26. Dönem CHP Zonguldak Milletvekili aday adayı Sevcan Özelli

“Çocukluk hayalim vekil olmak”

Röportaj: Meryem DEMİR

26. Dönem CHP Zonguldak Milletvekili aday adayı Sevcan Özelli Yazı İşleri Müdürümüz Meryem Demir’in sorularını yanıtladı. Çocukluk hayalinin milletvekili olmak olduğunu ifade eden Özelli, “Hedefi olmayan insanlar hayatta başarılı olamaz. Beni heyecanlandıran asıl konu siyasetin insan için yapıldığını unutmadan, insan odaklı çalışmalara imza atmak en önemli hedeflerim arasında. Sorunlar hepimizin hayatında, sokakta… Sokaktaki halkın duygusunu ve düşüncesini meclise taşıyarak farklı bir ses, duygu, görüş ve düşünce yaratarak ezber bozan işler yapacağım” dedi.

***Hükümet kurulamayıp seçimler tekrar edilince, bende hedefimi erkene aldım.Ülkenin bu gün geldiği durumu görünce hedef büyüttüm ve 1 Kasım seçimleri için milletvekili aday adayı oldum.Partiye yaptığım hizmetlerle, bilgi ve becerimle, hemşerilerime ve ülkeye olan hizmet aşkımla bu hakkı kendimde görüyorum.1 Kasım ülkemiz için bir fırsat belki benim milletvekilliği hedefim için de bir vesiledir diye düşündüm.

***AKP ve Erdoğan, çözüm süreci adlı ne olduğu tam olarak anlaşılamayan uygulamayı da buzdolabına kaldırdı. Yıllarca halkın oyunu devşirdikleri, analar ağlamasın söylemini bir tarafa bırakarak, sanki PKK ile gizli bir anlaşmaya varmışlar gibi, 2002 yılında bitme noktasına gelen terörü bugün bir şekilde azdırdılar. Şimdi ne oldu da analar ağlamasından, şehit analarına size ne mutlu demek noktasına gelindi.

***Ben hayalimi gerçekleştirdiğimde, geleceğe umutla bakan, hayal kurabilen, ülkesine, devletine güvenen, onlar için elinden gelen en doğru şeyleri yapan gençlerin ve ülke insanlarının olduğu, çoğaldığı bir Türkiye görmek için çabalamaya devam edeceğim…26.-27-28. Dönem olabilir… Bu beni en çok heyecanlandıran nokta… Bu ülke insanı iyi yaşamayı, mutlu olmayı hak ediyor... Bize de düşen bunun yollarını açmak… Çocukluk hayalim vekil olmak, kendi hayalimi gerçekleştirdikten sonra tüm gücüm ile şehrim ve ülkem için çalışmayı çok istiyorum… Bunun için fırsat yaratmak istiyorum…

 

-Zonguldak kamuoyu sizi tanıyor. Birde sizin cümlelerinizle tanısın dersek, ne söylersiniz?

Ben Kozlu Zonguldak doğumlu, kendisini gönülden şehrin hemşerisi sayan biriyim. Üniversite mezunuyum. Kendime ait bir iş yerim var. Yani bir iş kadınıyım. Tanıtım, organizasyon, reklam ve danışmanlık hizmeti vermekteyim. Sahibi olduğum ve düzenli olarak yayınlanan haftalık bir gazetem var. Kendimi bildim bileli Zonguldak’ın ve ülkenin sorunlarıyla yakından ilgileniyorum. Bu meselelerle ilgili çeşitli yayınları takip etmeye, bilgi sahibi olmaya devam ediyorum.

26 yaşındayım ve 8 yıldır CHP üyesiyim, partinin çeşitli kademelerinde görev yaptım, hizmet verdim, halen hizmet vermeye devam ediyorum. Aynı zamanda Atatürkçü Düşünce Derneği üyesiyim, daha önce de çeşitli kademelerinde yönetici olarak görev yaptım.

-Siyasi hayatınız da neleri hedefliyorsunuz?

Zonguldak CHP de çeşitli kademelerde hizmet verdim. Afiş asmaktan toplantı organizasyonlarına kadar, gençlik kollarından il başkan yardımcılığına kadar partinin her kademesinde hizmet verdim. Ancak hemşerilerime ve ülkeme daha faydalı olmak için kendime hedef olarak Zonguldak halkını TBMM’ de temsil etmeyi belirledim. Belki ileride genel merkez yönetim kademelerinde de görev alabilirim, neden olmasın? Hem kadın hem de bir genç olarak şimdiden böyle hedeflerimin olması gerektiğine inanıyorum, hayatımı ona göre planlıyorum. Bana göre hedefi olmayan insanlar hayatta başarılı olamaz. Dolayısıyla bende kendime siyasi olarak bu hedefleri koydum. Çünkü ülkeye ve hemşerilerime hizmet etmenin pek çok yolu var, ancak bunun için söz sahibi olmak, karar verici konumda bulunmak gerekiyor. Bu statüler bana insana gerçekten dokunun işleri yapmak için bir araç olacak… Bir yol açacak… Beni heyecanlandıran asıl konu siyasetin insan için yapıldığını unutmadan, insan odaklı çalışmalara imza atmak en önemli hedeflerim arasında.



