İdeallerini ruhunda ve yüzünde yaşayan, hayvanları ve yaşamı çok seven; sevgi dolu yüreğini,  imkanlarını, zamanını sokak hayvanlarına adamış Evren Türeci Sezgin ile tanışmak çok güzel. Çevresini aydınlatmaya ve kendisini  hayvanlara adamaya daha uzun yıllar devam edeceğine inanıyorum.

Meryem Akgün:Hayvan Hakları ile ilgili çalışmalarınız nasıl ne zaman başladı ?

Evren Türeci SEZGİN:Bireysel olarak sokak hayvanları ve evdeki hayvanlarımla ilgilenirken,diğer hayvanlar için ne yapabilirim düşüncesinden yola çıkarak 11 yıl önce hayvan hakları mücadelesine katıldım.Benim gibi düşünen yol arkadaşlarımla birlikte 6 yıl önce Zonguldak Hayvan Hakları Derneği’ni kurduk çünkü örgütlenmenin önemine inanıyoruz.Derneğimizi kurduğumuz günden bu yana geçen süreçte hem sahada beden gücümüzle hem sokakta,çarşıda,okullarda,aklınıza gelen heryerde farkındalık yaratabilmek için bilgilendirme çalışmaları yaptık.Aynı zamanda kurumsal, hukuksal bir mücadelenin içine girerek değişim yaratmaya çalıştık.Bu yola çıkarken gözümde canlandırdığım bir hayal vardı,elbetteki ulaşabilmiş değilim ancak ciddi bir yol katettiğimizi biliyorum.

Meryem Akgün : Bakım evleri ile ilgili hangi çalışmaları yaptınız ?

Evren Türeci SEZGİN:Öncelikle var olan alanın yetersizliğini çözmek istedik ve 2 yıl gibi bir zamanda oradaki canlarımızın daha özgür olacakları, toprağa basabilecekleri geniş bir yaşam alanı oluşturmayı planladık.ZonguldakValiliği,Zonguldak Belediyesi ve Derneğimiz desteği ile yenileme çalışması yaptık,artık daha refah bir alanları var.Daha sonra yemek sıkıntısını ele aldık.Valiliğe ait bir araçla belirlenen yerlerden yemek artıklarının ve ekmeklerin hergün düzenli olarak toplanmasını sağladık.Şuanda bakımevindeki köpeklerimiz hergün toplanan yemek artıkları ve Eren Holding tarafından derneğimize 3 aylık periyotlar halinde bağışlanan köpek mamaları ile besleniyorlar ve yemek sıkıntımız ortadan kalktı.Ardından tek başına çalışan veteriner hekimimizin yetmediğini gördüğümüz için Valiliğe başvurarak ikinci veteriner hekimin işe alınmasını sağladık. Şimdi bakımevimizde haftanın 7 günü veteriner hekimlerimiz görev yapıyor.Yine aynı şekilde personel sayısının artırılmasını ve güvenlik görevlisinin işe alınmasını sağladık.Bizim bir elimiz Zonguldak Bakımevi’nde ve zaman içinde ortaya çıkan eksikleri düzenli olarak imkanlarımız ölçüsünde gideriyoruz.Oradaki canlarımızın beslenmeleri,barınmaları,sağlıkdurumları,sahiplendirilmeleri,bakımevinde yapılamayan ameliyatları, tedavileri hepsi için düzenli destek veriyoruz.

 

Meryem Akgün: Şuana kadar hangi ilçelerde bakımevleri kurdunuz ?

Evren Türeci Sezgin :Devrek,Çaycuma,Kozlu,Çatalağzı,Gökçebey’de bakımevlerimiz kuruldu.Şuanda Alaplı’da yapımı bitmek üzere olan bir bakımevimiz var.Ereğli ilçemizde bizim gibi hayvan hakları adına çalışan bir dernek var. Ereğli’de bakımevi ile o dernekteki arkadaşlarımız ilgileniyorlar. Saydığımız tüm bu bakımevleri ile tıpkı Zonguldak Bakımevindeki canlarımız ile ilgilendiğimiz gibi ilgileniyor ve destek veriyoruz.Ziyaretediyoruz,eksiklerinin giderilmesi noktasında devreye giriyoruz. Mama desteği sağlıyoruz,sahiplendirme çalışmaları yapıyoruz,sağlık durumları ve tedavilerine destek veriyoruz, ilgili Belediye Başkanları ve veteriner hekimlerle bölgelerdeki hayvan gönüllülerimiz arasında köprü olmaya çalışıyoruz,ortak hareket ediyoruz.

