Röportaj: Eda Kavtelek

 

Yasemin Hobi Sanat Evi’nin sahibi ve Ahşap Boyama kursu öğretmeni 40 yaşındaki Yasemin Bayrak’ın atölyesini gezip kendisiyle ve çalışmaları ile tanışma fırsatımız oldu. Kendisi bu konuda merak edilenleri yanıtladı. Halkın sesi böylece ev hanımları ile genç kızlara da güzel bir uğraşı tanıtmış oluyor. Boş vakitlerinizi değerlendirmek için başlayabileceğiniz böyle bir uğraş ayrıca aile bütçenize de katkılı bir ek iş olabilir. Yasemin Bayrak tüm sorularımıza içtenlikle cevap verdi ve tüm Zonguldaklı bayanları da Ahşap Boyama tekniğini öğrenmeye davet etti. İşte Halkın Sesi’nin Yasemin Hanıma  sorduğu sorular ve aldığı cevaplar.

Halkın Sesi- Ahşap boyama merakınız nereden geliyor? Bu işe nasıl başladınız?

- Ben bu mesleğe 15 sene önce 25 yaşımdayken başladım. Önce kursa katıldım. Daha sonra özel ders aldım. Bu şekilde bu zamana kadar geldim. Resmi ve boyaları çok sevmem beni bu işe yönlendirdi. El sanatlarının hepsini seviyorum aslında. Bir dönem bıraktım ama sonra aşık olduğum işe geri döndüm.

Halkın Sesi- Şu anda kaç kursiyeriniz var?

-37 Tane var şu an. Hepsi de yetenekli ve bu işi seviyorlar.

Halkın Sesi- Peki ahşap boyamayı başka insanlara da tavsiye ediyor musunuz?

- Ben zaten ahşap boyamayı sevdiğim gibi sevdirmeye de çalışıyorum. İnsanların özellikle kadınların, kendi işlerini, ev dekoratifini yapabileceklerini, bir nebze de olsa ekonomik özgürlük kazanabileceklerini düşünüyorum. Kursiyerlerim için en büyük hedefim bu.

Halkın Sesi- Uğraştığınız tek alan bu mu?

-Şu an için tek yaptığım iş bu. Gelirimi bu işten kazanıyorum. Ticari sayfalarım var internet üzerinden sipariş üzerine para kazanıyorum.

Halkın Sesi -Ahşap boyama teknikleriniz neler?

- Dekoratif boyama adı altında çalışıyorum. Sadece tahta değil, cam, seramik, folyester de boyuyorum. Kişiye özel tasarımlar yapıyorum ve öğretiyorum. Piyasadan satın alabilecekleri ürünlerin yüzde sekseninin yapabileceklerini göstermiş oluyoruz. El emeği olan şeyler daha kıymetli oluyor. Herkesin yaptığı şey kendi tasarımıdır ve özeldir. Yaptıkları şeyleri satıyorlar, hediye ediyorlar bu da insanları mutlu ediyor.

Halkın Sesi -Hiç erkek kursiyeriniz var mı?

- Ben erkek kursiyer istemiyorum. Gelen talepleri geri çeviriyorum. Çünkü, bayanların erkeklerin olduğu yerde özgür olamadığını düşünüyorum. Özgürlükten kastım, biz burada bir aile gibiyiz beraber yiyip, içip, eğleniyoruz. Bir kahvehanede kadının olması gibi bir durum olurdu. Kadınların kendilerine özel bir alanı olsun istiyoruz.

Yasemin Hanım’a bu bilgilendirme için teşekkür ediyor ve sanat hayatında başarılarının devamını diliyoruz. (Eda Kavtelek)

AHŞAP BOYAMA NE DEMEK?