-7 Haziran seçimlerinde aday adayı olmadınız. Şimdi 1 Kasım seçimleri için aday olmanızın sebebi nedir?

7 Haziran seçimlerinde CHP içerisinde pek çok aday adayı çıktı. Ben o tarihte CHP il başkan yardımcısıydım. Bir taraftan yoğun siyasi çalışmalar, diğer taraftan çalışma hayatı olunca milletvekilliği aday adaylığı bana cazip gelmedi. Ben bu konuyu daha ileriki zamanlarda düşünüyordum. Ancak hükümet kurulamayıp seçimler tekrar edilince, bende hedefimi erkene aldım. Ülkenin bu gün geldiği durumu görünce hedef büyüttüm ve 1 Kasım seçimleri için milletvekili aday adayı oldum. Aday gösterilmezsem bu benim hedeflerimden vazgeçmeme sebep olmaz. Daha öncede dediğim gibi benim esas amacım halkıma hizmet etmektir. Dolayısıyla partiye yaptığım hizmetlerle, bilgi ve becerimle, hemşerilerime ve ülkeye olan hizmet aşkımla bu hakkı kendimde görüyorum.1 Kasım ülkemiz için bir fırsat belki benim milletvekilliği hedefim için de bir vesiledir diye düşündüm.



-Ülkenin temel meseleleri ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Ülkemizin o kadar çok temel meselesi var ki. 13 yıllık AKP iktidarı ülkenin bütün ayarlarıyla oynadı, tüm dengelerini bozdu. Başta basın özgürlüğü olmak üzere tüm özgürlük alanlarında geriye gidiş yaşandı. Hukuk devleti anlayışında da gerileme oldu. AKP kendi çıkarlarını hukuk kılıfı içerisinde toplumun tüm kesimlerine dayatıyor. Ülkemizde hukuk geçerli olsa önce 17-25 Aralık soruşturmalarının önü açılırdı. Anayasada yer almasına rağmen bu gün itibarı ile toplantı ve protesto hakkı kısıtlanmıştır. Medya üzerinde nasıl baskı uygulandığı, yıllarca birlikte hareket ettikleri Fetullahçı medyaya yakın zamanda uygulanan baskından da yeterince anlaşılıyor. İş dünyası üzerinde kurulan baskıdan dolayı, eskiden hukuksuzluğa karşı konuşan bu kesim artık sesini çıkaramıyor. Sesini çıkaranların kapısına hemen ertesi sabah vergi elemanları dayanıyor, bunu hepsi çok iyi biliyor. Yine 7 Haziran seçimlerinde istediği sonucu alamayan AKP ve Erdoğan, çözüm süreci adlı ne olduğu tam olarak anlaşılamayan uygulamayı da buzdolabına kaldırdı. Yıllarca halkın oyunu devşirdikleri, analar ağlamasın söylemini bir tarafa bırakarak, sanki PKK ile gizli bir anlaşmaya varmışlar gibi, 2002 yılında bitme noktasına gelen terörü bugün bir şekilde azdırdılar. Şimdi ne oldu da analar ağlamasından, şehit analarına size ne mutlu demek noktasına gelindi. Bunu halka anlatmak lazım.

Yeri gelmişken bu iktidar döneminde kadın haklarında geriye doğru bir gidiş olduğunu, çalışma hayatında kadının yerinin olmadığını ve kadına karşı terörün AKP döneminde arttığını görüyoruz. Hangi yanlış politikalarına değineyim, dış politikada yaptıklarına mı, ekonomi politikalarının eksikliğine mi? 13 yılda uyguladıkları mezhepçi, ayrıştırıcı, toplumu bölücü politikalarla ülkeyi bugün kaos ortamına sürüklemişlerdir. İşte bunları çözmek ve düzeltmek için CHP’den milletvekili aday adayı oldum. Çünkü ekonomi, kadın hakları, tüm özgürlükler anlamında CHP programının yeterli olduğuna inanıyorum.

-Bu çözümler konusunu biraz açabilir misiniz?

