Deniz Yapı-Söve, Dış Cephe Mantolama İmalatı ve Uygulaması hakkında bilgi verdi

“EVLER DOĞAYA UYUMLU OLACAK”

Günümüzde binalarda ısı yalıtımlı dış cephe uygulamaları oldukça yaygınlaşmaya başladı. Piyasada mantolama olarak tabir edilen, ısı yalıtım malzemesi üzerine yapılan fileli sıva ve üzerine mineral sıva ve boya uygulaması ile oluşturulan ısı yalıtım sisteminin yangına dayanıklı olması da tercihlerin başında geliyor.

Deniz Yapı-Söve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Hanife Hamarat, Halkın Sesi Gazetesi Muhabiri Nermin Akkaya’ya, evlerin doğaya uyumlu olması için enerji tasarrufunu sağlamak, binalarda enerji verimliliği için ise bilinç yaratmak ve enerjideki kayba dikkat çekmek üzere dış cephe mantolama imalatı hakkında yalıtım tasarrufunu anlattı.

Isı yalıtımı nedir?

Temelden çatıya dış cephe mantolama işlemi yapı ömrünü uzatmak açısından yapılacak en önemli uygulamadır. Isıl enerji; yüksek sıcaklıklı ortamdan düşük sıcaklıklı ortama transfer olur. Bu nedenle yapılarda; kışın enerji kayıpları, yazın ise istenmeyen enerji kazançları meydana gelir.  Yapılarda ve tesisatlarda ısı kayıp ve kazançlarının sınırlandırılması için yapılan işleme “ısı yalıtımı” denir.  Bina içerisinde istenen konfor ortamının sağlanabilmesi için kış mevsiminde kaybolan ısının bir ısıtma sistemiyle karşılanması ve yaz aylarında kazanılan ısının bir soğutma sistemiyle iç ortamdan atılması gerekir. Teknik olarak, ısı yalıtımı, farklı sıcaklıktaki iki ortam arasında ısı geçişini azaltmak için uygulanır.

Isı yalıtımı nasıl yapılır?

Isı yalıtımı yaparak binanın ömrünü uzatmak, kullanıcıya sağlıklı, konforlu mekanlar sunabilmek ve bina kullanım aşamasında yakıt ve soğutma giderlerinde büyük kazanım sağlamak mümkündür. Binaların ısıtılması amacıyla büyük oranda fosil yakıtlar kullanılır. Fosil yakıtların yakılması sonucu yanma ürünü olarak açığa çıkan gazlar, hava kirliliğine ve küresel ısınmaya neden olur. Isı yalıtımı uygulamaları ile konfor koşullarının oluşturulmasında kullanılan enerji miktarının azalması, küresel ısınma ve hava kirliliğinin artmasını önler. Yapılarda kurallara uygun şekilde gerçekleştirilen ısı yalıtımının bireyler ve ülkeler açısından pek çok yararı vardır. Bunların en önemlisi ısı yalıtımının enerji tasarrufuna olan katkısıdır.

Çatılarda ısı yalıtımının faydaları nelerdir?

Isı yalıtımı binaların; çatılarına, dışa veya garaj, depo gibi kullanılmayan bölümlere bakan duvarlarına, toprak veya içerisinde yaşanmayan mahaller ile daireleri ayıran döşemelerine, tesisat boruları ile havalandırma kanallarına yapılır. Böylece ısıtma ve soğutma için harcanan enerjiden tasarruf sağlanır.  Çatılarda ısı yalıtımı, levha veya şilte biçiminde çeşitli yalıtım malzemeleriyle yapılır. Çatılarda ısı, su, ses ve yangın yalıtımı detayları birlikte çözülmeli ve konforlu ortam elde etmek için malzemeler birbirleriyle uyumlu seçilerek mutlaka yoğuşma tahkiki yapılmalıdır. Duvarlarda yalıtım ise, çeşitli malzemelerin genellikle duvarlara monte edilmesiyle, binanın dışından, içinden veya iki duvar katmanının arasından yapılabilir. Dış cephelerde kullanılacak olan ısı yalıtım levhaları bu uygulama için özel olarak üretilmiş olmalıdır. Binalardaki kapılar da enerji verimliliği göz önüne alınarak seçilmelidir.

Isı yalıtımını etkileyen dış faktörler nelerdir?

Coğrafi özellikler, enlem-boylam, binanın bulunduğu bölgenin eğimli ya da düz, yeşil ya da kurak oluşu gibi İklim özellikleri, rakımı, arsanın özellikleri; yön, komşu parsellerle beraber arsanın imar durumu, özellikleri mekânların bakacağı yönler; Yaşam mekânlarının kuzeye bakmaması ve oturma odasının güneye, yatak odasının doğuya bakması gibi. Etkin bir ısı yalıtımı için bu faktörlerin, tasarım açısından başlayarak dikkatle ele alınması ve binanın bu dış etkilere en fazla direnç gösterecek şekilde tasarlanması gerekir.

