Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, olaylı gecede mağdur olan esnaflara şeref sözü verdi…
“FACİA GELİYORUM DEMİŞTİ”

Halkın Sesi sel mağduru esnaflarla görüştü. Sel sularında zarar gören mallarını zararına satan Emral Çarşısı ve Toptantıcılar Çarşısı esnafı facianın çok önceden geliyorum dediğini ancak gerekli tedbirlerin alınmadığını söyleyerek zararlarının karşılanması için devletten yardım beklediklerini söyledi.

Yaşanan sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Zonguldak esnafı yeterli önlemin alınmamasından ve verilen sözlerin yerine getirilmemesinden yakınıyor. Zararlarının büyük olduğunu dile getiren esnaflar, hasar tespit çalışmalarının yavaş yapıldığını dile getirirken, oluşan zararlarını selden artan mallarını ucuza satarak kapatmaya çalıştıklarını söylediler.

Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’in felaket akşamı verdiği şeref sözünü de bir an önce yerine getirmesini isteyen Zonguldak esnafı, hükümetinde yaraların sarılmasında yer almasını istediler. İste selden mağdur esnaflardan durum değerlendirmesi… 




Yusuf Özer (44) 5 yıldır Emral Çarşı’sında esnaflık yapıyor

Ben beş yıldır buradayım bu olay; afet değil, doğal değil geleneksel bir olay oldu. O gece arkadaşım, “Ağabey yağmur yeni başladı dedi” aradan on dakika sonra arkadaşım tekrar aradı, “Ağabey dükkana su bastı” dedi. Buraya geldiğimizde bir buçuk metre su vardı. Ne desek boş… Gazipaşa desen ‘Rezilpaşa’ olmuş durumda. Hayır olarak mı kabul eder, bağış olarak mı kabul eder yani nasıl ederse etsin; şu esnaflar adam başı belli bir para versin, su gideri yapalım. Bu iş cahillik ve basiretsizliktir. Bu durum en geri kalmış ülkelerde değil en geri kentlerde yoktur. Belediye Başkanı bize namus sözü verdi. Şimdi namus sözüne güveniyoruz ama şu ana kadar benim gözümde siyasetçiler dansözlükten başka bir şey yapmıyor. 25 bin liraya yakın zararım var. Belediye başkanının duyduğumuza göre birer milyar para vereceği söyleniyor. Biz sadaka istemiyoruz. Biz zararımızın karşılanmasını istiyoruz. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Zonguldak Şube Başkanımız Muharrem Coşkun, 6-7 defa ziyaretimize geldi, yardım etmek için mücadele etti. Hiç kimsede bir dilekte bulunmadı başkana karşı. Bu da başkan o da başkan… Gelemiyor buraya. Sözde bugün sabah dokuzda gelecekti ama gelmedi. Korkunun ecele faydası yok. Şunu da söylemek istiyorum, Zonguldak halkının yüzde 99’u koyundan ibaret. Yarın seçim olsun aynı kişiler tekrar kazanır…





Murtaza Akyol (38) 20 yıldır Emral Çarşısı’nda esnaflık yapıyor

Bundan önceki selde de mağdur olduk. Daha önce de zararımızın giderileceği söylenmişti. Hiçbir şey yapılmadı. Afet Allah’tan denildi ve böyle geçiştirildi. Bu bizim ikinci sel faciamız. dükkanım harap içinde, dokunsan elinde kalır. Belediye Başkanımızdan para falan istemiyoruz. Bizim zararımızı karşılasın yeter. Zaten esnaf olarak zor durumdayız bir de böyle bir faciadan sonra ne yapacağımızı bilemiyoruz. Başkan söz verdi. Bakalım ne olacak bizde merak ediyoruz.




