CHP Zonguldak İl Başkanı Ertuğrul Koltuk, Halkın Sesi Yazı İşleri Müdürü Meryem Demir’e konuştu:

“Kimse örgütün üzerinde değil”

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İl Başkanı Ertuğrul Koltuk, Halkın Sesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Meryem Demir’e konuştu. Siyasette Harun Akın’la geçmişe dayanan uzun soluklu dostluğundan, CHP’nin Zonguldak Milletvekili aday listesinde Harun Akın ile Deniz Yavuzyılmaz’ın yerlerinin değiştirilmesine kadar merak edilen soruları yanıtlayan Koltuk,  “7 Haziran seçimlerinde Zonguldak’ta 9 bin oyla üçüncü Milletvekilliğini kaybettik. Deniz Yavuzyılmaz,  örgütü yapısını çalışmalarını bilmediği için kendisine göre 7 Haziran seçimlerine çalıştı. Kimse örgütün üzerinde değildir .” dedi.

“CHP 3 OLUR”

Halkın Sesi ‘ne 1 Kasım genel seçim sonuçlarıyla ilgili tahminde bulunan Koltuk, “1 Kasım genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi yine birinci parti olacaktır. En az 3 milletvekili çıkaracağız. Cumhuriyet Halk Partisi her zaman halkın işçinin, memurun, esnafın, emeklinin yanında olan bir parti” dedi.

 

Röportaj: Meryem DEMİR

Meryem Demir:  1 Kasım genel seçim sonuçlarına ilişkin bir tahmin yürütmeniz gerekse ne olurdu?

Ertuğrul Koltuk:  1 Kasım genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi yine birinci parti olacaktır. 7 Haziran seçimlerine göre oylarımız çok daha yükselecektir. Şu anda görünen odur ki partimiz Zonguldak’ta yine birinci partidir ve bunun peşinden de üçüncü milletvekilini kesin gözüyle bakıyoruz.

Demir: Siz Zonguldak seçmeni olsanız neden Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy verirsiniz?

Koltuk:  Cumhuriyet Halk Partisi her zaman halkın yanında olan işçinin, memurun, esnafın, emeklinin yanında olan bir parti.  Cumhuriyet Halk Partisine oy veren kesim genellikle bunları görerek verdiği için bende aynı şeyi izlerim. Demek ki Cumhuriyet Halk Partisi halkın yanında olan bir parti. Birde programına bakarım. Bu program doğrultusunda tercihim Cumhuriyet Halk Partisi’nden yana olur.

Demir:  Siyasette Harun Akın’la geçmişe dayanan uzun soluklu bir dostluğunuz var, bu süreçte de birçok olayla birlikte hareket ettiniz. Harun Akın’ın 3. Sıraya gelmesi çok eleştirildi. Siz sıralamadaki bu değişime onay verdiniz mi?

Koltuk:  Evet açıkça şunu söylemek isterim. Genel başkanımla Zonguldak’ın durumunu adaylar belirlenmeden önce görüştüm. Genel başkanım Zonguldak’la ilgili düşüncelerimi sordu. Nasıl yaparsak 3. Milletvekili alırız diye. Bende görüşlerimi söyledim. Genel merkezde bunları değerlendirdi. Dikkat ederseniz 7 Haziran seçimlerinde Zonguldak’ta 9 bin oyla 3. Milletvekilliğini kaybettik. Bunu nasıl telafi ederiz, merkeze ağırlık versek nasıl olur diye düşünerek Harun Akın ismi ön plana çıktı. Ön plana çıkarken de şu demek değildir. Ertuğrul Koltuk Harun Akın’la politika yapacak. İlk önce partimi düşünüyorum. Partimi düşünürken de partim nasıl Zonguldak’ta birinci parti olur 3 milletvekilini ama Harun’la, Ertuğrul’la bu bir başkası olur. Kimle alacaksam biz bir örgütüz bu örgütün düşünceleri sonucunda Harun Akın ismi bizce ve genel merkezce, genel merkezin kamuoyu araştırmaları sonucu örgüt ve genel merkezin isteği üzere Harun Akın ismi öne çıktı.

