***Bahçelievler ve İncivez Mahallelerindeki zeminlerin hareketlerinin araştırılması amacıyla 2012 yılında Zonguldak Valiliği ve Bülent Ecevit Üniversitesi arasında bir protokol hazırlandı.

*** Kilimli, Kozlu, Gelik o bölgeleri kapsayacak şekilde hazırladık. Bu çalışmanın içerisinde özellikle bu raporda belirtilen belediyelerin riskli alanlarda almaları gereken tedbirler vardı. Bu riskli alanların muhakkak imar planlarına işlemelerini istedik. Hazırladığımız bu raporları kömür havzasındaki belediyelere imar planlarına işlemeleri için gönderdik.

*** Zonguldak’ta özelikle Bahçelievler, İncivez ve kömür havzası içerisinde yapacağımız yapıların muhakkak yönetmeliğe uygun olarak yapmamız gerekiyor.

*** 2014 yılında Belediye’ye bir yazı yazdık. Bu bölgede ki kanalların yeni sisteme arıtmaya dâhil edilmesi, ileride programa alınacağını söyledi Belediye. Muhakkak bunların artık kesilmesi gerekiyor. Çünkü insan idrarı biliyorsunuz her türlü şeyi eritir. Bu karstik boşluklarda ki mağaralardaki kayaları eritiyor.

*** Zonguldak’ta biz Ocak ayından buyana 44 tane bina boşalttık. Toprak kayması ve heyelandan bu binaların tamamına yakını dik yamaçtaki ağaçların kesilmesiyle meydana geldi.

Röportaj: Meryem Demir

Meryem Demir:  Zonguldak Valiliği Site Mahallesinde sismik ölçümler yaptı o raporlarda kayma boşluk ve heyelanı tespit ediliyor. 26 Ocak'ta Bahçelievler Mahallesi'nde meydana gelen patlamayla ilgili neler söyleyebilirsiniz?    

Ahmet Güngör:  2012 yılında Zonguldak Valiliği ve Bülent Ecevit Üniversitesi arasında bir protokol hazırlandı. Zonguldak Bahçelievler ve İncivez Mahallelerindeki zeminlerin hareketlerinin araştırılması amacıylaydı. Bu çalışmayı üniversitemiz 2013 yılının başına Ocak ayına doğru bize teslim etti. Orada üniversitemiz özellikle Zonguldak genelinde alınması gereken tedbirleri sıraladı. Biz de daha sonra 5 kişilik bir komisyon kurduk. Çevre ve Şehircilik Müdürü, Maden Teknik Arama ve TTK, Belediye ve Afet müdürlüğünün, İl müdürlerinin oluşumunda. Bu komisyon da daha sonra bu çalışmayı genişleterek Zonguldak Kömür Havzasına yaydı. Yani Kilimli, Kozlu, Gelik o bölgeler de kapsayacak şekilde hazırladık. Bu çalışmanın içerisinde özellikle bu raporda belirtilen belediyelerin riskli alanlarda almaları gereken tedbirler vardı. Bu riskli alanların muhakkak imar planlarına işlemelerini istedik. Hazırladığımız bu raporları kömür havzasında ki belediyelere imar planlarına işlemeleri için gönderdik. Daha sonra TTK’nın üretim yaptığı alanlar var Zonguldak’ta. Bu alanlar da tasman hesaplarının değerlerinin yeniden hesaplanarak yapıların bunlara göre yapılması istatistiklerin bunlara göre hazırlanması yönüyle ra göre hazırlanması ve belediyelere maddelerden biriside uyarıda bulunduk.  Zonguldak’ta biliyorsunuz ki Bahçelievler mahallesinde kanalizasyon şebekeleri karstik boşluklara ve mağaralara bırakılıyor.  Hala bu devam etmekte.  Biz 2014 yılında Belediye’ye bir yazı yazdık. Bu bölgede ki kanalların yeni sisteme arıtmaya dâhil edilmesi diye ileride programa alınacağını söyledi Belediye. Muhakkak bunların artık kesilmesi gerekiyor. Çünkü insan idrarı biliyorsunuz her türlü şeyi eritir. Bu karstik boşluklarda ki mağaralardaki kayaları eritiyor. Bu şekilde oralarda çökmeler meydana getirebiliyor bu nedenle o bölgedeki kanalizasyonların muhakkak direne edilmesi lazım yine aynı şekilde 2005 yılında çıkan deprem yönetmeliğimiz var. Bütün yapacağımız yapıları aslında deprem yönetmeliğine uygun olarak yapmamız gerekiyor. Şu an da Belediyelerimiz zaten deprem yönetmeliğini uygulatıyor. Zonguldak’ın geneli zaten 2.derece 1.derece olan yerlerimiz var ama çok az bölge.2.derece deprem bölgesi bu bölgelerde deprem yönetmeliğine uygun olarak binalarımızı yaparsak ileride hiçbir sorun yaşamayız. Zaten önemli olan zemin değil, zemine uygun olarak binalarımızı hazırlamalıyız. O zemine uygun olarak binaların yapılarını istatistiklerini belirlemeliyiz. Yoksa her türlü zemine artık bina yapılabiliyor. Görüyorsunuz büyük yapıları. Denizin ortasına yapıyorsunuz. Hiçbir sıkıntı yok ama denizin ortasına yapacağınız yapıyı o yaptığınız biyolojik etüde uygun olarak yapılması gerekiyor. 

