Kayan “Emlakçı, kişilere karşı sorumlu olduğu gibi kurumlara karşı da sorumlu oluyor”

Emlakçılıkta en büyük sorunun emlakçılıkla ilgili herhangi bir yasanın olmaması olduğunu belirten Kayan, “Emlakçılıkla ilgili olarak genel anlamda bakıldığında Türkiye’de bir emlakçılık yasası yoktur. Emlakçılıkla ilgili mecliste bir yasa tasarısı hazırlanmış fakat ne hikmetse rafa kaldırılmıştır. Türkiye de Emlakçılıkla ilgili olarak oda ve derneklerin var olması bile yasanın çıkmasına yetmemiştir. Bunun dışında gayri resmi olarak bu işi yapan için herhangi bir yaptırım yoktur.” ifadelerini kullanarak Zonguldak’ta henüz emlakçılık bilincinin oluşmadığını söyledi.

“İNSANLARIN ZONGULDAK’IN GELECEĞİNDEN KORKULARI VAR”

Zonguldak’ta yaşanan ekonomik, göç gibi nedenlerden dolayı son 1 yıldır daire satışlarının düştüğünü söyleyen Kayan,“Zonguldak son 1 yıldır daire satışlarında düşüş yaşanmaktadır. Ekonomik koşullar bunun nedenidir. Parası olan bile daire almamaktadır. İnsanların Zonguldak ile ilgili gelecekte korkuları vardır. Bunun dışında Zonguldak da konutta ekonomik(Düşük fiyatlı), bir miktarda villa tipi müstakil konutlara talep olmaktadır. Bunun dışında konuta talep yok denecek kadar azdır.” Şeklinde konuştu.

“EMLAKÇI ALIM SATIM İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ İŞLEMİ YAPMALI”

Kayan, emlakçıya gelen vatandaşın her türlü bilgiyi emlakçıdan istemek ve emlakçının alım-satımda her türlü işlemi yapmak zorunda olduğunu belirterek “Gösterilen gayrimenkul ile ilgili her bilgiyi emlakçıdan istemelidir. Gayrimenkulü yerinde gidip görmelidir. Alıcılar her yaptıkları işlem için makbuzlarını talep etsinler. Alım-satımla ilgili her türlü işlemi emlakçı yapmak zorundadır. Bununla ilgili emlakçı alıcı ve satıcıdan her türlü belgeyi isteyip dosya haline getirip alıcı ve satıcı ile tapu müdürlüğüne müracaat etmek zorundadır.” dedi.

Emlakçılık yasasının bir an önce çıkmasını söyleyen Kayan, . Bununla ilgili yasal düzenleme çok kısa sürede yapılmalı ve emlakçılık sektörünün resmi bir kimlik kazanması gerekmektedir Aksi takdirde bu düzensizlik devam edip gidecektir.” diyerek gazetemize emlakçılıkla ilgili şunları söyledi:

 

“BU İŞİ GAYRİ RESMİ YAPANLARA BİR YAPTIRIM YOK”

“Emlakçılıkla ilgili olarak genel anlamda bakıldığında Türkiye de bir emlakçılık yasası yoktur. Emlakçılıkla ilgili mecliste bir yasa tasarısı hazırlanmış fakat ne hikmetse rafa kaldırılmıştır. Türk Ticaret Kanununda bir iki madde ile bu konudan bahsedilmektedir. Türkiye de Emlakçılıkla ilgili olarak oda ve derneklerin var olması bile yasanın çıkmasına yetmemiştir.Bu nedenle Emlakçılığın resmi olarak yapmak isteyenlerin bir kurstan emlakçılık belgesi alması ve maliyeden işlemini yapması halinde başkaca bir şart aranmadan resmi olarak emlakçılık yapabilmektedir. Bunun dışında gayri resmi olarak bu işi yapanlar da bulunmaktadır. Bu şekilde bu işi yapanlar için herhangi bir yaptırım yoktur. Alıcının ve satıcının mağdur olmamaları için bunlara dikkat etmesi gerekir.”

“ZONGULDAK DA EMLAKÇILIK BİLİNCİ HENÜZ YERLEŞEMEMİŞTİR.” 