Demir:  Deniz Yavuzyılmaz’a yönelik basında çıkan eleştirileriniz oldu. Yaşanan bu kırgınlıklar seçim sonuçlarına etki eder mi?

Koltuk:  Deniz Yavuzyılmaz’la hiçbir zaman kırgınlığım ve dargınlığım olmadı. Arkadaş genç heyecanlı bir arkadaştır. Bu heyecan doğrultusunda örgütü yapısını çalışmalarını bilmediği için kendisine göre 7 Haziran seçimlerine çalıştı. Burada önemli olan örgüttür. Kimse örgütün üzerinde değildir. Herkes örgütü bilmek zorundadır. Burada da sonuçta Genel başkanın temsilcisi olarak ben bulunmaktayım. 7 Haziran seçimlerinde en iyisi olsun birinci parti olalım 3 milletvekili çıkaralım diye uğraşırken, ben bunları uyardım. Uyarırken kişileri karalamak eleştirmek olarak değil. Partimi örgütümü düşünerek bunları yaptım.  

Demir:  Cumhuriyet Halk Partisi’nin özellikle kırsalda istenilen oy oranlarına ulaşamadığını görüyoruz. Size göre köy seçmeninin CHP’ye bakış açısı nasıl değişir?

Koltuk:  Tabi ki köyler bizim için önemli. Eskiye rağmen baktığımız zaman köylerde de kimse kalmadığını görüyoruz. Her toplantıda da söylüyoruz. Köylerde mezar kazacak gençler kalmadı.  Hepsi büyük illerimize gittiler. Zayıf olduğumuz bölge sizinde dediğiniz gibi kırsal kesimler yani köyler. Şuanda biz köylerden istediğimiz oyu alsaydık. 7 Haziran seçimlerinde 3 milletvekili rahatlıkla çıkartacaktık. Bu seçimde de özellikle kırsala yöneldik. Tabi ki merkezde de çalışmalarımız devam ediyor. Kırsalda geliyorlar son olarak tabi ki devlet var karşımızda, devletin, iktidarın gücü var. O köydeki Ahmet’le Mehmet’le boru, elektrik, yol parke çalışma yaparak fazla oy alıyorlar. Bizim önümüze öyle geçiyorlar. Yoksa Cumhuriyet Halk Partisi olarak o köy halkına daha yakınız. Ama iktidarın nimetlerini kullanarak köylü halkımızın oylarını daha kolay alıyorlar.

Demir:  Sıralamada 5, sıra adayı Buket Müftüoğlu’nun tercih edilmesi sizce doğrumuydu? Alaplı, Devrek, Gökçebey, Kozlu ve Kilimli ilçelerini temsilen bir aday yokken Ereğli’den ikinci adayın olması doğrumuydu?

Koltuk:  1 Kasım seçimlerinde 9 tane aday vardı. Bu 9 adayın içinde bende genel merkezle görüştüm.  İlk dördü yapmışlardı başka isimler öne çıkıyordu. Bu isimlerin başında 5. sıra vermek doğru olmaz bu ismi yazarsak genel merkeze genel başkana çekilebilir 5. sırayı istemez diye.

