Muhabir arkadaşımız Nermin Akkaya’nın sorularını yanıtlayan Topaloğlu, “Zonguldak’ta Ak Parti itibar kaybetti. Zonguldak olarak düşünürsek AKP’nin oylarının çoğu MHP’ye gitti. CHP ikinci sıra aday tercihi çok yanlıştı. Bu toplum HDP’ye AKP’nin ders alması için ödünç oy verdi. Şuanda 70 milletvekilimiz meclise AK Parti’nin oylarıyla girdi.” şeklinde konuştu.

“70 HDP’Lİ AKP’NİN OYU İLE MECLİSE GİRDİ”

Nermin Akkaya: Zonguldak ve Türkiye genelinde partilerin oy oranı değerlendirirsek sizce HDP’ye hangi partinin oyları kaydı?

Ali Topaloğlu: “Zonguldak’ta CHP’nin oyu artmadı. Ama burada Ak Parti’nin itibar kaybettiğini söyleyebiliriz. Zonguldak olarak düşünürsek AKP’nin oylarının çoğu MHP’ye gitti. CHP sosyal demokrat bir parti ve seçim sürecinde bütün çalışmaları kadınlar yaptı. Ama bir tane bile kadın aday yoktu. CHP ikinci sıra aday tercihi çok yanlıştı. Kadın aday olsaydı üç milletvekili çıkarırdı. Bizim partimiz HDP’nin yüzde 40 kadın. Meclise 32 kadın milletvekili gönderdik. Partimizin bu seçimde barajı aşmasının sebeplerinden birincisi kadın adaylar, ikincisi de HDP eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde söylediklerinin benimsenmesiydi. Üçüncüsü de HDP’nin barajı geçmesini isteyen bir çoğunluğun olması. Bu toplum HDP’ye AKP’nin ders alması için ödünç oy verdi. Şuanda 70 milletvekilimiz meclise AK Parti’nin oylarıyla girdi.”

“KAN VE ŞİDDET ÜZERİNDEN SİYASET YAPILMASINI İSTEMİYORUZ”

Akkaya: HDP’nin barajı aşmasına ve partinizin ilkelerine şehit aileleri ile gaziler karşı. Hükümetin kurulmasında söz hakkınız bulunduğunda sizin yanınıza gelmeleri için ne tür çağrıda bulunacaksınız? Şehit anne babası kapınıza geldiğinde onları nasıl karşılayacaksınız?

Topaloğlu: “Biz bu ülkede hiçbir çocuğun bırakın ölmesini burnunun bile kanamasını istemiyoruz. Onların acılarını yürekten paylaşıyorum. Hatta seçimlerde Şehit Aileleri Derneği Başkanı ile bir araya gelmek istedim ama onlar yoğunluklarından dolayı beni kabul etmedi.  Çünkü biz bu ülkede bir takım şeyleri geride bırakmak istiyoruz.  Kan ve şiddet üzerinden siyaset yapılmasını istemiyoruz. Türkiye’nin normalleşmesi için CHP, MHP ve HDP iktidarı eşleşmeli. Yoksa gençler arasındaki şiddetin dozu artacak. Toplumun birbirini ötekileştirmesiyle bir yere varılmaz. Zonguldak’ta da biz MHP il başkanını arayıp tebrik ettik. HDP’nin Zonguldak’ta bir saat içinde seçim afişlerimiz söküldü. Saldırılara maruz kaldık. Ama biz bütün gençlerimizle konuştuk “asla kimsenin tavuğuna kış demeyeceksiniz” dedik.  CHP, AKP veya MHP’nin olsun biz asla kimsenin afişini sökmedik. Bizim birlik beraberlik içerisinde bir ararda yaşamaya ihtiyacımız var.”

“ŞEHİT AİLELERİNİN ACILARINI PAYLAŞIYORUM”

Akkaya: Siz çevrenizde “HDP’den neden aday oldun” sorusunu soran insanlara cevabınız ne oluyor?

Topaloğlu: “Ben Artvinlimin. Memleketime gitmek için Trabzon, Rize, Artvin’den Hopa’ya gidene kadar bütün üst geçitlerde şehit olan çocuklarımızın isimleri yazıyor. Benim içim acıyor bunları görünce. Şehit ailelerinin acılarını paylaşıyorum. Örneğin benim evladım dünyanın en kötü insanı da olsa benim için çok değerli. Ben bütün çocuklarımıza benim evladım gözüyle bakıyorum. Artık birbirini tanımayan gençleri birbirine düşman edilmesin. Bana HDP’den neden aday oldun diye küfür edenler var. Ben bu insanlara o zamanda şimdi de HDP’den neden aday olduğumu sıkılmadan anlattım ve anlatmaya da devam edeceğim. Ben özgürlük, barış ve kardeşlik istiyorum. Bu inancımın arkasında sonuna kadar mücadele edeceğim.”

