Halkın Sesi’nin stajyerleri Buse Ay ve Gamze Özkol bu kez de Yayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Kuyumculuk teknolojisi bölümünü tanıtıyorlar. 12 Öğrencinin öğretmenleri Perihan Kara eşliğinde aldığı eğitimlerle kuyumculuk sektörüne yeni ve başarılı elemanlar olarak yetiştikleri bu bölümün  tanıtımını Gamze ve Buse’nin kaleminden okuyacaksınız.


Alanınızı anlatır mısınız?
Perihan Kara;
Alanımız Kuyumculuk Teknolojisi alanıdır. Kuyumculuk alanında yarı değerli taşlar ile birlikte değerli madenlerden takı yapımını öğretiyoruz. Bu gün piyasada görünen kuyumculuk teknolojisi öğrencilere takının aşamalarını gösteriyor. Buradan mezun olan öğrenci bir takıyı baştan sona yapabilme donanımına sahip oluyor.

Bu bölümün amacı nelerdir?
Perihan Kara;Ülkemizde Kuyumculuk sektörünü geliştirmek daha farklı şekilde önceden babadan oğula geçen bu meslek dalının yaygınlaştırarak gelişmesini sağlamaktır.
Kuyumculuk Teknolojisi Alanı Programı ile bireylere öncelikle temel bilimleri içeren bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra, çağımızın gereği olan güçlü insan ilişkileri, iletişim kurabilme, değişimlere ve teknolojiye uyum sağlayabilme, sistemleri anlayıp kullanabilme yeterlikleri kazandırmak amaçlanmıştır.

Meslek elemanlarında aranan özellikler nelerdir?
Perihan Kara;
Tasarımcı, düşünebilen, hayal kurabilen, insan ilişkileri güçlü ve en çokta bu gönül verebilen elemanlar olmalılardır.

Alanın açılması için kaç öğrenci olması gerekiyor, öğrenciler alınırken bir sınava tabi tutuluyor mu?
Perihan Kara;12 öğrenci ile alanımız açılabiliyor. Sınava tabir tutmuyoruz ama alana alırken gönüllü ve istekli öğrencileri tercih ediyoruz.

İş olanakları nelerdir?
Perihan Kara;Bölgemizde imalat olarak yok ama İstanbul gibi büyük şehirlerde ve Mersinde iş olanakları çok fazlaşu ana kadar mezun ettiğim öğrencilerden ön lisans programını bitirenlerin %80’i İstanbul piyasasında çalışıyor.

Eğitim ve kariyer imkanları nelerdir?
Perihan Kara;Meslek yüksekokullarının (2 yıllık ön lisans) Kıymetli taş ve metal işlemeciliği, Kuyumculuk ve takı tasarımı, Takı tasarımı ve süs taşları işlemeciliği, Taş ve metal işlemeciliği, Uygulamalı takı teknolojisi ve Taş işlemeciliği gibi ön lisans programlarını seçerek bu bölümlerde okuyabilirler.


(Gamze Özkol – Buse Ay)