Bunun haricinde bana bu ismi söyledikleri zaman olabilir demiştim o kişi için. Fakat çekilir dedikleri için bende zorda kaldım. Çekilir partim zarar görür. Bunun haricinde bir iki tane bayan ismi geçti. 5. Sıra adayını koyarken Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak’ta birinci parti çıkarken 5 sırayı çıkartamıyorduk. Bu isimler geçti bu isimlerin geçtiği zaman artık ne oldu. Orayı da ben bilmiyorum. Daha sonra yine genel merkezden beni aradılar. Bir isim verin dediler. Bu arada çekilecek kişinin olmaması nedeniyle daha sonra Buket hanımın ismini verdik. Buket hanımında kabul edip etmeyeceğini bilmiyorduk. Kendisiyle telefonla görüştük. Kendisi bu partide daha önceki dönemlerde de 5. Sıradan milletvekili olmuştu. Onun sonrasında da parti en üst düzeyinde parti meclis üyeliği yaptı. Onunda kabul edip etmeyeceği kuşkusuyla kendisini aradık. Bende aradım. Şunu hiçbir zaman unutmayalım siyaset uzun soluklu bir iş olduğu için. Buket hanıma bunun yarını var. Bu çok önemli bu beş oldu bir dahaki sefer iki olur bir olur. Onun için önemli olan partimizdir. Kişiler değildir. Buket hanımı biz ikna ettik. Kabul etti. Kabul ettikten sonra kendisiyle de tekrar görüştük. Birinci sıra adayıymış gibi çalışacağını söyledi. Sağ olsun 5. Sıra meşakkatli zor bir iş önümüzde daha seçimler göreceğiz. Buda Buket hanımın önüne her zaman çıkacaktır. Diye düşünüyorum.

Kozlu’dan, Kilimli’den, Gökçebey’den veya diğer yerlerden aday olmadı. Bundan da müracaat eden olmamıştı. Onun için üç dört kişi içinde bu olay değerlendirilecekti. Değerlendirmede de genel merkez uygun gördü bu isim çıktı.  Her zaman söylüyorum bugün beş olur. Yarın bir olur. Kendisine de buradan bu sıralamayı kabul ettiği için ayrıca teşekkür ediyorum.

Demir:  Zonguldak Belediye Başkanın son 7 Haziran seçimlerinde seçim gezilerine katılmadığını biliyoruz. Bu seçimlerde de Sayın Muharrem Akdemir seçim gezilerine katılmayacak mı? Basına da yansıyan Zonguldak Belediyesiyle ilgili sert eleştirileri nasıl yorumluyorsunuz?

Koltuk:  7 Haziran seçimleri öncesi Belediye Başkanımız Muharrem beyle görüştük. Biz böyle çalışma yapacağız gideceğimiz yerlerle ilgili sizlere noksanlarımızı eksikliklerimizi söyleyeceğiz. Sizin de gelmeniz gereken yerler olacak o zaman gelmenizi isteriz. Ama bunun haricinde tabi ki belediyenin şuan çok büyük çalışmaları var. Onları siz yürütün, bizden gelen istekler olacaktır. Yol, su  kanalizasyon gibi o zaman kendiside tamam dedi. Fakat bu seçimlerde biz daha çok belediye üzerinden çalışmalarımızı yapıyoruz. Sağ olsun Muharrem Akdemir’de bize bu konuda çok büyük yardımcı oluyor. Gittiğimiz her mahallede gençlerimiz, kadınlarımız özellikle o mahallenin noksanlarını tespit ediyorlar ne lazım, ne yapılacak. Onun üzerine de bizler bu istekleri belediye başkanımızın direk kendisine bildiriyoruz ve müdahale ediliyor. Belediyemiz eleştiri alırken daha çok belediye başkanımız bunu da her yerde dile getiriyoruz. Gösterişe reklama kaçan bir belediye başkanımız yok. Belediye başkanımız bu reklam işini becerseydi. İnanınki çok güzel olacaktı. Bu seçimlerde mahallelere gittikçe daha çok görüyorum. Belediye başkanımıza daha çok hak veriyorum. Mahallelerde çok büyük çalışmalar var. Alt yapı, istinat duvarı olarak inanınki belki şimdiye kadar hiçbir belediye başkanının yapmadığı çalışmalar bu dönemde Muharrem Akdemir tarafından yapılıyor. Yapılacakta doğalgazından tutun diğer altyapı çalışmaları, doğalgaz çalışmalarında yolların kazılmasından dolayı zaman alıyor bu aksaklığın sonucunda eleştiri alıyor. Önümüzdeki günler telafi edilecek diyorum. Belediye başkanımın şu andaki çalışmalarını da takdir ediyorum.