MHP’den Milletvekili Aday Adayı Meral Demirbaş, neden aday olduğunu açıkladı:

“Engelleri aşmaya adayım”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Zonguldak Milletvekili Aday Adaylığı için engelli kontenjanından başvuru yapan Meral Demirbaş, engellileri Meclis’te temsil etmek istediğini belirterek, engelliler ve kadınların sesi olmak için aday olduğunu açıkladı.

Sağ kolunu çocuk yaşta geçirdiği yüksek gerilim hattı kazasında kaybettiğini ve insanların yılardır kendisine acıyarak bakmasından rahatsız olduğunu söyleyen Demirbaş, “Herkesin yaşamaya hakkı olduğu gibi benim gibi engellilerin de yaşamaya hakkı var. Kimsenin bize acımasına gerek yok. Ben zavallı değilim.” dedi.

Demirbaş, “Siyasette engellinin adı var, kendisi yok. Engelliler adına tüm sorunları dile getirmek için böyle bir işe kalkıştım. Daha önce bir meclis üyeliği aday adaylığı denemem oldu ancak listeye giremedim. Bizim işimiz engelleri aşmak. Engellilerin eğitimi, işsizliği ve yaşadıkları sorunları dile getirmek istiyorum.” diyerek halkın desteğini istedi.

Engellilerin yaşadığı sorunlara çözüm üretmek için siyasete girdiğini belirten Demirbaş, engelli bireylerin halinden ancak engelli birinin anlayacağını vurguladı.  Evli ve ev hanımı olduğunu aktaran Meral Demirbaş, yaşadıklarını ve aday adaylığı konusunda merak edilenleri Halkın Sesi Gazetesi Muhabiri Nermin Akkaya’ya anlattı.

Nermin Akkaya: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Meral Demirbaş: 1967 İstanbul doğumluyum. Aslen Zonguldaklıyım ama babam ben doğmadan İstanbul’a çalışmaya gittiği için ben de rada doğmuşum. Babamın iş durumu nedeniyle 1971’de Zonguldak’a geri geldik. Çocukluğum Zonguldak’ta geçti. Eğitimimi Zonguldak’ta tamamladım. İlkokul 2’nci sınıf yaz tatilinde geçirmiş olduğum yüksek gerilim elektrik hattı kazası nedeniyle sağ kolumu kaybettim. Kaza sonrası lise yıllarıma kadar içe kapanık bir kişiydim. Lise yıllarımda tanımış olduğum engelli bir ağabeyim sayesinde sosyal aktivitelere karıştım. Sonrasında engelli kontenjanından TTK’da işe başladım. İş hayatımda da sendikacılık da dahil olmak üzere bir çok sosyal aktivitelerde yer aldım. Evliyim ve 3 kızım var. Çocuklarımın küçük oluşu nedeniyle maluliyetten emekli oldum.  Emeklilikten sonra çocuklar da büyüyünce pasif olan dernek çalışmalarımda aktifleştim.  Siyasete de dernek çalışmalarımızın faaliyetleri arasında MHP Kadın Kolları Başkanı Mevlüde Yalçıner Hanımefendi ile tanıştıktan sonra atıldım. Engelli kontenjanından belediye meclis üyeliği adaylığı denemem oldu. Şimdi de engelli arkadaşlarımızın ve kadınlarımızın sesi olarak milletvekili aday adayı oldum.

Nermin Akkaya: Sizi siyasete iten sebepler nelerdi?

Meral Demirbaş: Bir engelliyi ifade edebilecek kişi yine engelli olan başka bir kişidir çünkü ateşte elini yakmayan acıyı bilemez. Eli ve ayağı sağlam olan bir kişi için her şey normaldir ama o yere basmanın veya eliyle tutmanın hazzının ne büyük bir duygu olduğunu engelli olmayan bilemez. Allah kimseyi engelli etmesin.  İnsanların, karşısındaki engelli insanlara bakarak empati kurması lazım. Beni siyasete iten sebeplerden bir tanesi de toplumda engellilerin dışlanması.

