AKP İl Başkanı Zeki Tosun, ithal kömür ve TTK’nın geleceği hakkında Halkın Sesi’ne konuştu:

 “Dışarıdan temin etmekle olmaz”

AKP Zonguldak İl Başkanı Zeki Tosun, Halkın Sesi muhabiri Derya Aktaş’a konuştu… Taşkömürüne Zonguldak’ın ve Türkiye’nin ihtiyacı olduğunu belirterek, “TTK’da modernizasyon açısından çalışmalar yapılıyor. İşçi ihtiyacı da karşılanacak diye ümit ediyoruz. Burası bir enerji üssü oldu. Buraya kömür lazım. Dışarıdan temin etmekle olmaz” dedi.

“TREN SEFERLERİ YILBAŞINA KALMAZ UMUT EDİYORUM”

Duble yollarla ilgi sorunun coğrafi koşullar ve müteahhitlerden kaynaklandığını söyleyen Tosun,2016 yılının sonuna kadar tünel ve yolların biteceğini söyledi. Tosun, Ulaştırma Bakanlığı ile yaptıkları en son yaptıkları görüşmede tren seferlerinin Kasım sonunda başlayacağının söylendiğini ancak sarktığını ifade eden Zeki Tosun, “Tren seferlerinin yılbaşına kalmayacağını ümit ediyorum”  diye konuştu.

Derya Aktaş: Sağlıkçılar bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İş bulamayan mezunlar dururken fazla mesai yapmak zorunda bırakılmalarından şikayetçi olan sağlıkçılar hakkında neler söyleyeceksiniz?

Zeki Tosun: Bir tek sağlık değil birkaç sektörde durum böyle. Bunları çözmek için hükümetle gerekli ilişkiler sağlanıyor. Biz de bunların takipçisi oluyoruz. Böyle sorunlar olmasını bizlerde istemiyoruz. İnşallah yakın zamanda çözülecek diye umuyorum.

Derya Aktaş: 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinden sonra Ak Parti kulislerinde en çok konuşulan şey eski yöneticilerin seçimlere katkı vermediği yönündeki söylentilerdi. Siz bu eleştirilere katılıyor musunuz?

Zeki Tosun: Ben katılmıyorum. Herkes üstüne düşeni yaptı. Ama kimileri biraz daha fazla çalışır. Ben bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Alacağımız en yüksek oyu aldık.

Derya Aktaş: Türkiye’nin en ücra köşelerinde bile duble yollar tamamlanırken Zonguldak hala müteahhitler ve bitmeyen yollarla uğraşıyor. Ankara ve Ereğli güzergahları ne zaman bitecek?

Zeki Tosun: bizimki biraz zaman aldı. Bunun çeşitli nedenleri var. Müteahhit kaynaklı sorunlar var. Yol şartlarından kaynaklanan sorunlar da oldu. Sona gelinmeye başlandı. Devrek’e kadar çok az kaldı bitiyor. Tünellerimizde bitmek üzere. Tünellerin çıkışındaki kavşak düzenlemesi de son aşamaya gelmiş durumda. Mithatpaşa Tünellerinde de hızlı bir çalışma var. 2016’nın sonunda bunların çoğu bitmiş olacak. 2017’yede sarkabilir ama çoğu bitti.

Derya Aktaş: Tren seferleri için defalarca tarih verilmesine rağmen hala tarifeli seferler başlamadı. Seferlere ne zaman başlayacağız?

Zeki Tosun: en son yaptığımız görüşmede Kasım sonu gibi başlayacaktı. Biraz sarkma oldu. Yılbaşına kalacağını zannetmiyorum. Ulaştırma Bakanlığı’yla yeniden bir görüşme sağlayacağız. İnşallah başlatacağız.

Derya Aktaş: İktidar Partisi olarak TTK ile tasarrufunuz ne olacak? İşçi alımı, redevanslı sahalar, ÇATES’in kömür ihtiyacını dışarıdan karşılaması konusunda ne düşünüyorsunuz?

Zeki Tosun: Zonguldak’ın gerçeği TTK. Burada biz TTK ile ilgili ki hükümette yeni kuruldu. Sayın Bakanımızla inşallah yakın zamanda bir araya geleceğiz. Kömür, sonuçta Zonguldak’ta var. Madene de Türkiye’nin ihtiyacı var. Bunun çıkarılması lazım. Zor çıkıyor. Modernleşme açısından çalışmalar yapılıyor. İşçi ihtiyacı da karşılanacak diye ümit ediyoruz. Burası bir enerji üssü oldu. Buraya kömür lazım. Dışarıdan temin etmekle olmaz. Çalışıyoruz. Takipçisiyiz.

Derya Aktaş: Ak Parti İl Başkanı olarak 2015 yılı performansınızı ve 2016 yılında yapmak istediklerinizi paylaşır mısınız?

Zeki Tosun: 14 Şubat’ta göreve geldik. Gelir gelmez seçimlere hazırlandık. Peşinden seçim bitti yeniden seçim kararı çıktı. 1 Kasım seçimlerine hazırlandık. Hükümetimiz kuruldu. Bundan sonra önümüze bakarak yapacaklarımızı dosya halinde götürerek çözüme ulaşacağız. Girişimlerimizi her daim Ankara’da bakanlıklar nezdinde yaparak inşallah bir daha ki seçimlere kadar bunları bitireceğiz.

Derya Aktaş: Son olarak Zonguldak Belediyesi’nin çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yeterli buluyor musunuz?

Zeki Tosun: Ben onu Zonguldak halkına bırakıyorum. Ancak yeterli bulmuyorum. Vatandaşlarımız yerel seçimlerde onun kararını verecektir diye düşünüyorum.

Derya Aktaş: Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Zeki Tosun: Kadın kollarımızdan bir üyemizin kongrede MKYK’ya seçilmesi bizleri çok mutlu etti. Kendisine başarılar diliyoruz.

DERYA AKTAŞ