Akupunktur mucizesi

Halkın Sesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Meryem Demir, Dr. Hasan Çağlar Gürol’a akupunkturla ilgili bilinmeyenleri, merak edilenleri sordu. İşte Doktor Gürol’un ağzından Meryem Demir’in kaleminden

başta bel boyun ve baş ağrıları olmak üzere, kanserli hastaların katlanılmaz ağrıları dahil bir çok ağrılı hastalıkta, migrende, mensturasyon ağrılarında, sınav korkularında, çocukların gece altını ıslatmalarına iyi gelen akupunktur mucizesi…

 

 

 

Zayıflamanın haricinde başta bel boyun ve baş ağrıları olmak üzere, kanserli hastaların katlanılmaz ağrıları da dahil bir çok ağrılı hastalıkta, migrende, bel ve boyun fıtıklarında, mensturasyon ağrılarında, sınav korkularında, çocukların gece altını ıslatmalarında ve daha bir çok hastalıkta akupunktur başarıyla uygulanmaktadır. Akupunktur hakkında bilmek istedikleriniz için Dr. Hasan Çağlar Gürol, Halkın Sesi Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Meryem Demir’in sorularını yanıtladı.

 

 

 

Röportaj: Meryem DEMİR

 

Meryem Demir: Dr. Hasan Çağlar Gürol kimdir?

Hasan Çağlar Gürol: Orta öğretimini TED Zonguldak Koleji ve Mehmet Çelikel Lisesi’nde tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1992 yılında mezun oldu. 1997 yılında SSK Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kadın hastalıkları ve doğum uzmanı oldu.

1997 yılında Marmara Üniversitesi Embriyoloji bölümünde çalıştı. Infertilite ve jinekoloji konularında yıllarca başarılı çalışmalara imza attı. Akupunktur eğitimini Gazi Üniversitesi’nde tamamladı. Üsküdar Üniversitesi’nde hipnoz eğitimi aldı. Fransa’da Dr. Raphael Nogier’den auriculotherapy (kulak akupunkturu) eğitimi aldı. Tataristan Devlet Üniversitesi’nden Profesör Gulnara I. Safiullina’dan hirudotherapy eğitimi aldı. Metabolic Balance sisteminin kurucusu Alman Dr. Wolf Funfack’dan obesite, metabolizma ve beslenme konusunda eğitim aldı. Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Küba, Litvanya, Almanya, Fransa’da değişik kliniklerde akupunktur ve enerji tıbbi konularında çalıştı.

Evli ve iki çocuk babasıdır.

 

Demir: Akupunktur nedir? Akupunktur bir denge durumumudur. Bedenimizde ki bu denge nasıl bozulur ve buna neden olan faktörler nelerdir?

Gürol: 3000 yıldır gelişerek varlığını sürdüren Akupunktur felsefesinde, insan yaşayan evrenin bir parçası olarak kabul edilir ve her şeyin içinde varolan evrensel gücün insanın da içinde bulunduğuna inanılır. “Chi” adı verilen bu enerji insan vücudunda “meridyen” denilen kanallarda dolaşır. Yaradılış itibariyle mükemmel olan bu enerji dengesi,  iç ve dış bazı patojenik faktörler (stres, travma, yanlış beslenme, ısı, soğuk, rüzgar vs) ile bozulursa ya da engellenirse hastalıklar oluşmaya başlar.

Akupunktur tedavisi bu kanallarda oluşan enerji dolaşım engelini ortadan kaldırarak dengeyi sağlamak yolu ile hastalıkları önlemeyi ve tedavi etmeyi sağlar.

-İnsan vücudunun kendi kendini onarım gücü çok yüksektir. Vücudumuzda bu gücü harekete geçiren belli uyarı noktaları vardır ve bunlara akupunktur noktası denir. Nasıl telefonumuzda belirli sayılara basarak belirli insanları arıyorsak, her akupunktur noktasının etkilediği belirli fonksiyon ve organlar vardır. Bu noktalar uyarılarak vücudumuzda enerji dolaşımı normale döndürülür ve hastalık hali ortadan kaldırılır. Böylece vücut dışarıdan ilaç veya herhangi bir kimyasal desteğine gerek duymadan,  yaradılıştan gelen kendi gücüyle hastalığın ortadan kalkmasını sağlar. En önemli özelliği hiç bir yan etkisinin olmamasıdır.