Nermin Akkaya: Sizce Zonguldak’taki siyasi partiler, listelerinde engelli adaylara yeterince yer veriyorlar mı?

Meral Demirbaş: Zonguldak’ta geçmiş yıllarda bile siyasi partilerin listelerine engelli adaylara yer verdiklerini söyleyemeyiz açıkçası. Listelerde yer verilse dahi seçilebilecek yer verilmiyor. Zonguldak’tan milletvekilliği için ilk aday adayı olan kişi benim. Bu büyük şehirlerde var. Bir engellinin toplumdaki yeri ne olabilir bunu düşünmeleri lazım. Yapamayacağım hiçbir yükün altına girmedim, girmem de. Bu yarışta büyüklerime olan güvenimle birlikte bunun altından kalkabileceğime inanıyorum. Önemli olan kişinin ilk önce yüreğinden istemesi ve bunu aklıyla birleştirmesidir.  

Nermin Akkaya: Neden milletvekili aday adayı oldunuz?

Meral Demirbaş: Türkiye’de yılda 2 kere olmak üzere engellilerin sorunlarına ve yaşadığı zorluklara değiniliyor.  365 günün 2 günü dışında 363 günü engellinin sözü geçmiyor. Bizim de bu hayatın bir parçası olduğumuzu ve bizlerin de bir şeyler yapabileceğini göstermek için aday oldum. İmkanlar verildiği sürece kendimizi anlatmaya ve bizlerin de kendimizi kanıtlayacağımızı göstermek adına aday oldum. Eğer biz toplumda özel bir yeri teşkil ediyorsak her yerde bizi lafla değil, hakikaten bize bunu hissettirecek imkanlar sağlanması lazım.

Nermin Akkaya: Listede seçilemeyeceğiniz bir yerden aday gösterildiğinde tavrınız ne olurdu?

Meral Demirbaş: Tavrım değişmez. Benim önümde değerli büyüklerim var. Bu vazifede güzel çalışacağına inandığım arkadaşlarımı sonuna kadar desteklerim çünkü ülkemizin kırılmaya değil, bütünleşmeye ihtiyacı var. Seçilemeyeceğim bir yerden gösterilirsem engelli arkadaşlarım bana gücenmezler. Yalnız seçilemeyeceğim bir yerden aday gösteren siyasetçilere gücenirler. Hatta bir olayımı paylaşmak istiyorum.  İstanbul’dan engelli milli sporcu Kemal Özdemir, kendisi koşan adam lakabı ile tanınır, siyasi görüşlerde farklı olsak bile yapmış olduğum bu girişim sebebiyle beni tebrik ederek, eğer ki listede olursam çalışmalarım için Zonguldak’a gelip açık açık destek vereceğini söyledi. Ben bu olaydan çok büyük bir onur duydum. Temennim hepimiz için güzel olan neyse onun olmasından yana.

Nermin Akkaya: Neden MHP’den aday oldunuz?

Meral Demirbaş: Siyasette engellinin adı var kendisi yok. Partimi engellilere bakış açısı konusunda önemsiyorum. Ben artık, engellileri lafla sözle ve mecliste de kendi aralarında bir iki toplantıyla geçiştirmelerini istemiyorum. Siyasetçilerin bize verdikleri değeri icraatlarıyla göstermeleri lazım.  Engelliler adına tüm sorunları dile getirmek için böyle bir işe kalkıştım. Daha önce bir meclis üyeliği aday adaylığı denemem oldu. Bizim işimiz engelleri aşmak. Engellilerin eğitimi, işsizliği ve yaşadıkları sorunları dile getirmek istiyorum. Halkımızdan destek bekliyorum. Bana destek olsunlar. Sonuna kadar mücadele etmeye kararlıyım. İnşallah, hep beraber el ele sonuna kadar mücadeleme devam edeceğim. Bana ‘Kazanamayacaksın, bile bile neden aday oldun?’ diyorlar. Bu söze çok kızıyorum. Herkes öleceğini bile bile neden yaşıyorsa ben de bir engelli olarak bile bile aday oldum.

Röportaj: Nermin AKKAYA