Tepebaşı Mahallesi'nde Jandarma Bölük Komutanlığı'nın boşalttığı araziye Kur’an Kursu yapılmak istenmesi, tepkilere neden oldu. Mahalleli, arazinin sağlık ve eğitim alanında değerlendirilmesini istedi.

“JANDARMAYA KUR’AN KURSU YAPACAKLAR”

“JANDARMAYA OKUL YAPILSIN”

Tepebaşı Mahallesi’nde uzun yıllar Jandarma Bölük Komutanlığı olarak kullanılan arazinin, Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek yatılı Kur’an Kursu yapılacağı söylentileri mahallelinin tepkilere neden oldu.

Tepebaşı Mahallesi Muhtarı Mustafa Akkaya, Atatürk Devlet Hastanesi’ne yakınlığı ile de bilinen arsada Jandarmanın lojmanları tamamen boşaltmaması nedeniyle hazineye devrinin yapılmadığını belirterek, arsaya birçok kurum ve kuruluşun talip olduğunu öğrendiklerini söyledi. Mahalle sakinleri, yaklaşık 10-16 dönüm olan arsanın Zonguldak’a daha fazla katkısı olacağına inandıkları ve bacasız sanayi konumunda olan Bülent Ecevit Üniversitesi’ni ya da sağlık ve eğitim alanında lise düzeyinde okul istediklerini vurguladı.  Muhtar Akkaya, arsa üzerindeki Jandarma hizmet binası ile asker koğuşlarının okul olarak, lojmanların da yurt olarak kullanılmasının mümkün olduğunu söyledi.

“UYUŞTURUCU VE TİNERCİLERİN YUVASI OLMASIN”

Tepebaşı Mahallesi Muhtarı Mustafa Akkaya: “Jandarmanın boşalttığı araziye Kur’an Kursu yapılacağını öğrendik. Net bir şey açıklanmış değil ama kurum ve kuruluşların müracaatı olduğunu duyduk. Kur’an Kursu’na karşı değiliz ama Kur’an Kursu’yla ilgili Bağlık Bölgesi’nde İmam Hatip Lisesi ile camilerde bölümler var. Bunlar yeterli. Biz bu arazinin lise düzeyinde eğitim alanı şeklinde değerlendirilmesini istiyoruz. Şu an lojmanlarda askerler olduğu için bir sorun yok ama onlar da bu sene binayı boşaltacaklar. Bekçisi de yok. Atıl bir durumda kalmasından yana değiliz. Uyuşturucu ve tinerciler tarafından kötü amaçlı kullanılmasını istemiyoruz. Şu an böyle bir durum yok ama biz bir an önce arazinin değerlendirilip eğitim veya sağlığa açılmasından yanayız.”

“KUR’AN KURSUNA KARŞI DEĞİLİZ”

Mahalle sakini Süha Kayahan: “Biz mahalle sakini olarak bu alanın sağlık veya eğitim alanında değerlendirilmesini istiyoruz. Kur’an kursuna karşı değiliz. Yanlış anlaşılmasın. Bu bölgede Kur’an eğitimi veren yeterince yer var.  Mahallemizin ihtiyacı olarak sağlık meslek lisesi ya da çok amaçlı lise düzeyinde bir yer yapılmasını istiyoruz. Üniversitenin herhangi bir bölümü de olabilir. Buranın değerlendirilmesini istiyoruz. Buna karşı değiliz çünkü burası biraz daha boş kalırsa kötü amaçlı kullanılabileceğini düşünüyoruz. Örneğin; uyuşturucu ve tinercilerin geceleri bu mekanı mesken tutması an meselesi. Biz bu tür şeyler olmadan alanı iyi işler için faydalı bir şekilde değerlendirilmesinden yanayız.”

“ÜNİVERSİTEYE VERİLSİN”

Mahalle sakini Kemal Ceylan: “Müftülüğün burayı istediğini duyduk. Biz Kur’an eğitimine karşı değiliz ama bölgemizde yeterince Kur’an eğitimi veren cami ve okullar var. Zonguldak’ın bu kadar çok Kur’an eğitimi veren yerlere ihtiyacı yok çünkü her mahallede yeterince olduğunu düşünüyorum. Burası çok büyük bir alan. Burayı faydalı işler için kullanılmasını istiyoruz. Eğitim ve sağlığa açılsın. Örneğin; üniversiteye verilebilir. Zonguldak’a yer sıkıntısı var. Bunu herkes biliyor. Kurumlar TTK’nın çok kötü olan yerlerini alıp değerlendirmeye çalışıyor. Burada geniş bir alan var. Bunu Zonguldak’ın çok ihtiyacı olmayan Kur’an Kursu ile heba edilmesini istemiyoruz. Yanlış anlaşılmasın Kur-an kurslarına karşı değiliz. Biz vatandaşı Gazipaşa Caddesi’ne sıkıştırılmasına karşıyız. Bu şehirde sadece Gazipaşa Caddesi yok. Mahallelerdeki bu tip boş alanlar da değerlendirilsin istiyoruz.”

“BİR ÇOCUĞUN CANININ MI YANMASI GEREKİYOR?”

Mahalle sakini Nihat Özkan: “Ben jandarmanın arazisinde bulunan bir başka soruna değinmek istiyorum. Birlik boşaltıldığından beri araziye mahallelinin patlayan borularından lağım suları akıyor. Sorunu 3 ay önce belediyeye bildirdik. Keşke bildirmeseydik. Sorunu düzeltmek yerine kuyu açtılar. O da yağmur yağınca tıkanıklıktan dolayı büyük bir havuz oluşuyor. Mahalledeki çocuklar burada top oynuyor. Su birikintisinin içine düşmelerinden korkuyoruz. Belediyeden buranın etrafını beton duvarlarla kapatılmasını istedik. Üzerinin de kapatılması lazım. ‘Yapacağız, ilgileneceğiz.’ denildi ama 3 aydır bir şey yapıldığı yok. İlla burada bir çocuğun canının mı yanması gerekiyor? Bu soruna bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Hem kanalizasyon suları açıktan akıyor. Bu kadar da halkın sağlığıyla oynamasınlar.”

Haber: Nermin AKKAYA