İşadamı İsmail Recai Şanlı, Meryem Demir’in siyaset, özel yaşam ve Zonguldak Spor’a dair sorularını yanıtladı…

 “Politikacılar benden korktu”

 

Zonguldaklı İşadamı, Zonguldak Spor eski Başkanlarından Filyos Beach Restoran Otel’in sahibi İsmail Recai Şanlı Yazı İşleri Müdürümüz Meryem Demir’in siyaset, iş dünyası, özel yaşamı ve hayırsever kimliğiyle ilgili sorularını yanıtladı. Zonguldaksporun ilk aşkı olduğunu ifade eden Şanlı, ‘Feryat ettim bağırdım, çağırdım siyasilerden bir yer tesis edin, üzerine biz tesisi yapacağız diye vermediler. Benden sonrakilere, şuanda da destek vermediler. Her ne hikmetse herkes korkuyor herhalde Zonguldak Spor’a destek vermekten. Biz hep beraber bir araya gelelim de Zonguldak Spor’u Süper Lig’e çıkaralım. Ben hep söylüyorum Zonguldak Spor’un o potansiyeli var’ dedi.

 

“BİRİLERİ SİYASETE GİRECEĞİM DİYE KORKTU”

Politikaya girip girmeyeceği yönündeki soruya net bir yanıt veren Şanlı: “Zonguldak’ta siyaset yapan mevcut milletvekili arkadaşlarımız beni siyasete girecek diye biraz bir endişeleri oldu. Endişeye gerek yok ben siyaset adamı değilim. Ben gönül adamıyım, spor adamıyım.Öyle bir zaman gelir ki şartlar benim siyasete girmem için uygun olur. Gerçekten inandığım insanlar bana ‘bu görevi gel yap’ derler o zaman belki girerim.Aslında Türkiye’de aranılan siyaset yapabilecek niteliklere sahip bir insanım.”

 

“EŞİM AŞÇI, BEN GARSONUM”

 

Yazı İşleri Müdürümüz Meryem Demir’i eşiyle birlikte sahibi olduğu Filyos Beach Resort Otel’de ağırlayan Şanlı, buranın ihaleye çıkmasına rağmen kimsenin girmediğini, belediye başkanının ısrarı üzerine ikinci ihaleye girip burayı aldıkları ifade eden Şanlı, “Eşime katkı veririm diye İstanbul’da Mutfak Sanatlar Akademisine gitti orayı bitirdi. Eşim yedide gelip akşama kadar mutfakta, odalarda otelin her yerinde. Emin olun eşim mutfakta aşçılık yapıyor. Ben burada garsonluk yapıyorum. Yorucu ama keyifli” şeklinde konuştu.

 

 

 

Meryem Demir: Özgeçmişinizi kısaca anlatır mısınız?

 

İsmail Recai Şanlı: 1967 yılında Kastamonu Azdavayda dünyaya geldim. Babamın memuriyeti sebebiyle gözlerimi Filyos’ta açtım. İlk Orta Lise eğitimimi Filyos’ta tamamladım.1987 yılında İstanbul’a gittim.  İstanbul’da ilaç ve kozmetik işiyle 27 yıl uğraştım. Bu alanda faaliyet gösteren iki şirketin yüzde elli ortaklığını 2010 yılına kadar yaptım. 2010 yılında bütün ilaç ve kozmetik işlerimi tasfiye ederek Filyos’a bir yatırım daha yaptım. Filyos Beach  Resort Otelini şimdi burda eşimle birlikte hem filyos’un tanıtımına hem de gelişimine katkıda bulunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bundan sonraki hayatımızda biraz İstanbul biraz Filyos’ta devam edecek.

 

Demir: Zonguldak sizi Zonguldakspor’la önemli başarılara imza attınız. Zonguldakspor sizin için ne ifade ediyor. Birden bire Zonguldakspor’un defterini kapatmanızın arkasındaki yatan gerçek nedir?

