MHP Milletvekili Adayı ve Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan:

 “2 AKP, 2 MHP, 1 CHP”

MHP Zonguldak 1’inci sıra Milletvekili Adayı ve Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, genel seçimlere 9 gün kala Halkın Sesi’nden Mustafa Özdemir ve Nermin Akkaya’ya konuştu. Kendisiyle ilgili eleştirilere yanıt veren Çakan, 7 Haziran’la ilgili iddialı bir seçim tahmininde bulundu. Zonguldak’ta AKP’nin yaklaşık 40-50 bin oy kaybedeceğini iddia eden Zeki Çakan, milletvekili dağılımının 2 MHP, 2 AKP, 1 CHP olacağını söyledi. Çakan, kendisine yönelik karalama kampanyası sürdürenlere de gerekirse en kısa zamanda cevap vereceğini belirtti.

“DOZERLERİ BEN KOYMADIM”

Büyük Madenci Grevi’nde maden işçisinin önüne barikat yapılan Köy Hizmetleri’ne ait iş makinelerinin o ilin mülki amiri olan dönemim Bolu Valisi’nin talimatlarıyla koyulduğunu söyleyen Zeki Çakan, “26 yıl öncesine giderek asılsız iddialarla belden aşağı vurmak MHP’nin yükselişinden rahatsız olan siyasi partilerin acizliğini gösterir.” dedi. TTK’nın kapatılmasına yönelik bu güne kadar ağzından tek bir kelime dahi çıkmadığı, tam tersine dönemim Başbakan’ı Tansu Çiller’e kuruma ait müesseselerin kapatılmaması için temsilciler kurulu sözcüsü olarak gittiğini ve işletmeye dönüştürülen müesseseleri yeniden geri aldıklarını kaydeden Çakan, “Bizim dönemimizde hiçbir torpil olmaksızın kurayla alınan 4 bin işçi olmasaydı bugün TTK’da 9 bin değil 5 bin işçi çalışıyor olacaktı” şeklinde konuştu.




MHP Zonguldak 1’inci sıra Milletvekili Adayı ve Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Halkın Sesi Gazetesi’ne bakanlık döneminde yaşadıklarını ve milletvekilliği seçimlerine dair önemli açıklamalarda bulundu.  Çakan Zonguldak’ta AKP’nin yaklaşık 40-50 bin oy kaybedeceğini belirterek, milletvekili dağılımının 2 MHP, 2 AKP, 1 CHP olacağını söyledi.

Çakan: “Hiçbir zaman hiç bir ortamda ve tüm görevlerim esnasında TTK’nın kapatılmasıyla ilgili bir tek cümle ya da kelime etmedim.  Bunun yanı sıra tüm görevlerimde TTK’nın üretiminin artırılması, işçi alınması ve hayatiyetinin muhafaza edilerek ülke ekonomisi ve Zonguldak’a önemli katkı sağlaması taraftarı oldum.”

“7 Haziran yaklaştıkça diğer siyasi partilerin hemen hemen tümün siyasi ahlak ve etikten yoksun olarak belden aşağı vuruşlar yapmaları, kendi acizliklerinin ifadesidir. Özellikle 26 yıl önceye giderek madencilerin yapmış olduğu yürüyüşte, önlerine dozer çıkartmam konusu ve 26 yıl önceye sığınmaları aciz içinde olduklarının en açık kanıtıdır. O dozerleri Bolu Köy Hizmetleri’nin mülki amiri olan Bolu Valisi göndermiştir. Benim dönemin Köy Hizmetleri Genel Müdürü olarak buna müdahale etmem söz konusu değil”

“ 26 yıl geriye gideceklerine Zonguldak’ın işçinde bulundukları durumu düşünerek ne yapacaklarını söylesinler. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın, Başbakanın ve Valilerin devrede olduğu bir konuyla ilgili beni suçlamaları MHP’nin bugün Zonguldak ve köylerindeki oy patlamasının bir yansımasıdır”

 

30 yıl sonra siyasete başladınız. Şehre yeniden dönmek nasıl bir duygu? Nasıl bir Zonguldak buldunuz?