“HDP TÜRKİYE PARTİSİDİR”

Akkaya: Sosyal medyada HDP’nin tabanında bir genç şu sözleri yazmış; “Biz önce Kürt devletinin kurmak için yola çıktık. Sonra bizi “Özerklikle” kandırdılar. Şimdi Türkiye partisi olduk. Neredeyse ülkücü olacağız” diyor. HDP tabanından bir gencin bu sözlerini nasıl yorumluyorsunuz?

Topaloğlu: “HDP aslında Türkiye partisi. Daha doğrusu düne kadar Kürt Sorunu üzerinden kendini geliştirdi. Doğunun sorunlarına değindi. Emekten, barıştan yana bir siyasi parti olmaya çalıştı. Tabi ki HDP’nin bu yönde olmasından farklı kesimdekiler rahatsız olacak. Ama HDP barış ve kardeşlikten yana olmak için ortaya çıktı. Bunu da gösterecek.”

“PKK’NIN İŞİ KAN DÖKMEK”

Akkaya: HDP bu seçimde sadece doğudan değil, batıdan da milletvekili çıkardı. Bu çıkan milletvekillerinin hepsi kürt kökenli mi?

Topaloğlu: “Hayır. Şuanda partide Kürt kökenli milletvekili sayısı yüzde 20 civarında. Alevi’si var. Sünni’si var. Laz’ı ve Çingene’si var. Sosyalisti var. Çevrecisi var. Bizim partide her kesimden insan var. HDP, Türkiye partisi ve böyle kalmaya da devam edecek. Şuan HDP’nin içerisinde 18 tane örgüt var. PKK’nın işi kan dökmek. Kan dökülmesi bırakılacak ve silahsızlanmaya gidilecek. Uzun süre bunu sürdürmeye şansı yok. Biz bürokratik siyasettin önünün açılmasını istiyoruz.”

Akkaya: Peki, yarın bir gün Güneydoğu’da PKK bir olay çıkartırsa HDP buna karşı çakacak mı?

Topaloğlu: “Çıkaracak. Mutlaka çıkacaktır. HDP şiddet içermeyen bir siyaset yürütecek. Barış ve kardeşliği aşılayacağız. Kimseyi ötekileştirmeden demokrasi zemininde barıştan yana olacağız. Koalisyon döneminde vatandaşın bize verdiği görevi de sonuna kadar yerine getireceğiz.”

Akkaya: Paranız var mı?

Topaloğlu: “Paramız yok. Paramızı yılbaşından sonra alacağız. 27 trilyon civarında bir para gelecek. Seçim sürecinde de biz masraflarımızı cebimizden harcadık.”

“TÜRK BAYRAĞI TAŞISAK SUÇ TAŞIMASAK SUÇ”

Akkaya: HDP mitinginden çekilen bir fotoğrafta Atatürk ve Abdullah Öcalan posterli bir gurup yan yana yürüyorlarken görüntülenmiş. Bu fotoğrafı yorumlar mısınız?

Topaloğlu: “Bizim bayrakla veya Atatürk posteriyle bir sorunumuz yok. Bu algı çok yanlış bir algı. Bayrak bir ülkeyi temsil ediyor. Bayrak altında yaşayan insanlar eşit, çağdaş ve mutlu yaşamalıdır. Bizim derdimiz bu değil. Ama Türkiye’de hırsızlık yapanlarda ve kızlara tecavüz edenler bayrak arkasına sığındı. Biz bayrağın gelişi güzel her yerde kullanılmasına karşıyız. Türkiye’de bir moda oldu. Her sahtekârlığı yapan bayrağın arkasına sığınıyor. 12 Eylül’de işkence yapanlarda insanlara bayraklarla gittiler.  Hrant Dink’i öldürenlerde bayrağın arkasına sığındı. Bu doğru bir yaklaşım değil. Bayrak bir ülkeyi temsil ediyor. HDP iktidar olunca bayrağı ret edecek diye bir şey olamaz. Böyle bir şey akıllarından geçmesi bile anlamsız. Bizim mitinglerimizde birçok yerde ‘neyi bayrak taşımıyorsunuz” diye saldırılıyor. Ama birçok yerde de ‘niye bayrak taşıyorsunuz” diye saldırılıyor.  “Siz bizim bayrağımızı taşıyamazsınız” diyorlar. Bayrağı taşısak suç taşımasak suç. Ne yapacağımızı şaşırdık.”