Feridun Baki (63) 18 yıldır Emral Çarşısı’nda esnaflık yapıyor

Şiddetli yağıştan dolayı dükkanımıza su bastı. Biz gece geldik ve hemen temizliğe başladık. Sonra vergi dairesinden zarar tespitleri yapıldı. Bu felakette AFAD ve İtfaiye ekipleri çok iyi çalıştılar. Daha fazla olacak mağduriyetlerimizi önlediler. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, işleri düzeltmekte iyi niyetli ama insanlarda bir inanç, güven yok. Geçmişten kaynaklı böyle bir durum ve tepkiler var. Daha önce de biz burada sel yaşadık ve bir tebessüm bile alamadık olan yine vatandaşa oldu. Aynı şekilde olacak endişesi içindeyiz ama bakalım bekleyeceğiz. Günden güne daha kötü bir hal alıyor bu kent. Zamanında rahmetli Bülent Ecevit’in köyleri kente dönüştürme projesi vardı. Şimdi de tam tersi oluyor Ecevit’ten sonra. Kentler köy olma projesi gerçekleşiyor. İşi aslında özetleyende tam da bu…



Hasan Zaimoğlu (34) 1 yıldır Fevzipaşa Caddesi’nde esnaflık yapıyor

Mart 2016 yılından beri çanta mağazası olarak faaliyet gösteriyoruz. İki gün önce yarım saat süren şiddetli yağış sonrası Amele birliği virajından gelen suyun Gazipaşa’yı doldurması dolayısıyla en düşük kod olan Fevzipaşa Caddesi’ne gelmesiyle su burada yaklaşık bir 20 cm birikmişti. Yandaki dükkanın kodu daha düşük olduğu için oradan su girmeye başlamıştı. Hiçbir önemli faaliyet yapılmamıştır. Bu önlemler alınabilirdi. Dere seviyesi yükselir taşar buna kimse bir şey diyemez. Dereden gelen bir suya itirazımız yok. Ama dere seviyesi yarıdaydı. Önlenebilir bir seldi. Belediyenin burada çok kusuru var. Belediye her türlü desteği sağlayacak. Gerekli hasar tespit tutanaklarını da tuttular. Olay sırasında gece itfaiye ekipleri olsun, kanalizasyon ekipleri olsun, temizlik görevlileri olsun çalıştılar. Bunlar tabi olay olduktan sonra değil olay öncesinde gerekli çalışmalar olmalıydı. Bunların olmaması için belediyeden söz aldık.




Osman Zaimoğlu (48) 26 yıldır Fevzipaşa Caddesi’nde esnaflık yapıyor

Malumunuz Zonguldak’ta bazı bölgelerde yağmurdan dolayı sel felaketi oldu. FevzipaşaCaddesi’de bunu en fazla yaşayan oldu. 467 evlerden, Amelebirliği Hastanesi’nden oradan gelen sular Gazipaşa’dan taşarak Fevzipaşa’ya geliyor. Tabii bu sel akıbeti bizim bölgemizde de 80 santime yakın bir su ve çamur girişi oldu. Bundan dolayı mağduriyet içindeyiz. Gece bölgeye geldiğimizde belediye ekipleri gerekli yardımları yaptı. Başta suyun çekilmesi, çamurun tahliyesi, sokakların temizlenmesi bizde dükkandan çıkan mallarımızı toplayarak önce hasar tespiti için kasko bildirimi yaptık. Akabinde de bunları müşterilere uygun fiyattan satışına başladık.

Biz buraya gece 11 buçukta geldiğimizde belediye başkanıyla burada görüşen insanlardan bir tanesiyim. Kendisi çok üzüntülü idi. Benden daha fazla üzüldü açıkçası. Çünkü kendilerinin  başladığı benimde şahit olduğum hastanenin önünden açılacak olan Fransız logarına bağlanacak olan bir projeye başlamışlardır. Birgün sonra yağmur yağında bunu gerçekleştiremediler. Buda onları haksız yere hizmette bulunmadığı böyle duruma getirmesine sebep oldu. Bunlar yapılmadı böyle bir durum oldu. Gibi. Eleştirilere sebep oldu. Tabi canı yanan insan artıya eksiye bakmadan eleştirir bağırır, çağırır. Bunlarda insanın içerisindeki normal şeyler.




Korhan Kayhan (38 ) 26 yıldır Fevzipaşa Caddesi’nde esnaflık yapıyor

Büyük bir faciayı atlattık. Çok büyük bir zararımız var. Bu zararı gidermek için ürünlerimizi üçte bir fiyatına satıyoruz. Facia daha öncesinden geliyorum demişti. Ama maalesef ki yetkililer daha öncesinden önlem almalıydı. Hasar raporu tutuldu umarım bu bir an önce karşılanır.  Bir daha böyle bir facianın yaşamaması içinde daha önceden önlemler alınmalı. 

Aycan KARADAĞ