 

İsmail Recai Şanlı: Zonguldakspor benim ilk aşkımdır. İlk, Orta ve Lise eğitimimi Zonguldak’ta tamamladım. Ben gözümü açtım ilk futbolla tanışmam Zonguldakspor’la oldu. Zonguldaksporun birinci ligde olduğu yıllarda türbinde bağıran deplasmanlara giden taraftardan bir tanesiydim. Onun için sevgi ve ayrı bir sempatim var. Zonguldakspor dendiği zaman tüylerim diken diken oluyor. Ben hep söylüyorum Zonguldakspor ister amatör kümede ister süper ligde oynasın  hangi ligde oynadığının benim için hiçbir önemi yoktur. Yeter ki 11 tane kırmızı lacivert formayı giymiş, önünde Zonguldakspor yazan futbolcu kardeşlerim sahaya çıksınlar ben yanında türbinde olurum. Yolda oynasalar kaldırımda desteklerim. O kadar zonguldakspor’u seviyorum.

Zonguldakspor’da bir dönem başkanlık yaptım. Uzun yıllar yönetiminde de bulundum. Zonguldakspor’da bir anda çekip gitmemim sebebi, Zonguldak’ta bize destek olmadılar. Ben Zonguldakspor’da çok şeyler yapmak istiyordum. En azından Zonguldak’a bir tesis kazandırmak istiyordum. Bunları konuşurken de laf olsun diye konuşan yapımın olmadığını bütün herkes bilir. Zonguldak’a eğitim alanında kazandırdığım okullar, yaptığım tesis ve otel var. İstanbul’da kazandığım parayı memleketime yatırdım. Zonguldak’ta ticaret ve siyaset yapmadım. Hem dünya futbolunu hem Türkiye futbolunu İstanbulda’da Galatasaray kulübünün içindeyim, Galatasaray Genel Kurul üyesiyim. Galatasaray’lı iş adamları derneği yönetim kurulu üyesiyim içindeyim ve Türkiye’de futbolun nerden nereye geldiğini tesis anlamında çok iyi bilenlerden biriyim. Biz Zonguldak olarak çok gerilerde kaldık. Bundan 10 ya da 15 sene önce bu işin başlayıp bitmesi gerektiğine inandım. Tesis anlamında Zonguldak’a bir şeyler kazandırılması gerektiğini düşündüm. Feryat ettim bağırdım, çağırdım siyasilerden bir yer tahsis edin, üzerine biz tesisi yapacağız diye vermediler. Benden sonrakilere, şuanda da destek vermediler. Her ne hikmetse herkes korkuyor herhalde Zonguldakspor’a destek vermekten.

 

Demir: Kulüp Başkanlığını bıraktıktan sonra Zonguldak’tan uzak kaldınız, önünüze set çekmek isteyen birileri oldumu o tarihteki siteminiz kimlereydi?

 

İsmail Recai Şanlı: Genç Zonguldak’takilere göre parası olan, aktif dinamik birisi olarak Zonguldakspor’la gündeme gelip güzel şeylerde yapınca bir anda herhalde siyasileri rahatsız ettik. Zonguldak’ta siyaset yapan mevcut milletvekili arkadaşlarımız beni siyasete girecek diye biraz bir endişeleri oldu ama. Ben her toplantıda her defasında söyledim. Endişeye gerek yok ben siyaset adamı değilim. Ben gönül adamıyım spor adamıyım. Benim işim memleketime, beldeme şehrime bir şeyler kazandırmak katmak. Bunu da kendi imkanlarımızla zaten yaptık. Siyaset garip bir şey siyasete girecek diye onun için mi destek olmak istediler. Baktım ki bizim bu yapımız Zonguldakspor’a zarar verecek veriyordu da geri planda çekilmeyi daha uygun gördüm.

 

Demir: Bir ara adınız siyasetle anıldı, hiç politikayı düşündünüz mü? Bundan sonraki süreçte siyaset düşünüyor musunuz?

