Zonguldak’taki uygulama ayrıcalıkları mecliste dile getirildi

 

Milletvekili Turpcu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz`a diğer illerde uygulanan yargı kararlarının Zonguldak’ta neden uygulanmadığını sordu

 

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinin soru cevap bölümünde, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz`a diğer illerde uygulanan yargı kararlarının Zonguldak’ta neden uygulanmadığını sordu.

Bu konuda Turpcu’nun basın danışmanlığından şu açıklama yapıldı:

 

Milletvekili Turpcu, Bakan Yılmaz`a şu soruları yöneltti:

 

“21 Ağustos 2014 tarihinde Zonguldak il ve ilçelerinde çoğunluğu Eğitim Sen üyesi çok sayıda okul müdürünün görevi, okul müdürleriyle makul bir süre (6 ay) birlikte çalışmayan İl ve İlçe Milli Eğitim Müdür ve Şube Müdürlerinin yanı sıra kimi İl ve İlçe Milli Eğitim Müdür ve Şube Müdürlerinin verdiği düşük puanlarla sona erdirilmiştir.  2014 yılında 75’in altında düşük puanlar verilerek görev süreleri uzatılmayan Zonguldak merkez ile Çaycuma ve Gökçebey ilçelerindeki 8’i Eğitim Sen üyesi toplam 11 okul müdürü, Zonguldak İdare Mahkemesinde açtıkları davaları 3. kez kazanmalarına rağmen henüz göreve başlatılmamışlardır. Bununla birlikte Devrek`te de 2 müdür ve 1 müdür yardımcısı mahkeme kararına rağmen göreve başlatılmamıştır. Ancak; Ankara, İzmir ve birçok ilde 75’in altında puanlar verilerek görev süreleri uzatılmayan okul müdürleri kazandıkları 3. davaların ardından geçtiğimiz aylarda görevden alındıkları eski okullarına tekrar atanmışlardır.

 

Bu bilgilerden bahisle,

 

-          Diğer illerde uygulanan yargı kararlarının Zonguldak’ta uygulanmamasının gerekçesi nedir? Bu durumun sorumluları kimlerdir?

 

-          Uşak'ta görevlerinden alınan okul müdürlerinin mahkeme kararlarıyla görevlerine dönmesine yönelik söylediğiniz; "bizim olduğumuz dönemde mahkeme kararının gereği aynen yerine getirilir. Gerek bürokrasinin, gerekse bu görevi yapan siyasilerin mahkeme kararını yerine getirmemesi hukuk ihlalidir. Ehil, ehliyetli, liyakatli olan herkes müdürlük yapabilir. Hukuk devletinin gereği mahkeme kararlarına uymaktır" sözleriniz Zonguldak`ta yaşanan bu durum için de geçerli olacak mıdır?

 

-          Eğitim Sen'in 29 Aralık 2015’ye yaptığı iş bırakma eylemi nedeniyle Türkiye genelinde olduğu gibi Zonguldak’ta da soruşturma açılmış, aralarında Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreterinin de aralarında bulunduğu 10 Eğitim Sen üyesiyle ilgili dosya MEB Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edilmiştir. Söz konusu iş bırakma eylemi nedeniyle başka illerde kınama, maaş kesimi cezası verilirken Zonguldak’ta 10 Eğitim Sen üyesiyle ilgili dosya niçin MEB Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edilmiştir? Uygulamadaki farklıkların nedeni nedir?"

 

Bakan Yılmaz’ın sorulara yazılı olarak cevap vermesi bekleniyor.