekten başka bir şey değildir" diyerek, “tam kapanmanın doğru bir karar olduğunu ancak bu konuda çok geç kalındığını” ve “maddi destek verilmemesi nedeniyle zaten havlu atmış olan esnafa da nefes alma imkanının tanınmadığını" söyledi.

İlk adım olarak esnaf üzerindeki vergi yükünün acil olarak kaldırılmasını ve dar gelirliye hibe desteklerinin sunulmasının zaruri olduğunun altını çizen Yavuzyılmaz, şu ifadelerle hükümete seslendi:

“Türkiye’de nihayet tam kapanmaya gidilmiş ancak esnafımız ve dar gelirli vatandaşımız yine desteksiz bırakılmıştır.

Maddi yardımsız olarak ‘tam kapanacaksınız' demek ‘kendi başınızın çaresine bakın' demekten başka bir şey değildir.

Salgının artışa geçtiği ilk dönemlerde açıklanacak destek paketleriyle birlikte en az 15 günlük tam kapanmanın zaruri olduğunu, sadece ‘Evde Kal’ çağrılarıyla salgınla mücadele edilemeyeceğini, bunun ancak açıklanacak ekonomik destek paketleri ve çalışanların haklarının koruma altına alınmasıyla mümkün olabileceğini defalarca ifade ettik.

Bugün 1 yıllık gecikme ile bu adım zorunlu olarak atılmış ancak geç kalındığı gibi ekonomik destekler açıklanmamıştır. Bu adımla zaten havlu atmış olan esnafa nefes alma imkanının tanınmamıştır.

Oysa pandeminin başında sıkı tedbirler ve ekonomik destekli sokağa çıkma yasakları uygulansaydı, salgın bu derece yayılmaz, ülke ekonomisi bunca süre baskı altına girmezdi.

Diğer yandan ikircikli bir yaklaşım ile siyasi parti kongreleri lebaleb tıklım tıkış yapıldı, düzenlenen mitinglerde vatandaşlar toplaştırıldı, tarikat liderlerinin cenazeleri büyük kalabalıklarla düzenlendi ancak esnafın dükkanına kilit vuruldu.

Neredeyse bir buçuk yıldır kayda değer destek sağlanmayan ve yalnız bırakılan esnafımıza ve dar gelirli yurttaşımıza son darbe de bu desteksiz kapanma ile vuruluyor. Peki bu insanlar borçları, kiralarını, faturalarını nasıl ödeyecek? Hükümet bu soruları duymazdan geliyor.

Vatandaşın en azından vergi ve kredi ödemeleri konusunda kolaylıkların sağlanması, hibe desteklerinin sunulması zaruridir.

Yokluk ve bir başına bırakılma en az salgın kadar insanımızı tehdit etmektedir. Vatandaşımızı bu çaresizlik sarmalının pençesine atmaya kimsenin hakkı yoktur.

Dolayısı ile tam kapanma kısıtlamalarından doğrudan etkilenecek vatandaşlarımız için acil olarak destek politikalarının hayata geçirilmesi çağrısında bulunuyoruz.” (Haber Merkezi)