“ABDULLAH ÖCALAN POSTERİNİN TAŞINMASINA KARŞIYIM”

Akkaya: Peki, Atatürk posterinin taşınmasına veya bayrağın arkasına sığınılmasına karşı olduğunuzu söylüyorsunuz? O zaman neden Abdullah Öcalan posteri taşıyorsunuz?

Topaloğlu: “Ben Abdullah Öcalan’ın posterinin mitinglerimizde taşınmasına da karşıyım. Belki Öcalan’ın kendisi de buna karşı. Ancak zaman zaman gençler bunu taşıyor. Ama bizim bütün mitinglerimizde Türk bayrağı taşınıyor ve bundan kimsenin rahatsız olmaması gerekiyor. Bizim derdimiz şu. Bayrak ülkemizi simgeleyen bir şey ve her tarafta ulu orta kullanılmamalıdır. Bu ülkenin bayrağına her hangi bir yerde saygısızlık yapılırsa buna en çok biz karşı çıkarız. Bunu herkesin bilmesini istiyoruz.”

“İSTEYEN CAMİYE İSTEYEN DE BİRAHANEYE GİRDER”

Akkaya: Ülkede belli bir kesim alkol kullananlar var. Ancak bunlar AK Parti hükümetinin getirdiği yüksek vergiler sonucu artan içki fiyatları konusunda çaresiz kaldılar. İçkiyi yasaklamaya gerek kalmadı. Zaten fiyatların yüksek olması nedeniyle içki kullanımı azaldı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Topaloğlu: “HDP olarak ülkenin bir kesimi yüksek içki fiyatlarından etkilendiği ve bazı zevklerinden mahrum kaldığı malumumuzdur. Biz parti olarak alkollü içkilere gereksiz yere getirilen vergileri geri çekeceğiz ve akşamcılara böyle bir müjdemiz olacak. Zaten biz parti olarak kimsenin dini ve diyanetine karışmadığımız gibi içkisine de karışmıyoruz. İsteyen camiye gider isteyen birahane gider. Herkes özgür. Ayrıca içki yasağı getirilen alanlar ve yerleşim birimleri konusunda da değişikliklere gideceğiz.”

 

“HEM ŞEHİT HEMDE PKK’LI ANNESİ MİLLETVEKİLİ ADAYIMIZ VARDI”

Akkaya: HDP’nin barajı aşmasını isteyen çoğunluk kadar aşmasını istemeyen çoğunlukta var. Sizce HDP’nin barajı aşması insanları neden rahatsız etmemeli?

Topaloğlu: “Toplum HDP’ye ‘Siz barajı aşıp gelin parlamentoda söz hakkına sahip ol” dedi.  Aslında HDP’nin sorumluluğu arttı. HDP’nin şuanda meclisteki ilk görevi barış sürecini sonlandırmak olmalı. Biz bir şekilde PKK sorununu çözüp silahların ebediyete gömülmesini sağlanmasını düşünüyoruz. Biz barış ve kardeşlik istiyoruz. Şunu da belirteyim. Bizim partimizde hem şehit annesi milletvekili adayımız vardı hem de PKK’lı annesi adayımız var. İkisi de bizim partimizden milletvekili adayı. Biz aslında herkese açık bir partiyiz. Biz empati yapabilirsek birbirimizi anlayabiliriz. Çözüm birbirimizi anlamak için karşılıklı adım atmaktır. Hatalarımız karşısında özür dilemesini de bilmeliyiz. Gençleri birbirine kırdırmadan siyaset yapmak çok önemli.”

Akkaya: Seçim döneminde ve seçimden sonra Türkiye’de en çok konuşulan partiler arasında HDP yerini koruyor. Bundan sonra partinizin Zonguldak temsilcisi olarak nasıl bir yol izleyecek siniz?

Topaloğlu: “Biz parti olarak mütevazılığımızı asla bozmayacağız. HDP’yi topluma anlatarak siyaset yapacağız. Toplumu gerip ötekileştirerek siyaset yapmayacağız. Kapımız her kesimden insana açık olacak. Her koşulda taleplerini yerine getirmeye çalışacağız. Bu kent için ne yapılacaksa parti ayırmaksızın elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Tek talebimiz barış ve kardeşliktir.”

Röportaj: Nermin AKKAYA