Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, engellilerin sadece Engelliler Günü’nde hatırlanmak istemediğini ve engellilerin bakım hizmetleri, aylık bağlanması, eğitim ve istihdam gibi sorunlarının çözülmesi için somut adımlar atılmasını beklediğini söyledi.“Mecliste yasaları çıkaran yetkililere sesleniyorum.” diyen Şirin, “Bizi sadece Engelliler Günü’nde değil, bir gün kendilerinin de engelli adayı olabileceğini düşünerekten her gün hatırlamalarını isteriz.” dedi.

“ENGELLİNİN PARASIYLA OYNAMAYIN”

Engelli vatandaşların aldığı üç aylık sakat maaşıyla ilgili yaşadıkları sorunları anlatan Şirin; “Geçen yıldan bu zamana kadar engelliler için hiçbir şey değişmedi. Engelliler için yapılan güzel çalışmalar olsa dahi yapılan önemli atılımların maalesef faaliyete geçmediğini görmekteyiz. Engellilere yönelik toplu taşımalarla ilgili olumlu bir adım atıldı. Bu güzel ve olumlu bir gelişme. Bunun yanında yapılan yanlış uygulamalar da var. Engellilerin almış olduğu 3 aylık sakatlık maaşında geçen yıldan bu yana gelir testi uygulaması adı altında bazı rakamlar aşağıya çekildi. Yapılan gelir testinde sadece engellinin gelir testi yapılmıyor. Ailesinin de geliri baz alınarak kişi sayısına bölünüyor ve 274 lira gibi düşük rakamı geçmemek kaydıyla işlem yapılıyor.  Bu rakamı geçtiği takdirde engellinin maaşı kesiliyor. Kanun ve yasa gereği kişinin gelir testi yalnız kişiyi bağlaması lazım. Ailenin geliri engellinin gelir tespitinde baz alınmamalı. Herkesin kesesi kendisine aittir. Hükümet artık engellilerimizin parasıyla oynamasın. Biz bu sorunun düzeltilmesi adına ilgili yerlere müracaat ettik. Şu ana kadar bir adım atılmadı.” dedi.

KENDİNİZİ ENGELLİ OLARAK DÜŞÜNÜN”

Engellilerin yaşam şartlarının iyileştirilmesi açısından hiçbir şeyin değişmediğini söyleyen Şirin; “Engellilerle ilgili geçen yıl ne yaşadık ve konuştuysak bu yıl da aynısını konuşuyoruz.  Mecliste yasaları çıkaran yetkililere sesleniyorum. Bizi sadece Engelliler Günü’nde değil, bir gün kendilerinin de engelli adayı olabileceğini düşünerekten her gün hatırlamalarını isteriz. Ankara’da engelliler sesini duyurabilmek için sokaklara dökülüyor. Ama Türkiye genelinde engelliler olarak büyük bir eylemle sesimizi duyuramadık. Eğer önümüzdeki aylarda bu sorunlar bu şekilde devam ederse Ankara’da büyük bir eylem yapma hazırlığı içerisine gireceğiz. Yıllardır sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Her seçim zamanı bizi dinleyip hiçbir şey yapılmıyor. Bir idarede eğer engelli yoksa diğer bizi yönetenler her zaman engelliye acıma duygusuyla baktıkları için çözüm noktasında sonuca ulaşmıyor.

“ENGELLERİMİZE ENGEL OLMAYIN”

2015 yılında yapılacak milletvekilliği seçimlerinde her partiden meclise 1 veya 2 milletvekili olması gerektiğini savunan Şirin; “Biz, engelliler olarak bize acımalarını istemiyoruz, engellerimize engel olunmadan yaşamak istiyoruz. Biz bunun için yerel seçimlerde büyük mücadele verdik. Bütün siyasi partilere engelli arkadaşlarımızdan meclis üyeliğine aday verdik ve istedik ki bu arkadaşları seçilebilecek bir yere koyalım. Yarın belediye yürütmesinde engellilerin sesi olsun istedik.  Ama maalesef bütün siyasi partiler bizim verdiğimiz engelli arkadaşlarımızı seçilemeyecek noktadaki yerlere koydular ve hiçbir arkadaşımız da meclise giremedi. Türkiye’nin meclisinde bile bir veya 2 tane engelli milletvekili var. Onun tek başına engelliler için mecliste ne kadar etkisi olduğu görünmekte. Bu bir kişinin yapabileceği bir şey değil. Her siyasi partiden en az 2 veya 3 tane milletvekilinin mecliste olması lazım. Mecliste engellilerin sorunlarını bilen 10-15 milletvekili olursa engelliler olarak yasalar üzerinde sesimizi biraz olsun duyurmuş oluruz. Ben, 2015 yılında yapılacak milletvekilliği seçimine kadar engellilerimizin sorunları hakkında adım atılacağına inanıyorum. Biz yerelde mücadelemizi veriyoruz ama önemli olan geneldeki mücadele. Geneldeki sorunlarımızı merkezi hükümet ve bakanlığın çözmesi gerektiği için bu konuda federasyon ve konfederasyonlarımız gerekli mücadeleyi yapıyor ama eğer bir adım atılmazsa birliğimiz öncülüğünde Ankara’da toplu bir engelli eylemi yapacağız.” şeklinde konuştu.

Özel Haber:  Nermin AKKAYA