“Yaptığımız faaliyetler bundan sonra yapacaklarımıza ışıktır”

Türkiye Sakatlar Derneği Federasyonu Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, engelli vatandaşların 3 ayda bir aldığı maaş ile ilgili yaşadıkları sıkıntının hükümetin kurulamamış olmasından dolayı çözüme kavuşturulamadığını belirtti. Engellilerin, sosyal hayattaki zorlukları üzerine gerçekleştirdiğimiz röportajda, iş ve siyasi hayatta çeşitli nedenlerle geri planda bırakılan engellilerin mücadeleleri sonucu kazandıkları başarılara değindik. Şirin, önümüzdeki günlerde projesi hayata geçirilecek olan, engellilere ait sosyal tesisin de müjdesini şimdiden verdi.

DERYA AKTAŞ; Başkanım, yıllardır Derneğinizin başındasınız. Birçok faaliyette yer aldınız, almaya da devam ediyorsunuz.Kendinizden ve geçirmiş olduğunuz süreçten okurlarımızın sizi daha iyi tanıyabilmesi adına tekrar bahseder misiniz?

HÜSEYİN ŞİRİN; Aslen Trabzonluyum ve 1959 yılında Zonguldak’ta doğdum. 1980 yılında TTK’de memur olarak işe başladım. 2011 senesinde ise ayrıldım. Üç çocuk babasıyım ve emekliyim. Küçük yaşta geçirmiş olduğum çocuk felci neticesinde sağ bacağımda sorun var. Engelliyim. 1998 yılında Türkiye Sakatlar Derneği’ne üye oldum ve ilk yapılan Genel Kurulda Yönetim Kurulu üyeliğine seçildim. Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüm. Bir sene sonra da dönemin başkanı Şenol Sofu’nun il değişikliği neticesinde başkan yardımcısı olarak görevi devraldım. Genel Kurula başkan olarak başladım. Yani yaklaşık olarak 15 senedir Zonguldak’ta dernek başkanıyım.

DERYA AKTAŞ; Engelli vatandaşlar, meslek hayatlarında ne gibi zorluklar yaşıyorlar? Pozitif ayrımcılık söz konusuydu. Bu anlamda neler yapılıyor?

HÜSEYİN ŞİRİN; Son yapılan Anayasa değişikliğindeengellilere pozitif ayrımcılık yapılabilmesi için madde eklenmişti. Engelli arkadaşlarımız kamuda ya da özel sektörde çalışırken tabi ki diğer sağlıklı arkadaşlarla aynı haklara sahip ancak ister istemez bu engelli arkadaşlarımıza pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor. Örneğin, tekerlekli sandalyedeki arkadaşımızın kamu kurumunda çalıştığını düşünelim. Kullandığı tuvalet özel olmalıdır. Ya da kat varsa binada asansör ihtiyacı giderilmelidir. Zaten engelli arkadaşımız bu şekilde ihtiyaçları nedeniyle mağdur olmadığı sürece kendisi diğer arkadaşlar gibi eşit haklara sahip olmuş oluyor. Engellinin görevini yapabilmesi için gerekli olan düzenlemelerin yapılması gerekir. Daha önceki yıllarda engelli arkadaşlarımız, şef, doktor, müdür vs. olamıyordu. Hükümetimizin yaptığı çalışmalar neticesinde AB normlarına uyum yasaları gereği bu kısıtlamalar kalktı. Bunlar aşıldı. İnşallah bundan sonra da yaygınlaşır.

DERYA AKTAŞ; Şehir Merkezlerinde özellikle engelli tuvaletleriyle ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Zonguldak’ta bu konuda engelli vatandaşların bir şikayeti var mı? Mevcut olan tuvaletle ilgili olarak ne gibi tepkiler alıyorsunuz?

HÜSEYİN ŞİRİN;81 ilde kurulan engelli erişebilirlik komisyonunun Zonguldak asil üyesiyiz. Yedinci aya kadar ilimizdeki bütün kamu binaları, okullar ve belediyeleri denetledik. Gerekli raporlar tutuldu. Önümüzdeki günlerde tutulan raporlara göre gerekli çalışmaların yapılıp yapılmadığını denetleyeceğiz. Umarız eksikler tamamlanmıştır. Bu çalışmanın sonunda nispeten WC sorunu başta olmak şartıyla bütün erişebilirlikle ilgili sorunların hallolacağına inanıyorum. Şehir merkezinde bulunan engelli tuvaletiyle ilgili olarak vatandaşlarımız gayet memnunlar. Yaptırana kadar da çok zorluk çekmiştik. Bütün idaresi bize verilmişti. Kullanımıyla ilgili hiçbir sıkıntı ya da şikayet yok.  Bizeverilen görevlerde her zaman en iyisini yapacağımızın ispatını Zonguldak’ta bulunan hizmet eden tuvaletle, ispat ettik. Diğer yerlerde de engelli tuvaletinin olması gerekiyor ancak gerekli denetimler yapılmıyor. Bazı yerlerde engelli WC’si bulunuyor fakat içerisi depo olarak kullanılıyor. Belediyemizin bu konuda hassas davranmasını istiyorum.