Meryem AKGÜN:Bakımevleri ile ilgili olarak yeni projeleriniz var mı ?

Evren Türeci SEZGİN:Alaplı’da inşaatı bitmek üzere olan yeni bir bakımevimiz yapılıyor.Kozlu’da küçük bir sokak hayvanları ünitemiz var ancak ihtiyaca cevap veremiyor. Taleplerimiz üzerine bir iki ay içinde Kozlu Belediyesi tarafından yeni bakımevimizin yapımına başlanacak. Kilimli ve Filyos’ta projeleri hazır,yer tahsisi için gerekli başvuruların yapıldığı iki yeni bakımevimiz yapılacak.Devrek’teki bakımevimizin bulunduğu yer, yerleşim alanlarının içinde kalmış olması sebebi ile  tahliyesine karar verildiğinden daha geniş bir yere sıfırdan yapılmasına karar verildi. Sene sonu itibarı ile Devrek Belediyesi tarafından yapımına başlanacak.

 

Meryem Akgün: Sokak köpekleri hakkında bilgi verir misin. Küpeli köpeklerin anlamı nedir ?

Evren Türeci Sezgin:Sokaklarda,mahallelerimizde gördüğümüz küpeli köpeklerimiz; ilgili bakımevlerinde kısırlaştırılmış, aşıları yapılmış ve kayıt altına alınarak, işaretlenmiş yani küpe takılmış olan canlarımız.Küpelerinde yazan numaralarından onlara ait bilgilere ulaşıyoruz.5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Gereği tüm bu işlemlerden geçtikten sonra alındıkları semtlere geri bırakılıyorlar,sonrasında ise onlarında bir can taşıdığını farkeden,duyarlıhayvanseverler tarafından beslenmeleri yapılıyor. Yaralanmaları ve hastalanmaları durumunda iyileşmek üzere zaman zaman bakımevlerimize dönüyorlar.Ortak bir dünyayı beraber paylaşıyoruz. Bizden önce yaratıldılar. İnsanoğlu olarak heryeri betonlaştırdığımız için pek bir yerleri kalmadı. Trafikten,insan zulmünden ve hastalıklardan korunabildikleri ölçüde hayata tutunuyorlar.Engelli,sokakta hayatını idame ettirecek güce sahip olmayanlar bakımevimizde daimi olarak yaşıyor yada duyarlı insanlara sahiplendirme yapıyoruz.

Meryem Akgün: Yakın zamanda yeni bir kedi evi açılışı gerçekleştirdiniz. Kedi evi hakkında bilgi verir misiniz ?

Evren Türeci Sezgin:Evet, bir ay kadar önce açılışını yaptık.Kedi evimizde, kaza geçiren hastalanan ve iyileşme sürecini geçirecek yeri olmayan sokak kedilerimizi misafir ediyoruz.Durumlarına göre tedavileri,ameliyatları,bakımları yapılıyor. Normale döndüklerinde, ya aldığımız semtlere geri salıyoruz yada sahiplendirme yapıyoruz. Yani geçici bir hastane gibi düşünebilirsiniz.Kedi evinde sağlıklı yada sokakta yaşayabilecek kediler kalmıyor. Mağduriyetleri olanlar kalıyor.Kediler doğada ciddi bir görev üstlenmişler,zararlı haşerelerin çoğundan kediler sayesinde uzağız.Kedilerin yeri sokaklar,her canlı gibi onlarında ekosistemde görevleri ve varoluş sebepleri var.Bir kedi tek başına yılda otuzbine yakın sayıda haşereyi yok ediyor.

Meryem Akgün: Genelde çalışmalarınız kedi ve köpekler üzerine. Bunların dışında başka hayvanlarla ilgili çalışmalarınız projeleriniz var mı ?