1984 yılında belediye başkanı olarak görev yaptım. Çok genç yaşta Zonguldaklılarının güvenini sarsmadan iz bıraktığıma inanıyorum. Bu izin karşılığını Zonguldak’ta seçim çalışmalarıma başladığımda gördüm. Zonguldak’ta Milletvekilliği yapmamama rağmen Zonguldaklı yaptığımız hiçbir şeyi unutmamış. 18 mahallede yapmış olduğumuz çalışmalar kabul görmüş ki vatandaş bize dört elle sarıldı…

“VATANDAŞ ÇAKAN’A İNANIYOR”

Hiçbir seçimde bu kadar bakan Zonguldak’a gelmemişti. Hiç bir zaman bu kadar çok genel başkan gelmemişti. Şimdi neredeyse siyasi parti genel başkanları beldelere gidip vatandaşa bir şeyler söyleyerek oy alma peşindeler. Çok geç kaldılar. Vatandaş icraat ve çalışmaya bakıyor. Yapılanlar ortada. Vatandaş ceke caka bakmıyor. Vatandaş Çakanla, eski Bakanla Zonguldak’a hizmet getirebileceğine inanıyor. Bu nedenle bizimle birlikte olacaklar.

“BEN ZONGULDAK’TA MİLLETVEKİLLİĞİ YAPMADIM”

Köylerde 200-300 kişiyle miting yapıyorum. Ben Zonguldak milletvekilliği yapmadım ama bölge milletvekili olarak Zonguldak’ta önemli işlere imza attım. Bakanlığım döneminde 3 baraja imza attım. Köprübaşı Barajı, Çatalağzı Kül Barajı ve Çay Barajıdır. Zonguldak adına en önemli adımı ben attım.

“TTK’YA 5 BİN KİŞİ ALACAĞIZ DERSEK İŞİ BİLENLER BİZE GÜLER”

Özellikle kırsalda AKP’ye oranla MHP’nin oyları çok az. Kent ile köy arasındaki oy farkını MHP nasıl aşacak?

Zonguldak köylerinin en büyük şikayet göç… Öyle olmuş ki köylerde neredeyse cenaze kaldıracak genç kalmamış.  Biz 2002 yılında koalisyon hükümeti olarak görevden ayrıldığımızda TTK’da 18-19 bin kişi çalışıyordu. Kaldı ki;  bizim dönemizde bizden-sizden kurayla demeden işçi aldık.  Eğer o tarihte biz 4 bin 500 kişi almasaydık, bugün TTK 9 bin değil, belki de 5 bin kişiye düşecekti. TTK’ya eleman alınmalı. Alım yaparken en önemli kriter adama iş bulma değil, işe göre adam almaya dikkat etmeli. Bir anda 5 bin kişi alınmalı derseniz işi bilenler bize gülerler. Önce bunun hazırlığı yapılmalı. Böylece üretim en az 2 katına çıkar. Alınacak işçiler üretim işçisi olmalı.

“TTK KÖMÜR DEĞİL ENERJİ SATACAK”

Muhalefette kaldığımız takdirde karşımızda kim olursa olsun direnerek mücadele edeceğiz. Bunun en açık örneği 1994 yılında 5 Nisan kararlarıyla ilgili dönemin başbakanı Sayın Tansu Çiller’in Amasra ve Armutçuk ocaklarının kapatılmasıyla ilgili tebliğdi. Biz o dönemde seçilen temsilciler kurulu sözcüsü olarak beni seçtiler ve bu ocakların kapatılamaması gerektiğini söylediğimde Sayın Başbakan “Siz Anap’lı belediye başkanı olarak konuşuyorsunuz” demişti. Ben de kendisine ANAP’tan seçilmiş Zonguldak Belediye Başkanıyım dedim. “Siz Doğru yol Partisi Genel Başkanı mısınız Türkiye Cumhuriyetinin Başbakanı mısınız? Arkadaşlar biz yanlış yere mi geldik” dediğim de “peki peki konuya bakacağım” dedi. Tebliği kaldırdı.  TTK’nın derhal zarardan kurtarılarak 2-3 yıl içinde karara geçirilerek kömür değil, enerji satmasını istiyoruz. Bunu genel başkanımıza da ilettim.

“KÖYLÜNÜN SUYUNU KESECEK KADAR KATI BİR YÖNETİMLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Size göre Zonguldak’ın en önemli 3 sorunu nedir?

Zonguldak’ın en önemli sorunum işsizlik. Bu nedenle Zonguldak teşvik kapsamına alındığında o zaman yatırımcı Zonguldak’a mutlaka gelecektir. O zaman üretim olan her yerde istihdam sağlanmış olacak. Ereğli’de ki tersaneleri derhal faal hala getirilmeli. Hemen yanına çevre koşulları yerine getirilerek gemi söküm alanı kurulmalı. Kısacası vatandaşımızın beklentisi işsizliğin giderilmesi için Zonguldak’a yatırımcının gelmesidir.  Gökçebey’in köylerinde 30 yıllık içme suları kesilmiş. Bu köyler şuanda susuz. Ormandan gelen suyu kesecek kadar bile katı bir yönetimle karşı karşıyayız.