 

İsmail Recai Şanlı: Siyaset enteresan bir şey hiçbir zaman düşünmedim. Öyle bir zaman gelir ki şartlar benim siyasete girmem için uygun olur. Ülkenin ortamı uygun olur. Gerçekten inandığım insanlar bana bu görevi gel yap derler o zaman belki girerim. Ama benim böyle bir düşüncem yok. Ben siyaset adamı değilim. Şuanda da aslında her şeyim müsait benim ticari bir işimde yok. Aslında şöyle baktığınızda Türkiye’de aranılan siyaset yapabilecek niteliklere sahip bir insanım. Çünkü yaptığım siyaseti ticaretle ranta dönüştürecek bir şeyim yok. Ekonomik olarak da siyasetten bir gelir kazanım elde edecek paraya da ihtiyacım yok. Olabilir aslında ama pek de düşünmüyorum.

 

Demir: Birde hayırsever kimliğiniz olduğunu biliyoruz. Bugüne kadar eğitim alanındaki bağışlardan bahseder misiniz?

 

İsmail Recai Şanlı: Yaklaşık 20 yıldır eğitimin içerisindeyim. 3 tane okul yaptırdım. Sağlık yönünde Üniversiteye Diyaliz merkezinde katkım oldu. Yine Kastamonu’da Üniversiteye yardımımız oldu. Üniversiteyi kazanan ve gelir durumu bozuk düşük olan ailelerin çocuklarına da 20 yıldır burs verdik. Bu yaptıklarımız 2001 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülünü kazandırdı bana, bu benim hayatımda gurur duyduğum, onur duyduğum en büyük değerlerden bir tanesidir.

 

Demir: Filyos sizin için ne ifade ediyor. Belgeselini çektirecek kadar önemsediğiniz Filyos için bundan sonra neler yapacaksınız?

 

İsmail Recai Şanlı: Filyos’u çok seviyorum neden diyeceksiniz. Benim çocukluğum burada geçmiş arkadaşlarım hepsi burada oturuyor. İstanbul’da 30 yıldır ticaret yaptım. O kadar çok arkadaşım dostum oldu ki, 30 yıl sonra geliyorsunuz köyünüze otuzu çıkartın aradan yine sizin çocukluk arkadaşlarınız sizin dostunuz. Yani kimseden kimseye sonradan dost olamıyorsunuz. Onlar hep ticari ve çıkar ilişkileri. Ben arkadaşlarıma da söylüyorum. Bazen üzülüyorlar bu beni aramıyor sormuyor. Diyorum ki sen bu adamı nerde tanıdın. Sen bu adamı ticarette, iş ortamında tanıdın şimdi iş yapıyor musun? Yapmıyorsun. Seni aramaması çok normal. Biz buradaki ve Zonguldak’taki arkadaşlarımızla kopmadık. Çünkü bunlarla bizim menfaat ve ticari ilişkimiz hiçbir zaman olmadı. Bunlar gerçek dostlarımız bizim.

Onun için Filyos dendiği zaman duygulanıyorum. Zonguldak dendiği zaman duygulanıyorum. İnanılmaz seviyorum burada ki toprakları ve burada yaşayan insanları. Buranın denizini, havasını fırtınasını her şeyini çok seviyorum. Onun içinde buradan kopamıyorum. Mezarlarımız burada öldüğüm zamanda buraya gömülmek isterim. Onun içinde seviyorum Filyos’u.

 

Demir: Filyos Beach’den bahsedelim ne kadara mal oldu. Bundan sonra yeni turizm hizmeti yapacak mısınız?

