Genellikle tahin ile karıştırılarak tüketilen pekmezlerden en çok üzüm ve dutla hazırlananlar tercih ediliyor. 77 yaşındaki Zehra Yıldız bahçesinde yetiştirdiği iki dut ağacından 25 kilo pekmez ürettiğini belirterek, hem evde tükettiğini hem de ev ekonomisine katkı sağladığını söyledi.

2 dut ağacından 25 kilo pekmez üretti

77 yaşındaki Zehra Yıldız, bahçesinde yetiştirdiği iki dut ağacından 25 kilo pekmez ürettiğini belirtti. Yaz mevsiminin gelmesiyle ekonomilerine katkı sağlayacak dut pekmezi yapımına başladığını belirten Yıldız, geçimini bahçesinde yetiştirdiği meyve ve sebzelerden sağladığını söyledi. Birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinen ve tüketilmesi tavsiye edilen dut pekmezinin yapılış öyküsünü anlatan 77 yaşındaki Zehra Yıldız, ilk olarak ağaçlara çıkarak dutları topladıklarını ve çadırda biriken dutların temizlenerek büyük leğenlere alındığını buradan da, rengi değişene kadar yaklaşık 3 saat kaynatılan dutların bez çuvala konulduğunu belirtti. Çuvalda dutlara pres uygulayarak süzüldüğünü, bu suyun kazana tekrar aktarıldığını ifade eden Yıldız, “Yaklaşık 3 saat süresince kaynatma işlemi devam ediyor. Sürekli karıştırılması sonucu dut iyice pekmez kıvamını alıyor. Yaklaşık 10 kilogram duttan 1 kilogram pekmez elde ediliyor” dedi.

Mesleğin sırrı anne-babadan geliyor

Dut pekmezinin hazırlandıktan sonra kavanozlara doldurarak satışa hazır hale geldiğini belirten Yıldız, “Genellikle ürettiğimiz pekmezin ihtiyacımız kadarını aldıktan sonra kilogramını 25 liradan satıyoruz. Pekmez yapımının zordur” şeklinde konuştu. 77 yaşındaki Zehra Yıldız, pekmez üretimini yıllar önce Giresun’dan Zonguldak’a göç eden annesi Şaziye ile babası Zühtü Bağdiren’den öğrendiğini ve ürettiği pekmezleri Pazartesi - Salı günleri valilik binası karşısında 80 yaşındaki eşi Nazmi Yıldız ile sattıklarını söyledi. Kış aylarında ise yazın kuruttukları dutlardan pekmez hazırladıklarını ifade eden Yıldız, “Dut pekmezi çok besleyicidir. Kış aylarında yenmesiyle birlikte grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanmayı da önlediği söylenir. Mide için de çok iyi olduğu belirtilen pekmezi, fazla yapmamız halinde satarak ev ekonomisine katkı sağlıyoruz'' diye konuştu.

Pekmezin marifetleri

Bugüne kadar birçok atasözü, deyim ve tekerlemeye de konu olan pekmez, günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacını karşılarken özellikle hamileler ile gelişim çağındaki çocuklar beslenmesinde de önemli rol oynuyor. ''Armudu sapıyla, üzümü çöpüyle, pekmezi küpüyle'', ''Pekmez gibi malın olsun'', ''Küpün içinde pekmez, bu pekmez bize yetmez, bizim köyün kızları davulsuz gelin gitmez'', ''Dolapta pekmez yala yala bitmez'', ''Kavutu olan pekmeze katar, aklı olan öğüt tutar'' gibi pek çok tekerleme, atasözü ve deyimde adı geçen pekmez Anadolu'nun dört bir yanında farklı meyvelerden üretilerek, özellikle soğuk kış günlerinde üşümemek için tüketiliyor. Binlerce yıllık geleneksel beslenme kültürü ve damak zevkinin vazgeçilmezlerinden biri olan pekmez aynı zamanda ''enerji içeceği'' özelliğine sahip.  Haber: Nermin AKKAYA