Evren Türeci Sezgin:Kediler ve köpekler çağlar öncesinden evcilleştirilip insan hayatına dahil olduğu için,yani bizimle birlikte yaşadıkları için önceliğimiz haliyle onlar, çünkü en çok onların mağduriyetlerine tanık oluyoruz.Ancak nesli tükenmekte olan koruma altına alınmış kuşlar ve yaban hayatı hayvanlarının korunması noktasında Zonguldak Orman ve Su İşleri Milli Parklar Koruma Şubesi ile ortak hareket ediyoruz. Bu hayvanların öldürülmesi yada zarar görmeleri durumunda acilen başvuru yapıp gerekli cezai işlemlerin yapılmasını sağlıyoruz.Hayvanat Bahçelerine karşıyız,çünkü hiçbir canlı doğal ortamlarından koparılarak tel kafesler arkasında yaşamaya mahkum edilemez. Bu bağlamda Zonguldak merkezdeki Hayvanat Bahçesinde yaşayan iki ayının,Van kedilerinin uygun ortamlara nakledilmesini sağladık,şuan orada bir tek domuz ve kanatlı hayvanlar yaşıyor.Ancak Hayvanat Bahçesinin bulunduğu yer,Milli Emlak tarafından Bülent Ecevit Üniversitesi’ne verildi. Yakında bir tahliye işlemi gerçekleşecek. Kalan diğer hayvanların hem Orman Su İşleri hemde derneğimiz fikri alınarak daha uygun yerlere nakliyesi sağlanacak.Yine aynı şekilde Sirkler,YunusParkları, derileri için öldürülen fok balıkları, kürkleri için öldürülen hayvanlar ve deneylerde kullanılan tüm hayvanlar için de ülkemiz genelinde yapılan tüm imza kampanyalarına,yazışmalara,protestolara bizzat katılıyoruz.

 

Meryem Akgün: Zonguldak’ta insanların hayvanlara ve hayvan haklarına bakışı nasıl ?

Evren Türeci Sezgin: Elbette ki istenilen durumda değil,ancak diğer şehirlere göre hayvana şiddetin ve kötü muamelenin az olduğu bir şehirde yaşıyoruz.Hayvanlarıkoruyan,besleyen ve bizimle iletişim içinde gönüllü olarak emek veren insan sayısı oldukça fazla. Herilçemizde,beldemizde ve köylerde sürekli irtibat içinde olduğumuz değerli hayvan gönüllüleri var.Zonguldak İl-İlçe Tarım Müdürlüğü ile Orman Su İşleri Müdürlüğü yönetici ve çalışanları her zaman yanımızdalar ve ortak hareket ediyoruz.Zonguldak Valiliği İl Hayvanları Koruma Kurulumuz var. Vali Yardımcısı Sn.AhmetMailoğlu Başkanlığında altı ayda bir toplanıyoruz. Hayvan hakları adına çok güzel kararlara imza atıyor ve uygulanması noktasında ciddi çalışılıyoruz.ZonguldakHalkı,esnafı, öğrencisi,askeri,emniyeti,kurumları ve tüm meslek grupları ile hayvan haklarına saygılı bir duruş sergiliyor,onlardan güç ve destek alıyoruz.Yine aynı şekilde tüm Belediye Başkanlarımıza anında ulaşabiliyoruz. Projelerimiz kabul görüyor,uzlaşamadığımız noktalarda belki biraz zaman kaybettiğimiz oluyor ancak Hayvan Hakları Kanunu’nu ve olması gerekenleri izah ederek ortak bir noktada buluşuyoruz.

Meryem Akgün: Hayvan hakların hakkında ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz ?

Evren Türeci Sezgin:Yaklaşık olarak 5 yıldan bu yana Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir farkındalık projesi ile tüm ilköğretim okullarına seminer ve eğitime gidiyoruz. Okullardaki öğrencilerin ve öğretmenlerimizin duyarlılıkları ve ilgileri çok güzel, geri dönüşümleri çok güzel.

Minik yürekleri kazandıkça yetişkinlere ulaşmak daha kolay oluyor. İlköğretim yaşında çok sayıda gönüllü destekçimiz var.Bülent Ecevit Üniversitesi’nde Hayvan Hakları Kulübü var. Oradaki gençler derneğimizin tüm çalışmalarına ciddi destek veriyorlar. Hatta birçok saha çalışmasını birlikte yürütüyoruz.Hem merkezde hemde ilçelerdeki Yüksekokullarda talepler doğrultusunda seminerler düzenliyoruz. Ortak bakımevi ziyaretleri yapıyoruz.Müftülük ile ‘’Dinimizde Hayvanlarımızın Yeri ve Önemi’’ konusunda halkı bilgilendirme amaçlı basın açıklamaları yapıyoruz. Camilerde okunan hutbelerde hayvanların haklarının anlatılması konusunda destek oluyorlar.Derneğimizin bastırdığı el ilanları,broşür ve afişleride çeşitli bölgelerde bizzat gezerek dağıtıyoruz. İnsanları bilgilendirmeye çalışıyoruz.Muhtarlarımız ile sürekli iletişim halindeyiz,mahallelerdeki hayvanların sağlık durumları,kaza geçirmeleri halinde haberleşiyoruz.

Röportaj: Meryem Akgün
Fotoğraflar: Yıldırım YILMAZ