DERYA AKTAŞ; Engelli vatandaşlar, siyasette çok fazla yer alamıyor. Bunun nedeni nedir?

HÜSEYİN ŞİRİN; Zonguldak’ta faal olan ve hizmet açısından oldukça çalışan bir derneğiz. Bir sene önce yapılan Mali İdareler Seçiminde, Belediye Meclis Üyeliğinde kesinlikle engelli vatandaşlar olmalıdır dedik. Bütün siyasi partilere talepler doğrultusunda aday adayı verdik.  İsmini verdiğimiz arkadaşlarımızda eğer seçilselerdi inanıyorum ki yerel yönetim bazında ilimizdeki çoğu sorunun çözülmesinde bize destek olacaklardı. Maalesef bütün partiler, verdiğimiz isimleri seçilemeyecek sıralara koydular. Biz her zaman söylüyoruz, bu camiayı gözünün önüne almayan, bu camianın desteğini almayan hiçbir siyasi parti ya da aday başarılı olamaz. Bunun örneği de her zaman yaşanıyor. Gönülden istiyoruz ki yerel yönetimlerde her belediye en az bir tane engelli meclis üyesi seçsin. Bundan sonraki seçimlerde de aynı şekilde mücadelemize devam edeceğiz.

DERYA AKTAŞ; %40 engelli raporu ve 3 ayda bir ödenen engelli aylığıyla ilgili yaşanılan sıkıntılar neler?

HÜSEYİN ŞİRİN; Türkiye’nin ulusal bazda çok önemli iki sıkıntısı var.  Bir tanesi sağlık kurulu raporları diğeri ise üç ayda bir verilen engelli maaşları. Yaklaşık bir buçuk senedir bu konuyu gündeme getiriyoruz. Ama çözüm noktasında maalesef araya seçimin girmesi, yeni hükümetin kurulmaması neticesinde problem yaşandı. Dört gözle bekliyoruz ki inşallah yakında hükümet kurulur, meclis çalışmaya başlarsa bu konular halledilecektir. %39 rapor alan bir kişi kesinlikle sakat statüsünde hiçbir haktan yararlanamadığı gibi sağlam olarak da nitelendirilmiyor. İş-Kur’a sağlam şekilde kayıt yaptıramıyorlar. Öte yandan %40’ın altında olduğu için sakat kaydı da yaptıramıyorlar. Bu konuda bir çözüm üretilmelidir. 3 aylık engelli maaşına gelince, kişinin hiçbir geliri olmayacak diyorlar. Fakir belgesi istiyorlar. Yani gelir testi… Asgari ücretin 1/3’ünden fazla geliri olan fakirlik statüsüne girmiyor. Bu da 290 civarında bir para yapıyor. Bir engelli ailesiyle oturuyorsa eğer evin gelirini baz alıyorlar. Bireysel olarak engellinin durumuna bakmıyorlar. Bu durum yedinci aya kadar durdurulmuştu. Şuan ki durumundan bir bilgim yok. İnşallah yeni hükümet kurulduktan sonra inanıyorum ki bu iki konu çözülecek. Geride bıraktığımız seçim döneminde de bu sıkıntılar engelliler tarafından bütün vilayetlerde adaylara anlatıldı. Siyasilerin durumdan haberdar olduğuna inanıyorum.

DERYA AKTAŞ; Son olarak eklemek istedikleriniz neler?

HÜSEYİN ŞİRİN; Her zaman söylüyorum Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi olarak yıllardır şuanki İş-Kur binasının olduğu yerde hizmet verdik. Yerimizde dardı bir de ulaşım konusunda arkadaşlarımız zorlanıyordu. Belediye Başkanlığımızın, Valiliğimizin araştırması sonucu son olarak eski şehit aileleri derneğinin olduğu binayı bize verdiler. Burayla iki aydır uğraşıyoruz. Derneğimizin geliri de olmadığı için kendi halimizde yapmakta zorlandık. Esnafımız sağ olsun yardımcı oldu. Projelerimiz var. Önümüzde ki dönemlerde Zonguldak’a engelliler için bir sosyal tesis kazandırmak istiyoruz. Bunun için de bazı girişimlerimiz var. Onaylandığında basına duyuracağız. Tesise Belediye Başkanımızın da destek vereceğine yürekten inanıyoruz. Derneğimizin şuan ki yeri gayet iyi. Engelli kardeşlerimizin derneğimize gelmelerini bekliyorum. Bu zamana kadar yaptığımız faaliyetler bundan sonra yapacaklarımıza ışıktır. Şunu yapacağız, bunu yapacağız gibi şeyler söylemeye ihtiyaç duymuyoruz.

DERYA AKTAŞ