Demir: Site Mahallesinde uygun olmayan yapılan apartmanlar var mı?

Güngör: Belediyeler artık dikkat ediyor buna. Artık eskisi gibi değil Türkiye büyük bir aşama kaydedildi. Belediyelerimiz artık yönetmeliğe uygun olarak yapıyorlar ama zaman zaman tabi siz ne kadar tedbir alırsanız alın bazen meydana gelen olaylar zarar veriyor. Doğal afet oluyor, başka şeyler oluyor. Bakın Zonguldak’ta biz Ocak ayından buyana 44 tane bina boşalttık. Toprak kayması ve heyelandan bu binaların tamamına yakını dik yamaçtaki ağaçların kesilmesiyle meydana geldi. Bakın karşıda bir bina var.Sekiz tane dairesi vardı hemen önündeki ağaçlar kesilmiş.Binanın sahibine sordum.Dedim ki niye kestiniz bu ağaçları?Amcam kızdı kesti dedi. Amcası kesiyor ağaçları iki ay sonra toprak kaymasıyla birlikte 8 daire kayıyor. Bizim genel sorunumuz bu. Önceki valilerimizin bir lafı vardı. Doğa hırçın kadına benzer derdi. Onunla iyi geçinmeye bakacaksın. Eğer iyi geçinmezseniz yaratıcı doğayı insanlar faydalanılsın diye yaratmış. Siz iyi geçinmez zarar verirseniz doğaya doğada bir gün intikamını sizden alır. O nedenle Zonguldak’ta özelikle Bahçelievler, İncivez ve kömür havzası içerisinde yapacağımız yapıların muhakkak yönetmeliğe uygun olarak yapmamız gerekiyor. Belediyelerimizin de o gönderdiğimiz raporların ve eklerin imar planlarına işlemesi gerekiyor. İşledi de belediyelerimiz. Bu konuda baya bir mesafe kaydettik. Eskiye nazaran çok daha iyi durumdayız. Tek sıkıntımız işte o bölgede kanalizasyonlar direne edilirse yeni arıtmalar da kanalizasyon sistemine dahil edilirse o bölgede sıkıntı kalmaz. Karstik boşluklarla alakalı olaraktan belediye zaten MTA’dan o bilgileri aldı. Biz bilgileri aldıktan sonra belediyelerimize gönderdik. MTA Türkiye genelinde çok güzel bir çalışma yapmış. MTA’nın elindeki heyelan haritaları ve bu risk alan haritaları çok güzel.  Biz onlardan istifa ediyoruz AFAD olarak. Çünkü devlet onlara zamanında yaptırmış bu haritaları daha sonraki gelişmelerde biz üzerlerine ekliyoruz. O nedenle MTA yapmış olduğu bölgedeki çalışmaya uygun olarak binalarımızı yapacağız. Başka hiçbir sorun yok aslında.