Bugünkü kaos ortamının herkes farkında. Bunları çözmek için CHP‘nin 7 Haziran seçim programındaki yöntem ve önerilerin yeterli ve gerekli olduğuna inanıyorum. CHP iradesinin, ilkelerinin ve politikalarının ülkenin temel meseleleri olan ekonomik sorunlar başta olmak üzere, özgürlükler, hukuk düzeni, kamu düzeni, Kürt sorunu, dış politika gibi tüm alanlar da çözüm için çare olacağına inanıyorum. CHP de bu idare ve kararlılık var. Yeter ki halkımız bu sefer sandığa duygularıyla değil, aklıyla gitsin. Halk bu konularda ikna edilmeli ve güven verilmelidir. 7 Haziran seçimlerinde CHP’nin programını ülke sorunlarının çözümü ile ilgili en iyi program olarak görmesine rağmen, AKP’nin yarattığı serap ve algı sebebiyle, halk CHP ye ancak %25 oranında destek vermiştir. CHP olarak 1 Kasım seçimlerinde başarılı olmak için bu algı engellerini yıkmak ve halka güven vermek zorundayız.

Çözüm herkesin elini taşın altına koyması… Aman siyaset benim işim değil demeden, her kişinin kendi sorumluluğunu farkında olarak yönetimde hak sahibi hissetmesi çözümün başlangıç noktası…

Ben elbette CHP’nin politikalarını esas alacağım... Bununla beraber temsil ettiğim halk ne düşünüyor buna kulak vererek politikalar üretileceğine inanıyorum…

Sorunlar hepimizin hayatında, sokakta… Sokaktaki halkın duygusunu ve düşüncesini meclise taşıyarak farklı bir ses, duygu, görüş ve düşünce yaratarak ezber bozan işler yapacağım…

 

-Zonguldak’ın sorunları ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Bu soru iyi oldu. Çünkü 13 yıllık AKP iktidarı döneminde, ülke ekonomisine yaptığı katkıya rağmen Zonguldak yeterince yatırım alamamış, ilimizi temsil eden AKP milletvekilleri görevini yerine getirememiştir. İktidarda AKP bile olsa 13 yıl uzun bir zaman, ister istemez bir değişim ve gelişim yaşanmaktadır. Ancak bölgemizde yer alan ve bizden ayrılan Karabük ve Bartın kadar bu gelişmeden yararlanamadık. 13 yılın sonunda ekonomik olarak geri kalmış, karayolları ve demiryolları henüz tamamlanamamış, TTK ‘ya gerekli yatırımların yapılmamasından dolayı işsizlik sorunu büyümüş, bütün bu sebeplerle insanımız dışarıya kaçmaya başlamış ve yılda ortalama beş bin kişi göç vermektedir. İlimizde bu dönemde sosyal ve kültürel hayat gelişememiştir. Kasaba ve köylerimizde tarım ve hayvanlık yeterince desteklenmemiş, bu sebeple işsizlik artmış, halkımız bu çağda imkânsızlıklar içerisinde yaşamaktadır. Hâlbuki çağa uygun yaşam köyden kente bütün vatandaşlarımızın anayasal hakkıdır. İşte bütün bu sorunları bilen, çözüm iradesine sahip CHP’ den aday adayı olarak, seçildiğim takdirde bu çözümlere katkı sunmak istiyorum. Tarımın, hayvancılığın, işsizliğin ve ilimizde var olan tüm sorunların çözümüne CHP iktidarında, CHP’nin programı ile ulaşılacağını biliyorum ve inanıyorum.

-Son olarak gazetemiz aracılığıyla söyleyecekleriniz nelerdir?

Ben hayalimi gerçekleştirdiğimde, geleceğe umutla bakan, hayal kurabilen, ülkesine, devletine güvenen, onlar için elinden gelen en doğru şeyleri yapan gençlerin ve ülke insanlarının olduğu, çoğaldığı bir Türkiye görmek için çabalamaya devam edeceğim…26.-27-28. Dönem olabilir… Bu beni en çok heyecanlandıran nokta… Bu ülke insanı iyi yaşamayı, mutlu olmayı hak ediyor... Bize de düşen bunun yollarını açmak… Çocukluk hayalim vekil olmak, kendi hayalimi gerçekleştirdikten sonra tüm gücüm ile şehrim ve ülkem için çalışmayı çok istiyorum… Bunun için fırsat yaratmak istiyorum…

 

Temennim, ben aday olsam veya olmasam, TBMM’ye seçilsem veya seçilmesem de, CHP’nin tek başına iktidar olmasıdır. Bunu sağlamak için bir birey olarak tüm gücümle çalışacağım. Benim hedefim Atatürk ilke ve devrimlerinin ön planda olduğu, laiklik ve demokrasinin önemsendiği, kadına dair sorunların çözüldüğü, eğitim sorunu olmayan, komşu ülkelerle faydacı ilişkiler kurabilen, böylece mülteci sorunu ve onların yarattığı sosyal sorunları çözülmüş, hukuk ve kamu düzeninin sağlandığı, refah içerisinde ve tam bağımsız olarak hayatiyetini devam ettiren bir Türkiye’dir. Bütün bunları da CHP’nin yapabileceğine inandığım için burada politika yapıyorum, şimdi de milletvekili aday adayıyım.