Zaman içerisinde eskimiş, yıpranmış ahşap eşyaları ya da hiç el değmemiş ham malzemeyi boya ve çeşitli malzemelerle yeniden kullanılır hale getirme işlemine ahşap boyama denir. Bunu yaparken ortaya çıkacak ürün tamamen sizin zevkinize ve yaratıcılığınıza kalmıştır. Ahşap boyama tekniği sayesinde evde eskiyen fakat atmaya kıyamadığınız çeyizlik sandığınıza yepyeni bir görünüm verebilir ve uzun yıllar daha anılarınıza ortak olmasını sağlayabilirsiniz. Veya bir yerde modelini çok beğendiğiniz bir sehpa buldunuz, ancak rengi mobilyalarınıza uymuyor. Satın aldıktan sonra tamamen kendi zevkinize göre boyayıp yeniden tasarlamanız mümkün. Bunun yanında ev hanımları için bir ek gelir kapısı bile olabilir. Evde çok az masraflarla yaptığınız ahşap tepsi, vazo, masa gibi eşyaları satabilir, aile bütçesine katkı sağlayabilirsiniz.
AHŞAP BOYAMA NASIL YAPILIR?

Ahşap boyamada genel olarak boya, fırça, vernik, zımpara, macun, sim gibi malzemeler kullanılmaktadır.

Yapılacak ilk işlem boyanacak malzemeyi boya işlemine hazırlamaktır. Çünkü boyanacak malzemenin dış görüntüsü ve kalitesi boya tutması açısından önemli bir etkendir. Eğer boşluklar varsa öncelikle macun ile bu boşluklar doldurulur. Kuruması beklenir. Kuruduktan sonra yüzeyin pürüzsüz olması için zımparalama işlemi yapılır. Yüzeyin tamamen pürüzsüz ve temiz olması şarttır. Aksi takdirde boyama işleminden istenilen sonuç alınamaz.

Boyanacak malzeme hazırlandıktan sonra boyama işlemine geçilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus boyanın kıvamıdır. Ne çok akışkan ne de çok koyu olmalıdır. Eğer çok akışkan olursa malzeme boyayı emmez, çok koyu olursa da pütürlükler oluşur. Bu yüzden boyanın kıvamı iyi ayarlanmalıdır. Küçük bir kap içerisinde su yardımıyla boyanın yoğunluğunu azaltabilirsiniz. Sıvı olursa bir miktar daha boya ekleyerek ideal kıvamı bulmaya çalışmalısınız.
 AHŞAP BOYAMA YAPILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Malzemeler hazırlandıktan sonra boyama işlemine geçilebilir. Öncelikle tıpkı sıradan sulu boyama tekniğinde olduğu gibi fırça suya batırılır, fazla su bir gazete veya peçete yardımıyla alınır. Fırçayı yatay bir şekilde tutmalı ve boyama işlemini düzenli yapmalısınız. Yani boyanacak malzeme üzerinde bloklar şeklinde gitmelisiniz. Bir blok tamamen boyanıp bitirilmeden diğerine geçilirse iş bittiğinde ortaya çok da hoş bir görüntü çıkmaz. Düzenli şeritler şeklinde boyadığınız ahşap malzeme kurumaya bırakılır, yaklaşık 15-20 dakika içerisinde kuruyacaktır. Tamamen kuruduğuna emin olduktan sonra tekrar hafif bir şekilde zımparalama işlemi yapılır ve temiz bir bezle silinir. Birinci katta olduğu gibi aynı şekilde ikinci kat da boyanır. Genel olarak bu tür işlemlerde iki kat boyama yeterli olmaktadır. Ancak bazen malzemenin yapıldığı ağacın cinsine göre birkaç kat üst üste boyanması gerekebilir.

Malzemenizin zemin boyaması bittikten sonra gerisi tamamen sizin zevkinize kalmıştır. Dilerseniz ince fırçalarla istediğiniz şekilleri çizebilir, simle süsleyebilir ve sabitlenmesi için vernikleyebilirsiniz.

Hem size çok masraflar yaptırmayacak hem de çok güzel vakit geçirmenizi sağlayacak olan ahşap boyamayı hobi haline getirmelisiniz. Kendi ellerinizle yaptığınız ortaya çıkan ürünlere siz bile inanamayacaksınız. Üstelik el emeği yapılan her şeyin manevi değeri ne eskir ne de tükenir.