 Isı yalıtımının faydaları nelerdir?

Kapalı ortamlardaki ısıl koşullar, o ortamda yasayan insanların konforunu ve sağlığını doğrudan ilgilendirir. İnsanların çalışma verimlerini büyük ölçüde bulundukları ortamın sıcaklığı belirler. Çalışma ortamının ısıl koşulları, insanların bedensel ve zihinsel üretim hızını doğrudan etkiler. Çok soğuk ya da çok sıcak ortamların çalışma verimini düşürdüğü belirlenmiştir. Yine çok soğuk ortamların yol açtığı sağlık sorunları da is gücü kaybına ve buna bağlı sağlık harcamalarına neden olur. Ortam sıcaklığının is yerlerinde is kazalarına yol açtığı da belirlenmiştir. Sonuç olarak, sıcaklık değişiminden meydana gelebilecek gerilmeler ve çatlamalar dış cephe mantolama sayesinde önlenmekle birlikte, yapının hava sirkülasyonu ile yapı iskeletinin sürekli kuru kalması amaçlanmaktadır.

Dış cephede nelere dikkat etmeliyiz?

Yalıtım, yaptırılacak binanın mantolama yapılmadan önce aşağıdaki hususları göz önünde bulundurarak değerlendirmek gerekir. Yerine göre ölçüm yapılıp sistemde mantolama uygulanacak binanın coğrafi ve iklim koşulları değerlendirilmeli. Yeni dış cephe yapılacak binanın yüksekliği hesaplanarak malzeme seçimi. Dış cephe yapılacak yapının oturumu (cephe konumu) ekspertizi. Yalıtım yapılacak cephelerin mantolama uygulamasında gerekiyorsa garaj temel vb. gibi yerlerin ayrı mantolama malzemeleri ile yalıtım yapılması ihtimali düşünülmelidir.

“Merdiven altı ürünlerden uzak durun!”

Hangi ürünle yapılırsa yapılsın mantolamanın fayda sağlayacağı yönünde yanlış bir kanı var. Oysa ucuz olduğu için tercih edilen merdiven altı ürünler ve toplama paketler, uygulama sonrasında ciddi sorunlar yaşanmasına ve harcanan paranın çöpe gitmesine neden oluyor. İyi bir mantolama için mutlaka paket sistemler kullanılmalı. Paket sistemler ısı yalıtımı uygulamasında kullanılan; ısı yalıtımı levhası, yapıştırıcı, sıva, file, dübel ve yüzey kaplama malzemeleri gibi tüm malzemeleri bir arada sunuyor ve bu malzemelerin hepsinin birbiri ile uyumu test edilmiş durumda.

“Mantolama pahalı bir uygulama değil kârlı bir yatırım…”

Mantolama ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan biri pahalı bir uygulama olduğu… Oysa mantolamanın maliyeti, yalıtım ürünleri, sıva, boya ve uygulama da dahil olmak üzere metrekarede ortalama yaklaşık 40-45 TL arasında değişiyor. Bu rakam AB standartlarında üretilen, kaliteli ürünler için geçerli. Bu da bir apartmanda daire başına yaklaşık 3 bin ila 4 bin TL’lik bir maliyet anlamına geliyor. Bugün binaya sadece boya yaptırmanın metrekare maliyeti bile ortalama 15-20 TL. Mantolama ile ısıtma ve soğutma harcamaları yüzde 50 azalıyor ve sağladığı tasarrufla yatırım maliyetini birkaç yıl içinde amorti ediyor. Sonra da bina ömrü boyunca yaz-kış tasarruf sağlıyor. Üstelik düşük faizli yalıtım kredileri ile ya da bayilerle anlaşıp uzun süreli taksitle mantolama yaptırmak mümkün.

Binanın tüm cephelerine mantolama yapılmalı mı?

Binaların genelde daha fazla soğuk alan kuzey cephelerine mantolama yaptırmanın yeterli olacağı şeklinde yanlış bir düşünce var. Binanın tüm cephelerine mantolama yapılması şart. Aksi takdirde mantolama yapılan duvarlardan, yapılmayan duvarlara doğru ısı köprüleri oluşuyor, yani ısı kaybı gerçekleşiyor. Ve bu durumda mantolama yapılmayan duvarlarda eskisinden daha fazla rutubet oluyor, enerji tasarrufu da sağlanamıyor. (Nermin Akkaya)