 

İsmail Recai Şanlı: Filyos Beach  Resort ilk başta Belediye Başkanı buradaki büyüklerimiz çok ısrar ettiler. Filyos’a 119 bin metre kare sahil düzenlemesi kazandırdık dediler. İhaleye çıkmış iki yerin ihalesi yapılmış alınmış, Filyos Beach  Resort olduğu yere ihaleye kimse girmemiş alınmamış. Sonra İstanbul’a gelip bana çok ısrar ettiler. Tekrar ihale açtılar. Biz ihaleye girdik. Yine ihaleye kimse girmemişti. Bize verdiler. Filyos çok güzel bir yer ama oturup yemek yiyebileceğiniz ve konaklayabileceğiniz misafirlerinizi ağırlayabileceğiniz bir yer yok. Kafamda bir proje yaptım. Burada hayata geçirdim ikinci sezonu olmasına rağmen. Filyos Beach  Resort’a yoğun bir ilgi var özellikle Ankara, İstanbul, Karabük, Bartın, Bolu illerinden bu sene yaklaşık 4 bin kişiyi beş ayda otelimizde misafir ettik. 8 bin 500 kişiyi de restoranımızda misafir ettik. Filyos ve yeni bir işletme için oldukça güzel rakamlar. Filyos Beach  Resort benim için Filyos’un bir prestiji. Eşim ve ben burayla yoğun bir şekilde ilgileniyoruz. Sürekliliğin olması çok önemli onun içinde çok emek veriyoruz.  Bizim burası hayata sıfırdan başlamak gibi bir şey oldu. Emekli olduk rahat ettik gezeceğiz derken, burası bizim çok zamanımızı alıyor ve çok yoruyor. Eşim yedide gelip akşama kadar mutfakta, odalarda otelin her yerinde. Eşime katkı veririm diye  İstanbul’da Mutfak Sanatlar Akademisine gitti orayı bitirdi. Eşim olmasaydı burada benim için çok zordu. Şimdi biz burada eşimle burada ikinci baharı yaşıyoruz. Emin olun eşim mutfakta aşçılık yapıyor. Ben burada garsonluk yapıyorum. Hem keyifli hem yorucu ben yapı olarak elimle yedirmeyi çok sevdiğim için, misafirler geldiği zaman birebir ilgilenmek, onların memnun ve mutlu ayrılması çok hoşumuzu gidiyor.

 

Demir: Günün birinde Zonguldakspor süper lige çıksa kulüp başkanlığını düşünür müsünüz?

 

İsmail Recai Şanlı: Zonguldakspor yolda top oynasa ben onun başkanlığını yaparım. Kaldırımda seyirciliğini taraftarlığını yaparım. Benim için süper lige çıkması önemli değil. Zonguldakspor’da görev bana düştüğü zaman her zaman yaparım. Bir işi yaparken iş olsun diye bir yapım yok benim. Zonguldakspor’u alırım 5 yıllık başkanlık yaparım. Beş yıllık bir projeyle yaparım, ama bir hedefimiz olması lazım. Şehir olarak bizim siyasetçilerimiz, şehrin büyükleri yani bir vizyonu koymamız lazım.  Ona göre de bir yönetim oluşturulması lazım. Orda ben yöneticilikte yaparım, taraftarlıkta yaparım, başkanlıkta yaparım. Benim Zonguldakspor’da şu şartım olamaz süper lige çıkarsa başkanlık yaparım gibi. Biz hep beraber bir araya gelelimde Zonguldakspor’u Süper lige çıkaralım. Ben hep söylüyorum Zonguldakspor’un o potansiyeli var.

 

Demir: Koyu Galatasaray taraftarı olduğunuzu biliyoruz. Kongre üyesi bir Galatasaray’lı olarak günün birinde sizi yönetimde görecek miyiz?

 

İsmail Recai Şanlı: Zonguldakspor’da başkanlık yaptıktan sonra İstanbul’daydım. İstanbul’da Galatasaray iş adamları derneği yönetim kurulundayım. Üç ay önce genel kuruluda bıraktım. Filyos Beach Resort zaman ayırabilmek için oradaki görevimi de bıraktım. Son iki yıldır Galatasaray kulübünün genel kurulundan teklif ettiler yönetiminde olmam için. Ben kendi istediğimle olmak istemedim.