Zonguldak’a sırtını dönen Adalet ve Kalkınma Partisi Zonguldak’ta 41 bin oy kaybetti… CHP oylarını korurken MHP sandıkta patlama yaptı… HDP hüsran yaşadı, ittifak yapan Saadet Partisi ise mutsuz…

Zonguldak AKP’ye rest çekti!


Dün Türkiye demokrasi şöleni yaşadı. Ülke genelinde AKP birinci parti olmasına rağmen tek başına iktidar şansı yakalayamadı. Zonguldak sakin bir seçim geçirdi… 2011 genel seçimlerine göre 41 bin 689 oy kaybeden AKP yıllardır süren hakimiyetini oylarını koruyan Cumhuriyet Halk Partisi’ne kaptırdı… MHP ise beklendiği gibi 61 bin 289 oy alarak İsmail Hakkı Cerrahoğlu’ndan sonra Zonguldak’ta ikinci kez milletvekili çıkarma şansını yakaladı. Bu sonuçlara göre CHP’den Şeraffettin Turpcu, Ünal Demirtaş, AKP’den Hüseyin Özbakır, Faruk Çaturoğlu, MHP’den ise Zeki Çakan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Zonguldak’ı temsil etmeye hak kazandı.

KİM NEREDE BİRİNCİ OLDU?

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Merkez’de 10 puan fark atarken, Kilimli, Gökçebey, Çaycuma’da da farklı kazandı… Adalet ve Kalkınma Partisi ise Alaplı ve Devrek’te farklı kazanırken Ereğli ve Kozlu da ise gülen taraf oldu. Milliyetçi Hareket Partisi’nin en başarılı olduğu ilçe yüzde 18’le Kozlu… Halkların Demokrasi Partisi Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin     aksine Zonguldak’ta aradığını bulamadı… Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 8 bin bandında oy alan Selahattin Demirttaş’lı HDP yarı yarıya oy kaybederek 4 bin 331 oy aldı. Milli İttifakta birleşen Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi ise oylarını korudu. Öte yanan CHP ve AKP basın açıklaması yapmama kararı alırken,  iki partinin de bugün resmi bir açıklama yapması bekleniyor.

“BENİ BOYNU BÜKÜK GÖNDERMEYİN DEMİŞTİM”


MHP’den Zonguldak Milletvekili seçilen Zeki Çakan, seçim sonuçlarını takip ettiği Alaborina Restoran’da gazetecilere yaptığı açıklamada MHP ikinci sıra adayı Yavuz Erkmen’in meclise gidemeyişinden ötürü üzüntü duyduğunu belirterek, “Şu tünelden giderken beni boynu bükük göndermeyin demiştim. Sayın Valimizin seçilemeyişi benim boynumu büktü. Bize güvenen insanlara layık olarak hizmetlerimiz devam edecek” dedi.