-Batı tıbbının bir alternatifi değil, bir tamamlayıcısıdır ve hızla önemli bir parçası olacağı şüphe götürmezdir. Gelecek enerji tıbbınındır cümlesi Amerika ve Avrupa kliniklerinde her geçen gün daha fazla dile gelmektedir.

-Akupunkturun kendine has nabız, dil, göz değerlendirmeleri, fizik muayene ve hikaye alma teknikleri olmakla birlikte, hastalığın özelliğine göre gerekli film, tetkik ve konu ile ilgili uzman konsültasyonları sağlanmadan tedaviye başlanmaz.

-Akupunktur felsefesi insanın zihinsel, duygusal, fiziksel bulgularını ruhu ile birlikte ele alır. Holostik bir yaklaşımdır.

-Bahsettiğimiz enerji akımları akupunktur felsefesinde vücutta yin ve yang adı verilen birbirine zıt, ancak uyum içinde iki enerji ile sembolize edilir. Bunu gösteren ambleme Taiji (büyük ikilem) denir.

Siyah Yin’i, beyaz Yang’ı simgeler. Ancak Yin’in içinde Yang, Yang’ın içindede Yin vardır. Yin ve Yang’ın dengelenmesi normalliğe, dengenin bozulması ise anormalliğe yol açar. Dengesiz Yin ve Yang, denge arayışı içinde sürekli kendilerini değiştirirler. Bu dengenin sağlanmasına akupunktur doktoru ilgili noktaları iğneleyerek destek olur.

Amaç dengeyi sağlamak iyileşme ve huzura ulaşmaktır.

 

Demir: Akupunktur zayıflamaya nasıl katkıda bulunur?

Gürol:   İştahı düzenler, kontrolsüz yemeyi ortadan kaldırır.

    Mide asidini dengeler, mide kazınmasını engeller.

    Halsizlikleri azaltır, konsantrasyonu artırır.

    Uykuyu süre ve kalite olarak normal seviyeye getirir. Uyku apnesi ve horlamayı yok eder. Uykuda yağ yakımını artırır.

    Metabolizma hızını artırır. Beslenme programının etkisinin hızlanmasını sağlar.

    Sinirlilik, el-ayak titremesi olmaz. Kan-şeker dengesinin normale gelmesini destekler.

    Açlık, baş ağrısı yaşanmaz.

    Tansiyon değişiklikleri olmaz.

    Akupunktur uygulamaları vücuttan serotonin ve endorfin seviyelerini artırır. Bu hormonlar kişiye huzur, mutluluk ve rahatlık verir.

 

Demir: Kalp Hastalıkları ve Akupunktur tedavisini

Gürol: Kardiak hastalıklarda akupunktur tedavisi gittikçe yaygınlaşmaktadır. Özellikle aritmelerde akupunktur tedavisi ile yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir. Hastanın genel vücut dengesini sağlamaya yardımcı bir yöntem olduğundan uygulanan tıbbi tedaviye destek olarak güvenle kullanılabilir. Kalp yetmezliği olan hastalarda sempatik aktivite yüksektir ve ne kadar yüksekse survey o kadar kötüdür. Akupunkturun sempatolitik aktivitesi labratuar çalışmalarında gösterilmiştir.

Stabil efor anginası olan 21 hastaya 4 hafta süreyle akupunktur veya plasebo tablet tedavisi uygulanmıştır. Haftada 3 kere akupunktur tedavisi uygulandı. Uygulama süresince önceki antianginal tedavilerine devam edildi. Akupunktur tedavisi görenlerin atakları plaseboyla karşılaştırılınca 10,6’dan 6,1’e düştü. ST segment çökmeleri azaldı. Performansla ağrının başlama süresi uzadı (Effect of acupuncture in pattents with angina pectoris Richter A, Herlitz J. Eur Heart J. (1991) 12 (2) :175-178).