“MHP’YE OYLARIN YÜZDE 40’I AKP’DEN YÜZDE 55 CHP’DEN GELECEK”

En az yüzde 30 düşecek. Bu da AK Parti’nin 40-50 bin oyu düşecek anlamına geliyor. Yani partime ve biz adayların kişisel oyları da vardır. MHP’ye gelen oyların yünde 35-40’ı AK Parti’den geliyor, yüzde 55’i de CHP’den geliyor. Bu oylar gerek benim gerekse Sayın Valimizin geçmişte yapmış olduğunuz hizmetler dikkate alınarak ve kamuoyunda yaratmış olduğumuz itimat göz önünde bulundurularak milletvekili olduğumuz takdirde çok iyi hizmetler sunacağımıza inanılarak parti menfaatini gözetmeden ülke, bölge ve il menfaatlerini ön plana alacağımız düşünülerek bize aşırı ilgi sevginin sandığa da yansıyacağını düşüyorum.

“TTK’NIN KAPATILMASIYLA İLGİLİ BİR TEK CÜMLE YA DA KELİME ETMEDİM”

Zaman zaman geçmişte yaşanan olaylar karşınıza çıkıyor mu? Örneğin, 1991 grevinde köy hizmetlerinin önüne dozerleri konuldu ve TTK’nın kapatılmasıyla ilgili geçmişte kararnameye imza attığınız şeklindeki yaşananlar karşınıza çıkıyor mu?

Hiçbir zaman hiç bir ortamda ve tüm görevlerim esnasında TTK’nın kapatılmasıyla ilgili bir tek cümle ya da kelime etmedim.  Yanı sıra tüm görevlerimde TTK’nın üretiminin artırılması, işçi alınması ve hayatiyetinin muhafaza edilerek ülke ekonomisi ve Zonguldak’a önemli katkı sağlaması taraftarı oldum.  Açık açık net örnek vermek istemiyorum. 1994 yılı 5 Nisan kararlarıyla ilgili verdiğimiz mücadele… Armutçuk ve Amasra’nın kapatılma kararının geri alınması, 2000 yılında 4 bin 500 kişinin işe alınması, Armutçuk ve Amasra Müessese Müdürlüklerinin İşletme Müdürlüğü’ne dönüştürüldüğünde tekrar kararname çıkartılarak tekrar müessese müdürlüğüne dönüştürdük.

“SEÇİM YAKLAŞTIKÇA BELDEN AŞAĞI VURUŞ YAPMAK ACİZLİKTİR”

7 Haziran yaklaştıkça diğer siyasi partilerin hemen hemen tümün siyasi ahlak ve etikten yoksun olarak belden aşağı vuruşlar yapmaları kendi acizliklerinin ifadesidir. Özellikle 26 yıl önceye giderek madencilerin yapmış olduğu yürüyüşte, önlerine dozer çıkartmam konusu ve 26 yıl önceye sığınmaları aciz içinde olduklarının en açık kanıtıdır. 26 yıl geriye gideceklerine Zonguldak’ın işçinde bulundukları durumu düşünerek ne yapacaklarını söylesinler. Çünkü ben Köy Hizmetleri Genel Müdürü olarak Valilere emir verme konumunda değildim. Bolu Köy Hizmetleri İl Müdürü’nün ita amiri Bolu Valisidir. İş makinelerinin sevk ve idaresi de Valiye aittir. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın, Başbakanın ve Valilerin devrede olduğu bir konuyla ilgili beni suçlamaları MHP’nin bugün Zonguldak ve köylerindeki oy patlamasının bir yansımsıdır.  Yakın tarihimizi bilenler işçiden ve emekten yana olduğumu iyi bilir.

“2 AKP, 2 MHP, 1 CHP MİLLETVEKİLİ ÇIKARIR”

Zonguldak’ta bu gün seçim olsa milletvekili dağılımı ne olurdu?

7 Haziran sonrası Zonguldak’ın milletvekili dağılımı 2 AKP, 2 MHP, 1 CHP olur. Özellikle son zamanlar da bu tür ahlaktan yoksun ve yapılan hizmetleri inkar edenlere önümüzdeki günlerde açık net ifadelerle, istememe rağmen cevap vereceğimin de bilinmesini istiyorum. Üzerimize gelindiği takdirde konuşmaktan kaçınmayacağım.

Röportaj: Mustafa ÖZDEMİR / Nermin AKKAYA