PORSUK AĞACININ HİKMETİ!..

Hamit Kalyoncu

13 Haziran 2016 tarihli Sabah gazetesi haberi,Dünyanın en yaşlı porsuk ağacı Zonguldak'ta” başlığını taşıyor. Haberin içeriğinde ise özetle şu bilgiler verilmiş: Zonguldak Alaplı-Gümeli beldesindeki porsuk ağacı, "Gümeli Porsuğu", 4 bin 115 yaşında ve "anıt ağaç" statüsünde Türkiye'nin en yaşlı ağacı olarak korunacak. 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Ercan Oktan, 2016 yılında yaptıkları incelemeler sonucu ağacın yaşının 4 bin 112boyu 25,5 metre ve çevresi 7 metre 70 santimetre olarak belirledi  

Ağacın daha iyi tanınması için Zonguldak Valilik binası önüne de mozaiği yapıldı.

Sadece Zonguldak’ın değil, Türkiye'nin önemli değerleri arasına giren "Gümeli Porsuğu", mozaiği sayesinde kente gelen ziyaretçilere de tanıtılacak.

21 HAZİRAN’da AÇILIŞ

Alaplı İlçesi’nin Gümeli Beldesi’ndeki Tabiat Anıtı kapsamında bulunan ve bronz çağdan günümüze kadar hayatta kalmaya başaran Gümeli Porsuğu cam mozaik halinde tasarlanan tablosu, Zonguldak’ın Kurtuluş Günü etkinlikleri kapsamında, Valilik Binası duvarına monte edildi ve açılışı yapıldı.

Zonguldak’ta 1999-2003 yılları arasında görev yapan  Vali İsmet METİN  il binasının caddeye dönük yüzüne bir Atatürk portresi, altına da “Ata’nın Gençliğe Söylevi” olarak bilinen metni yazdırmıştı.

Bir süre önce ise “harfleri döküldüğü” gerekçesiyle Gençliğe Hitabe kısmı,  Atatürk portresi altından onarım amaçlı kaldırılmış, ama onarılıp bir türlü yerine konmamıştı.

Öğreniyoruz ki, 21 Haziran 2019’da Zonguldak’ın Kurtuluş Günü” etkinlikleri kapsamında Cam mozaik halinde tasarlanan Gümeli Porsuğu tablosu, Valilik binası duvarına tam da “Gençliğe Hitabe”nin kaldırıldığı yere turizm amaçlı monte edilmiş ve  açılışı yapılmış.

Çekilen fotoğrafta Vali, Belediye Başkanı, bazı bürokratlar, İktidar partisi ilgilileri, birkaç memur..

ADD BAŞKANI:KONUNUN TAKİPÇİSİYİZ

Durumu öncesinde öğrenen ADD Şube Başkanı Nazan Papila, vilayete gider ve Vali Bey’e eleştirilerini sıralar veöneri de sunar:  Zonguldak Atatürkçü Düşünce Derneği Yönetimi olarak hiç zaman kaybetmeden; anıtın açılışı henüz yapılmamışken, bu duyumun gerçek olup olmadığını öğrenmek adına konunun muhatabı olan Zonguldak Valiliği makamına giderek Valimiz Sayın Erdoğan Bektaş ile bir görüşmede bulunduk. Yoğun gündemine rağmen bu ani ziyaretimizde Sayın Bektaş konunun önemine olan duyarlılıkla bizi kabul ederek bilgilendirmeyi bizzat yapmıştır.

Ama ne yazık ki haber doğruydu. Biz, ADD Ailesi ve duyarlı Zonguldak halkı adına bu düzenlemeyi uygun bulmadığımızı; söz konusu Anıt Ağacın elbette ki bizlerin de gururu ve ortak değeri olduğunu, ama yapılacak anıtın konulması gereken yerin burası olmaması gerektiği düşüncemizi paylaştık. 

Doğanın bir parçası olan bu ağacı simgeleyen mozaik anıtın şehrimizin iki ayrı girişlerinde yer alan ve isimlerini de Nergis ve Manolya olmak üzere yine doğadan alan parklarımızdan birinde konumlandırılması daha yakışır olacaktı

Söz konusu bölgede de, yine eskiden olduğu gibi Ata’mızın Gençliğe Hitabesi ya da, O’nun Cumhuriyetimizin ilk Vilayeti Zonguldak’ımıza 26 Ağustos 1931’de yapmış olduğu ziyaretindeki“Zonguldak’ın derin toprakları altındaki servet-i madeniye ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak da o kadar kıymetli bir vilayetimizdir.” ifadelerinin yer almasının uygun olacağı önerisini getirdik.

Görüşmemiz sırasında, Sayın Valimizin kendi döneminden önce söz konusu “Hitabe”nin oradaki mevcudiyeti ile ilgili bilgilendirmenin O’na yapılmamış olduğunu yine kendisinden öğrendik.