Ho ve arkadaşları koroner kalp hastası olan hastalarda akupunktur uygulaması sonrası sol ventrikül fonksiyonunu geçici olarak geliştirdiğini bulmuşlardır. Akupunktur tedavisi sırasında sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu 15 dakika yüksek kalmış ve tedaviden sonra da 15 dakika daha yüksek kalmaya devam etmiş, ancak 1 hafta içinde bu etki belirsiz hale gelmiştir. Sağlıklı bireylerde sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunda herhangi bir değişiklik olmamıştır.

Liptak ve arkadaşları, sürekli ventriküler ekstrasistolleri olan 33 hasta üzerinde yaptıkları çalışmada ventriküler ekstrasistollerin sayısında tedavi olmayanlara göre belirgin azalma tespit etmişlerdir.

 

Demir: Akupunkturla genç kalmak mümkün mü?

Gürol: Bilim adamlarının gençliği korumasının sırrını keşfetmek için uzun yıllardır yaptıkları yoğun araştırmalar sonucu, son dönemlerde yeni bir yöntem ortaya çıktı. Anti _aging bir başka değişle geriye yaşlanma. Bu yöntemin hedefi uzun yıllar gençliğimizi korumak ve dinç kalmayı sağlamak!

Büyüme ve gelişmenin tamamlandığı ergenlik çağından sonra, doku ve organlar yıpranmaya başlar. İnsanlarda 3 çeşit yaş vardır.

*Kronolojik yaş

*Biyolojik yaş

*Psikolojik yaş

İnsanlarda bu 3 değişik yaş genelde birbirine paralel gitmez. Elbette insanlar yaşlanacak. Tüm dünyada 65 yaş  ve üzeri nüfus giderek artmaktadır. ABD de bu yaştakiler nüfusun  % 14 ü nü oluşturdukları halde sağlık harcamalarından aldıkları pay  %35 tir. Yaşanan krizlere rağmen Türk insanının ortalama ömrü son 35 yılda yaklaşık 19 yıl uzadı. 1960_65 yıllarında ortalama ömür 49.9 iken günümüzde 69.6 olmuştur. Kadınlarda 71.8 iken, erkeklerde 67.1 dir. Aslında yaşlanmak doğal, ama günümüzde sorun erken yaşlanmak. Anti_aging yöntemine göre önemli olan ne kadar uzun yaşadığımız değil, bu yaşadığımız süreyi ne kadar kaliteli değerlendirdiğimizdir. Artık şunu biliyoruz ki gençliği uzatıp yaşlanmayı geciktirmek mümkün. İnsan ömrü 120 yaş sınırı zorlayacak ileriki yıllarda. Hem de ileri yaşlarda orta yaşların dinçliği ve zindeliğiyle. Bunu başarmak için yapmanız gereken, bilince dayalı sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek ve anti_aging uzmanlarının öğütlerini dinlemek. İşte bunlardan biri de, ozon terapi. Yaşlı insanlarda yapılan ozon terapisinde oldukça iyi yanıt alınır. Ozon sauna sayesinde oksijenin dokular tarafından daha iyi kullanımı sağlanır. Bağışıklılık sistemi harekete geçirilir. Bunu takiben vücudun kendi antioksidanları ve serbest radikallere karşı savaşan diğer hücreleri de aktive olurlar.  Hücreler tıpkı insanlar gibi solurlar. İşte bunun için hücre seviyesindeki ortamda oksijen moleküllerinin bulunması şarttır. Yaşlanma nedeniyle uzun süredir yeterince oksijenlenmeyen hücreler ozon tedavisinden sonra artık fonksiyonlarını daha yüksek oranda gerçekleştirebilmektedirler. Ozonun ayrıca beyindeki dolaşım bozukluklarında olumlu etkileri mevcuttur. Bu gibi durumlarda fizik kapasitede azalma, yürüme güçlüğü ve baş dönmesi hissedilir. Öte yandan ozon tedavisi alan kişilerde bu tedavi edici etkilerine ilave olarak yaşam kalitesinin önemli düzeyde arttığını söyleyebiliriz. Hastalıklarda doku iyileşmesini hızlandırmaktan, erkek kısırlığını tedaviye kadar dünyada ozon uygulamasının kullanımı gittikçe hız kazanmaktadır.

