Zonguldak’ta üç kez geldiğini ve hepsinin eğitim amaçlı olduğunu belirten Beledioğlu, Zonguldak’ın güzelliklerini gezmek istediğini ve bunun için ayrıyeten gezmeye geleceğini söyledi.

Kıvırcık saçlarıyla Bonus Hoca diye de bilinen Beledioğlu, Hakkâri’den Kırklareli’ye kadar Türkiye’de adım atmadık yer bırakmadığını söyleyen Beledioğlu, Zonguldak’ın çok güzel bir şehir olduğunu mavisi ve yeşiliyle değer biçilemeyen bir şehrin daha da güzel olması gerektiğini belirtti.

Zonguldak’ın hizmet acısından eksiklerinin olduğunu ifade eden Beledioğlu, “Çok ilginçtir Zonguldak’ın tabelası yok. Ben neredeyim diye merak ettiğinizde size yardımcı olacak göstergeler yok” diyerek karşılaştığı sorunları anlattı.

----********--------

Ünlü Eğitimci, Araştırmacı, Yazar Süleyman Beledioğlu:

“ZONGULDAK’IN TABELASI YOK”

Ünlü Eğitimci, Araştırmacı, Yazar Süleyman Beledioğlu, Zonguldak’la ilgili izlenimlerini Halkın Sesi Gazetesi Muhabiri Nermin Akkaya’ya anlattı. Beledioğlu, Zonguldak’a hep eğitim amaçlı geldiğini ve hiç gezme fırsatı bulamadığını, gezmek içinde gelmeyi düşündüğünü söyledi.

Zonguldak’a üç kez geldiğini ve karşılaştığı sorunları da anlatan Beledioğlu, “Çok ilginçtir Zonguldak’ın tabelası yok. Ben neredeyim diye merak ettiğinizde size yardımcı olacak göstergeler yok” diyerek belediyecilik hizmetlerinin olmadığını vurguladı. Hakkâri’den Kırklareli’ye kadar Türkiye’de adım atmadık yer bırakmadığını söyleyen Beledioğlu, Zonguldak’ın çok güzel bir şehir olduğunu mavisi ve yeşiliyle değer biçilemeyen bir şehrin daha da güzel olması gerektiğini belirtti.

Zonguldak’a Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin semineri için gelen kıvırcık saçlarıyla Bonus Hoca diye de bilinen Ünlü Eğitimci, Araştırmacı, Yazar Süleyman Beledioğlu ile programının yoğunluğu nedeniyle bulduğumuz kısa arada yaptığımız söyleşimizden keyif alacağınızı umuyoruz.

Zonguldak’a geliş amacınız nedir?

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin öğrencilere yönelik yaptığı sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde öğrencilere sınav sonrası nasıl çalışacaklarını ve çalıştıklarını nasıl etkili bir şekilde akılda tutacaklarını konulu bir etkinlik sonucu Zonguldak’ta bulunuyorum. Ben çocuğa söylenen her şeyin aileye de söylenmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü siz çocuğa nasıl ders çalışması gerektiğini anlatırken ailenin de bunu bilmesi gerekiyor. Çocuk hangi durumlarda doğru çalışıyor ve aile bunu bilirse çocuğa daha doğru şekilde yaklaşılmış olunur. Onun için ben “Ailelerin Öğretmenliği” adlı kitabında yazarı olarak bu konuda konuşuyorum.  Biz bu kitabı yazarken ana amacımız ‘Aileler çocuklarını nasıl başarılı bir öğrenci yapar’ konusuna bir el atmaktı. Kitabın okunma düzeyine bakaraktan burada iyi bir mesaj verdiğimizi gördük.

Zonguldak’a ilk gelişiniz mi? Şehrimizi nasıl buldunuz?

Bu Zonguldak’a üçüncü gelişim. Zonguldak’a hep eğitimli amaçlı geldim. İlk Fen Lisesi’ne geldim. Sonra Kilimli’ye geldim. Şimdi de Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin programı için geldim. Yani hepsi eğitim amaçlıydı. Deniziyle doğasıyla çok güzel bir şehriniz var. Hiç gezmeye gelmedim. Sokakları gezmek gezmekse eğer biraz gezdim. Ama Zonguldak’ın bilmediğimiz keyifli yanları da varsa gezmek istedim. O da nasip olur inşallah.

Gördüğünüz kadarıyla Zonguldak’ı nasıl buldunuz yorumlayabilir misiniz?

Dediğim gibi Zonguldak çok güzel bir şehir ama Zonguldak’ın çok önemli bir şekilde alt yapı ihtiyacı var. Çok ilginçtir Zonguldak’ın tabelası yok. Şehrin il sınırına giriyorsunuz ve kaç kilometre kaldığını bilmiyorsunuz. Ben neredeyim diye merak ettiğinizde size yardımcı olacak göstergeler yok. Bunu ben dışarıdan bir vatandaş ve eğitimci olarak söylemem doğru olur mu bilmem ama Zonguldak bir şehir içi düzenlemeye ihtiyaç duyuyor.  Ben Hakkâri’den Kırklareli’ye kadar Türkiye’de adım atmadık yer bırakmadım. Zonguldak’ta böyle bir eksiklik gördüm gibi hissettim biraz. Tabi bunda belediyecilik hizmetlerinin de eksikliği diyebiliriz. Ama şehriniz güzel ve daha da güzel yerlerini görmek isterim.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Zonguldak Temsilcisi Tansel Kardeş de Ünlü Eğitimci, Araştırmacı, Yazar Süleyman Beledioğlu’nun bilgilerinden faydalanmanın çok önemli olduğunu belirterek kendisine “Bizi kırmayıp Zonguldak’a geldiği için çok teşekkür ediyorum” dedi.

SÜLEYMAN BELEDİOĞLU KİMDİR?

1983 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ni bitirdikten sonra, 1984 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde Eğitim Bilimleri ve Pedagoji eğitimi aldı. 1987 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başladı. 1990 yılından itibaren özel öğretim kurumlarında, öğretmenlik, rehberlik ve psikolojik danışmanlık ve halkla ilişkiler görevlerinde bulundu. Yine bu yıllardan itibaren öğrenci, veli, öğretmen, kurum yöneticileri ve kurum çalışanları üzerinde gözlem, inceleme ve araştırmalara başladı ve bu çalışmalarını çeşitli kitaplarında toplayıp yayınladı.  TRT: 1997-2000 yılları arasında sınavlara yönelik program yaptı. TRT: 2008-2009 yıllarında “Eğitim Şart” adlı programı yaptı. TRT Web: 2009-2010 yıllarında TRT Web sayfasının eğitim editörlüğü ve köşe yazarlığını yaptı. TV8: 2001-2011 yılları arasında eğitim köşesi yaptı. KANAL A: 2010 yılından itibaren “Eğitim Editörü” programını yapmaya başladı.

Röportaj: Nermin Akkaya