Sayın Valimiz’in şüphesiz, gerektiği gibi ilimizde devleti temsil eden en üst makam ve Cumhuriyet ilke ve değerlerini koruma, kollama görevinin de birinci Erk’i olmasının getirdiği vasıflara sahip olduğu inancıyla bu konudaki hassasiyete duyarlılık göstereceğine inanıyor, bu konunun gereğini talep ediyoruz. Bizim o görüşmeden aldığımız izlenim beklentimize karşılık bulacağımız yönündedir. ADD Zonguldak Yönetimi olarak konunun takipçisi olacağımızı değerli kamuoyuna duyururuz” dedi.

EĞİTİMİŞ BAŞKANI: BU BİR SKANDALDIR

Zonguldak EĞİTİMİŞ Şube Başkanı Metin Kahveciise yaptığı basın açıklamasında durumu “skandal” olarak değerlendirir: “Zonguldak Valilik binasında bulunan Atatürk’ün Gençliğe hitabesi kaldırılmış yerine porsuk ağacı konmuş.  Konulmadan önce bir basın açıklaması yaparak yetkilileri uyarmıştık. Ancak dikkate alınmadığını görmekteyiz. Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nin  bizim için önemi yok, Gümeli porsuk ağacı bizim için daha önemlidir anlamı çıkmaktadır.

İtirazımız; yaklaşık 25 yıl aynı yüzde bulunan Atatürk’ün Gençliğe hitabesinin kaldırılmasına ve yerine ağaç resminin konulmasınadır. Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini yaklaşık 25 yıl önce valilik binasının görünen köşesine yazdıranların amacı Atasının İzinden giden bir gençliğe yol göstermekti. Gençlerimize yol gösterme, milli ve manevi değerleri kapsayan bir anlayış çerçevesinde bir nasihatti. Şimdi bu nasihatin yerine porsuk ağacının konulmasını, vaz geçilmeyen inkarların ve Atatürk  karşıtlıklarının bir devamı olarak  görmek istemiyoruz. 

Elbette porsuk ağacının bölgemizde yaşı itibariyle önemli bir yeri olabilir. Porsuk ağacına duvarın arka yüzünde yer varken hitabenin kaldırılmasındaki amaç nedir? Elbette Atatürkçü  dernekler ve kurumlar bu olayı pas geçemez.  

Gümeli porsuk ağacı  ATATÜRK’ÜN GENÇLİĞE hitabesinden değerli olamaz. Buradan Atatürk karşıtlığı bir zihniyet ve Türk gençliğinin milli ve manevi duygularının yok edilmesi anlayışı çıkmaktadır. Yani bizim gençlerimiz porsuk ağacının resmine bakarak; ‘’Ey Türk Gençliği, birinci vazifen Türk İstiklalini , Türk Cumhuriyetini, ilelebet,muhafaza ve müdafaa etmektir” mi anlayacak. Bu bir skandaldır. Vakit fazla geçmeden bu vahim hata en kısa zamanda ivedilikle düzeltilmeli, Atatürk’ün Hitabesi yerine yazılmalı, porsuk ağacına da daha uygun bir yer bulunarak sorun çözülmelidir. Bu konun takipçisi olacağımızı bildirir ,kamu oyuna üzüntü ile  duyurulur.

VALİ  BİLGİLENDİRİLMEMİŞ

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Eğitimiş başkan ve üyelerini duyarlılıklarından ötürü kutlarım. Yanlarında olduğumu buradan belirtmek isterim.

ADD Başkanının açıklamasında “Görüşmemiz sırasında, Sayın Valimizin kendi döneminden önce söz konusu “Hitabe”nin oradaki mevcudiyeti ile ilgili bilgilendirmenin O’na yapılmamış olduğunu yine kendisinden öğrendik” cümlesi çok dikkat çekicidir. Bu yaptırdıkları çok yanlıştı. Sonrası makamın bileceği  bir  iştir. 

KÖMÜR ÜRETİMİ VE SANAYİ KENTİ

Konunun bir başka yüzü de: 1840’lardan beri dağından taşında kömür çıkarılan bir kentte; 180 yıldır kömür üretim ve sanayi kültürü kazanmış bir kentte, Alaplı’dan Zonguldak’a başka yer bulamamış gibi Vilayet binasının duvarına Atatürk portresinin altına, tam da “Gençliğe Hitabe”nin kaldırıldığı yere marifetmiş gibi porsuk ağacı resmi takılmasıdır. 

Bu yaklaşım, 150-200 metre ötedeki adları plakalara yazılı maden ocaklarında can vermiş, beşbin maden şehidine de çok büyük haksızlıktır. r

Yanlıştan dönmek de bir erdemdir. Bekliyoruz..