Ozon Sauna

Boyun bölgesi altında yer alan bölgeye, düşük dozda ısınması gerçekleşmiş olan kabın içinde ozon verilme işlemidir. Stres azaltıcı, yorgunluk giderici, toksinlerden kurtulma olanağı veren ozon sauna ile aynı zamanda fazla kilolarınızdan da kurtulabilir, cildinizi sıkılaştırarak selülitlerinizi azaltabilir, kan dolaşımını düzenleyebilir ve sindirim sistemini dengeleyebilirsiniz. Ozon sauna uygulamasında ozon derinin dört ile altı santim içine nüfuz eder. Kan ve lenf dokusuna geçiş sağlayan ozon, böylece toksinlerden arındırarak cilde tazelik kazandırır. Güçlü dezenfekte özelliği ile hemen etkisini gösteren ozon, diğer yandan mikrop öldürücü etkisi ile içme sularının arıtılmasında da kullanılır. Ozon, pek çok cilt hastalıkları tedavisinde, bakteri, virüs, mantar tedavisinde oldukça etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Akupunkturun ozon tedavileri ile kombine kullanılması yaşlanmayı geciktirici etkileri daha da belirgin ve hızlı kılmaktadır. Bu konudaki bilimsel çalışmaların şaşırtıcı sonuçları her geçen gün bu uygulamaların klinik kullanımlarını artırmaktadır. 

 

Demir: Akupunktur Infertilite(Kısırlık) tedavisine yardımcı mıdır?

Gürol: Infertilite (kısırlık) tedavisinde akupunktur erkek ve kadın hastaların problemlerinin çözülüp gebe kalabilmesinde kendi başına kullanabildiği gibi, diğer yardımcı üreme yöntemlerinin (asılama, tüpbebek) başarı oranlarını anlamlı oranda artırmaktadır. 2013 yılı içinde, tüp bebek uygulaması öncesi, sadece akupunktur ile 3 aylık ön hazırlık terapisi görmekte olan 2 hastam tüp bebek tedavisine gerek kalmadan kendileri gebe kaldılar. Yine 2013 yılında poor responder over (yani kötü yumurta cevabı) olan 40 yaş üstü 6 hastamın sadece yumurtalama ilacı ve yumurtalatma ilacı + akupunktur ile tedavi gördükleri aylar karşılaştırılınca yumurta sayı ve kalitesinde %70 artış kaydettim. Tüp bebek ve asılama tedavilerinde yumurta geliştirici klasik tedaviye ilave olarak akupunktur tedavisi uygulanması hem gebelik şansını artırmakta, hem de hastanın stres ve depresyonunu yok ederek tedaviye uyumunu artırmaktadır.

Kadınlarda infertilite tedavisinde tespit edilen akupunktur noktalarına yapılan uyarı ile vücutta endorfin, GNRH Gonadotropin releasing hormon, goradotrofinler ve diğer bazı steroidlerin artışı ve dengelenmesi sağlanır. Ayrıca akupunktur tedavisi ile uterus, endometrium ve overlerin kan akımı artar. Rahimde gebeliğin oluşmasını sağlayan koşulllar daha iyi sağlanır. Gerek yumurta kalitesi ve sayısı, gerek embriyoları kabul etme yeteneği artarak toplamda gebelik şansı anlamlı oranda artar. Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Almanya ve Danimarka’da ayrı ayrı yapılan geniş çalışmalarda tüp bebek tedavilerindeki başarı şansının %30 ile %70’e varan oranlarda arttığı gösterilmiştir. New York’ta gözlemci olarak bulunduğum bir tüp bebek merkezinin istatistiklerinde ise akupunktur uygulamalarında %40 başarı artışı olduğu belirtilmekteydi.

 

 

 

Demir: Metabolic Balance Nedir?

Gürol: Merkezimizde Almanya kökenli Avrupa’da 1 milyona yakın uygulayıcısı olan metabolizma üzerine uzmanlaşmış dahiliye doktoru Prof. Dr. Wolf Funfack tarafından geliştirilen, kişiye özel metabolizma düzenleme programı, metabolic balance uygulanmaktadır. Bu sadece bir diet programı değil, kişiye parmak izi gibi özel bir metabolizmayı dengeye getirme programıdır.

