Çocuklara Sosyal medya yasağı


Geçtiğimiz günlerde Avrupa’da çocuklara sosyal medya yasağı gündeme geldikten sonra, Aile ve sosyal politikalar bakanı Sema Ramazanoğlu’da bu konuda açıklama yaptı ve zaten çalışmalarda bulunduklarını, yasağın 12 ya da 16 yaş altı çocuklar için geçerli olacağını, henüz tam bir karar verilmediğini dile getirdi. Doktorluk ve annelik tecrübelerine dayanarak,
Çocukların kaslarının gelişmesi, kemiklerinin güçlenmesi lazım. Doğal olanı bu, yoksa 10 saat bilgisayarın başında oturuyor. Bir doktor olarak, bir anne olarak bunu doğru bulmuyorum bırakın bir bakan olarak. Ben 12 yaşına kadar çocuklarımın eline cep telefonu vermedim” şeklinde konuştu.

Bu açıklamalarının ardından biz de Zonguldak halkına çocuklara sosyal medyanın yasaklanması hakkındaki düşüncelerini sorduk. Aldığımız cevaplar ise şöyle;



Ahmet Pulat
: “Bence on numara bir uygulama olur. Çocuklar sosyal medyayı savaş alanı gibi kullanıyorlar. Hayattaki her şeyi faydalı şeyler için kullanmak gerekir. Fakat bizim çocuklarımız sürekli bir rekabet içine düşüyorlar ve zamanlarının çoğunu böyle ortamlarda geçiriyorlar. Herhangi bir kazanımları olmuyor. Sosyal medyadan kurdukları ilişkiler şiddete dönüşüyor. Sosyal medya çocukların psikolojilerini çok etkiliyor. Bence çok doğru bir karar.”

Yusuf Odabaş: Doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Fakat sosyal medyada kendilerini ifade etmeye orada zaman geçirmeye alışmış olan çocukların, bir anda ortamlarından koparılmaları tehlikeli olabilir. Zamanla alıştırılarak uygulansa daha iyi olur.

Arif Gürçay: Yasaklar hoş şeyler değil. Yasak koymak, istenmeyen bir şeyi daha cazip kılar. Yapılması gereken şey, sosyal medyanın içeriğinin değiştirilmesi, en azından filtrelenmesidir. Çocuklar hata yaparak büyürler ve kendi hatalarını düzelterek olgunlaşırlar. Bu ülke yasaklar yüzünden çok şey kaybetti. Hala da kaybetmektedir. Devlet değil, toplum kendi yapısını oluşturmalıdır.

Songül Tatlı: Bu konuda devlet bir şey yapmamalı. Anne babanın vereceği bir karardır bu. Çocuğun psikolojisi ailesini ilgilendirir. Buna devletin karışması tam bir saçmalık.

İsmail Çölek: Bence yasaklansın. Ben kullanmıyorum zaten. İnsanlar birbirlerine kötü şeyler yazıyorlar. Geçen gün benim sevgilime bir çocuk kötü şeyler yazmış mesela. Olmasın daha iyi.

Tuğhan Akay: Ben bir antenörüm. Çocuklarla spor yapabileceğimiz bir salon bulamadım. Bir de kas gelişimleri çok önemli sosyal medyada vakit geçirmesin oyun oynasınlar, spor yapsınlar diye sosyal medyayı yasaklıyorlar öyle mi? Çocukların hiçbir etkinlik alanı yok. Mecburen çocuklar vakitlerini sosyal medyada geçiriyorlar. Birde maddi imkanı olmayanlar çocuklarını spora gönderemedikleri için, eve internet bağlatıp çocukların orada vakit geçirmesini sağlıyorlar. Ayrıca çocukların sosyal medya kullanmasına da engel olabileceklerini düşünmüyorum. Madem sosyal medyayı yasaklayacaklardı, o kadar tableti neden dağıttılar?

Nilgün Ünal: Ben çok önceden beri yasaklanması istiyordum. Çünkü çocuklar sabahtan akşama kadar elinde telefon oturuyorlar. Bizim çocukluğumuzda böyle değildi. Kışın çıkar kızakla kayardık. Sokaklarda geçerdi bütün günümüz. Tabi sosyal medyadan faydalansınlar ama en azından ailesi belli bir saat belirlesin, o aralıklarda kullansın telefonu, bilgisayarı. Kullandıklarında da kontrol etsin ailesi.

Bayram Torbacı: Öyle bir şeyin olabileceğini düşünmüyorum. Millet çok üzülür. Görüşemediği arkadaşlarını özler. Facebook’tan konuşma imkanı var en azından. Ben kullanıyorum sosyal medyayı. Sınıf arkadaşlarımla oradan haberleşiyoruz. Ben istemiyorum böyle bir yasağı.

(Eda Kavtelek-Aykut Kara)