“Zonguldak da emlakçılık konusunda ise,  bilinç henüz yerleşememiştir.  Ayrıca Zonguldak bölge olarak dağınık olması nedeniyle emlakçılığı zorlaştırmaktadır. Zonguldak son 1 yıldır daire satışlarında düşüş yaşanmaktadır. Ekonomik koşullar bunun nedenidir. Parası olan bile daire almamaktadır. İnsanların Zonguldak ile ilgili gelecekte korkuları vardır. Zonguldak’ta nüfusu artırmak, göçü durdurmak, ekonomiyi düzeltmek adına hiçbir şey yapılmamaktadır.  Bu nedenle Zonguldak’tan  göç devam etmektedir. Bunun dışında konutlarda arz fazlası vardır. Üniversite civarında kiralık ve satılık dairelere öğrencilerin talebi nedeniyle özellikle  1+1 daireler talep görmektedir. Bunun nedeni, kira getirisinin yüksek olmasıdır. Bunun dışında Zonguldak da konutta ekonomik(Düşük fiyatlı), bir miktarda villa tipi müstakil konutlara talep olmaktadır. Bunun dışında konuta talep yok denecek kadar azdır.”

“EMLAKÇIYA GELEN VATANDAŞ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ALMAK ZORUNDADIR”

“Emlakçıya gelen vatandaş her türlü bilgiyi almak zorundadır. Bizim vatandaşlara tavsiyemiz, gösterilen gayrimenkul ile ilgili her bilgiyi emlakçıdan istemelidir. Gayrimenkulü yerinde gidip görmelidir. Alıcılar her yaptıkları işlem için makbuzlarını talep etsinler. Alım-satımla ilgili her türlü işlemi emlakçı yapmak zorundadır. Bununla ilgili emlakçı alıcı ve satıcıdan her türlü belgeyi isteyip dosya haline getirip alıcı ve satıcı ile tapu müdürlüğüne müracaat etmek zorundadır.

Gayrimenkulü kredi ile alanlar şanslıdır. Çünkü ekspersatılan gayrimenkulle ilgili olarak, Belediyeden, tapudan gayrimenkulle ilgili tüm bilgileri alır ve bir rapor eşliğinde bankaya gayrimenkulün gerçek değerini bildirir. Özellikle büyükşehirlerde ev alanların kredi ile almalarını tavsiye ediyorum. Eksper yerinde her şeyi a’dan z’ye incelediği için hiçbir sıkıntı olmuyor. Vatandaşta mağdur olmuyor. Tapusu olan yerlerde gayrimenkul satışı tapu müdürlüğünden tapu tahsis belgesi olan yerler noter veya belediyeden işlemleri yapılır.

Satıcının güvendiği emlakçısını seçip sözleşme yapması gereklidir. Bunun nedeni hem emlakçıya hemde mal sahibine sorumluluk yüklemektedir. Sözleşme emlakçı açısından önemlidir ve iki tarafında haklarını korur. Fakat gayrimenkul sahipleri bu sözleşmeyi yapmaktan kaçınmaktadırlar.

Topraktan satış konusunda kişi güvendiği müteahhitti araştırıp seçmeli beğendiği daireyi almadan önce belediyeden onaylı projesine bakmalıdır. Bilmiyorsa teknik bilgisi olan birine danışmalı ve sormalıdır. Sözleşme yaparken sözleşme metnini çok iyi okuyup anlamadır. Ondan sonra kararını vermelidir.”  

“EMLAKÇILIK YASASININ ÇIKMASI GEREKLİDİR.”

“Kamu kurum ve kuruluşlarında resmi olarak bu işi yapan arkadaşların daha rahat çalışabilmeleri için bilgi alışverişinde kolaylık sağlanmalıdır.Emlakçılık yasasının çıkması gereklidir. Yasanın çıkması halinde sorunlar çözülür. Çünkü kanun yetki verdiği gibi sorumlulukta veriyor. Emlakçı kişilere karşı sorumlu olduğu gibi kurumlara karşı da sorumlu oluyor. Emlakçılık gayrimenkul piyasasının vazgeçilmez bir unsurudur. Bununla ilgili yasal düzenleme çok kısa sürede yapılmalı ve emlakçılık sektörünün resmi bir kimlik kazanması gerekmektedir. Aksi takdirde bu düzensizlik devam edip gidecektir.” (Aykut KARA)