Dengeli, doğal bir metabolizma tüm vücut fonksiyonlarının uyumlu seyri temelidir. Böylelikle vücut sağlığı, ruhsal-zihinsel tatmin, yaşama sevinci ve farkındalıklı bir yaşam için önemli koşullar yerine getirilir, iç sinyaller daha iyi algılanabilir.

Kolesterol, yüksek tansiyon ve diabetin tedavi sonu gerilediğini, kilo vermenin ise hoş bir yan etki olduğunu deneyimleyeceksiniz. Dengeli ve arzu edilen vücut ağırlığı, canlılık ve güçlülük, güzel bir cilt programın vaat ettiği sonuçlardır.

Programın çok önemli bir özelliği çok büyük miktarlarda kilo verilmesinde dahi deride sarkma ve kırışıklık oluşmamasıdır.

Merkezimizde Metabolic Balance programı akupunktur ve bölgesel zayıflama yöntemleri ile desteklenmektedir.

 

Demir: Hamilelikte migren, bulantı-kusma, depresyon tedavilerinde akupunktur kullanılabilir mi?

Gürol: Gebelikte ilaç kullanımına ait yan etkiler ve ilaç kullanımının fetal anomalilere yol açabilme riski nedeniyle akupunktur çok tercih edilen yan etkisiz bir yöntemdir. Gebelikte migren, bulantı-kusma ve depresyon tedavilerinde çok yüksek başarıya sahip, etkinliği kanıtlanmış bir yöntemdir.

Demir: Akupunktur çocuklarda sınav ve okul başarısını artırır mı?

Gürol: Çeşitli çalışmalar akupunkturun bellek ve öğrenme yetisinde olumlu yönde değişikliklere neden olduğunu ortaya koymuştur. Fonksiyonel MR çalışmaları sonucunda orta derecede kavrama sorunu olan hastalarda akupunktur uygulaması sonrası, hafıza ve kavrama ile ilgili olan beynin tamporal ve frontal loblarındaki beyin aktivitelerinde artış saplanmıştır.

 

Akupunktur bel, boyun fıtıklarını ve sırt ağrılarını nasıl tedavi edir?

Gürol: Bunu 4 yolla yapar. Ağrıyı gidererek, kas yapıyı gevşeterek, ödemi çözerek, psikolojik olarak kişiyi rahatlatarak.

 

Demir: Akupunktur migren ataklarını ne kadar zamanda geçirir?

Gürol: Akupunktur tedavisinden sonda migren ataklarının sıklığı ve kuvveti adım adım azalır. Migren, Dünya Sağlık Örgütünün akupunktur ile tedavi edilebilen hastalıklar listesinin başlarında yer alır. Tedavinin süresi migren ile geçirilen süre ile paraleldir. 10 yıldır migren atakları geçiren bir kişinin tedavisi ortalama 10 seans sürer. Kulak ve vücut akupunkturu migren tedavisinde koordineli olarak veya ayrı ayrı kullanılabilir.

 

Demir: Akupunktur depresyon, panik ataklarda ve uyku bozukluklarında etkili midir?

Gürol: Dünya Sağlık Örgütü raporlarında depresyon panik atak ve uyku bozuklukları tedavisinde akupunkturun etkili bir tedavi yöntemi olduğunun kontrollü çalışmalarla ispatlandığı yaygınlaşmıştır. Ülkemizde daha çok obesite tedavisi ile bilinen akupunkturun depresyon, panik atak ve uyku bozukluklarında çok daha sonuçlar verdiği ispatlanmış bir gerçektir.

 

Demir: Akupunktur acıtır mı, güvenli midir, kaç seans sürer?

Gürol: Kıl gibi ince steril tak kullanımlık iğneler vücutta ve kulakta kullanılır ve çoğunlukla hiç acıtmaz. Ancak birkaç seans içinde faydalarının verdiği rahatlık bu soruyu hiç akla getirmez, Hiçbir yan etkisi yoktur. Çok hassas kişilerde ve çocuklarda lazer tedavisi, elektroakupunktur, frekans tedavisi gibi hiç acısız akupunktur yöntemleri de kullanılabilir. Yeni başlamış akut rahatsızlıklar 1-2 seansta geçebilirken, 40 yıldır süren bir migren ağrısı 30-40 seans gerektirebilir.