Kuzgun Kitap Kafe işletmecisi Özlem Yiğit ile kentte alternatif işletmeler üzerine sohbet ettik.

“TÜM KESİMİ DÜŞÜNEREK OLUŞTURDUM BURAYI”

Zonguldak’ta  Bahçelievler Mahallesi’nde bir ay önce açılan Kuzgun Kitap Kafe, yaşama merhaba dedi.  Halkın Sesi gönüllü muhabiri Çayan Gezmiş Sarıkaya, Kuzgun Kitap Kafe işletmecisi Özlem Yiğit ile Kuzgun Kitap Kafe’nin açılışından bugüne gelişi üzerine konuştu. Kentte alternatif bir yer olmayı planladığını ve ayrıca insanların kendi başına kalabilecekleri bir yer oluşturmayı hedeflediğini belirterek, “Tek bir yaş grubuna değil de tüm kesimi düşünerek oluşturdum burayı. Lise ve üniversite öğrencilerinin gelip ders çalışabileceği diğer yaş gruplarının gelip huzurla kitap okuyabileceği bir ortam yaratamaya çalıştım” şeklinde konuştu.

Çayan Gezmiş Sarıkaya: Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Özlem Yiğit: Zonguldak’ta doğdum büyüdüm. Zonguldaklıyım ve burayı çok seviyorum. Kendi fikirlerim ve dünya görüşüm sorgulamalarımla bakış açımla yaşamayı öğrendim. Hayata bakışımı her anıma yansıttım. Her zaman sevdiğim işleri yapmaya çalıştım. Okumaya çok büyük bir tutkum vardır. Sokak da yerde bir kağıt parçası bile görsem alır okurum. İnsanlara faydalı olabilmek insanlar kitap dahi önerebilmek bana çok büyük mutluluk verdiğini keşfeden biriyim ben.

Çayan Gemiş Sarıkaya: Kitap kafenin oluşum sürecinden biraz bahsedebilir misiniz?

Özlem Yiğit: İnsanlara kendi başına kalabilecekleri bir kuytu köşe bir kaçış noktası şehrin kalabalığı ve gürültüsünün içinde ama özel bir yer yapmak istedim. Tek bir yaş grubuna değil de tüm kesimi düşünerek oluşturdum burayı. Lise ve üniversite öğrencilerinin gelip ders çalışabileceği diğer yaş gruplarının gelip huzurla kitap okuyabileceği bir ortam yaratamaya çalıştım.

Çayan Gezmiş Sarıkaya: Buraya gelenleri neler bekliyor ve neden insanlar buraya gelmeliler?

Özlem Yiğit: Tek bir türe ağırlık vermedim. Her türden kitap var burada. Çok fazla çeşitlilik kurmaya çalışıyorum. Onun dışında sipariş de alıyorum. İstedikleri kitaba ulaşmaklara mümkün.

Çayan Gezmiş Sarıkaya: Bu işi yapmakta ki amacınız nedir?

Özlem Yiğit: Benim en büyük derdim bu işin maddiyat ile olmadığını göstermek. Burada benim derdim kitap satmak değil.Ya da dışarıdan gelen kişi buradaki kitabı okuyacak diye bir şey yok.Kendi kitabıyla da gelip burada vakit geçirebilir.

Çayan Gezmiş Sarıkaya: Okuma oranı düşük bir ülkede yaşıyoruz.Bu sizi endişelendiriyor mu?

Özlem Yiğit: Evet endişelendiriyorum. Dünya üzerinde bir sürü psikolojisi var. Artık her şey internet üzerinde kitaplar yok gazeteler yok popülizm üzerine kurulu her şey. Fakat ben inanıyorum ki her daim kitap tutkunu insanlar olacak. Ve benim de en büyük isteğim bu popülizm mantığının karşısında durmak ve direnmek. İnsanlara huzurun sayfalarda saklı olduğunu kanıtlayabilmek anlatmak gösterebilmek.

 

Çayan Gezmiş Sarıkaya: Kentte bu tür yerlerin çok az olması konusunda ne düşünüyorsunuz?

Özlem Yiğit: Şu an kitap kafe ilk diyebilirim. En büyük sebep ticari kaygılar. Para kazanma hırsı ya da kaybetme korkusu insanları uzak tutuyor. Başlangıcı ben yaptım devamının da gelmesini çok istiyorum. İlk adımı ben attım ve ilham olacağımı düşünüyorum. Bu şehre büyük yazalar getirip söyleşi yapmayı ve imza günleri düzenlemek istiyorum. Ünlü karikatüristleri burada insanlarla buluşturmak istiyorum. İnsanlardan buranın değerini bilmelerini istiyorum. İnsanların burada kafa dağıtmasını istiyorum. Kafa dağıtalım burada huzurlu olalım.