Röportaj: Meryem Akgün



Meryem AKGÜN: Dilerseniz kısaca kendinizden bahseder misiniz?

 Ayşe Gül Türeci TAHMAZ: 19 Mart 1974 yılında Zonguldak’ta dünyaya geldim. İlk ve orta tahsilimi Gazi İlköğretim Okulu, lise tahsilimi Fener Lisesi’nde tamamladım. 1997 yılında Süleyman Demirel üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesinden Jeoloji Mühendisi olarak mezun oldum. 3 kardeşiz. Annem ve babam Bayındırlık ve İskân Müdürlüğünden emekliler. Evliyim. 7 yaşında aşkım dediğim Kıvanç adında bir oğlum var. Eşim İnşaat Teknikeri ve bir inşaat firmasında çalışmakta.

AKGÜN: İş hayatınız nasıl başladı?

TAHMAZ: 1997 yılında mezun olduktan sonra girdiğim sınavı kazanarak Osmanlı Bankasında işe girdim. 3 sene çalıştım ve bankanın kapanma kararı ve ardından tayinimin Mersine çıkması nedeniyle işten ayrıldım. Aslında bankadan ayrılmam benim mesleğimin ve iş hayatımın en önemli başlangıç noktası oldu diyebilirim. Çünkü bir karar vermem gerekiyordu; ya gazete ilanlarıyla iş aramaya devam edecektim ya da cesaretimi toplayıp asıl mesleğime atılacaktım. Nitekim karar verdim,

2000 yılında bir hafta gibi kısa bir süre içinde, büro kiraladım ve tüm resmi işlemleri tamamlayarak Türeci Mühendislik ve Müşavirlik Bürosu’nu açtım.

O yıllarda yanlış hatırlamıyorsam Zonguldak merkezde bir bayan olarak serbest çalışan belki ilk Jeoloji Mühendisi bendim.

2006 yılında Türeci Mühendislik, Mimarlık, Sondajcılık, Madencilik, İnşaat, Taahhüt, Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ni kurdum ve aynı yıl bir sondaj makinası satın alarak işimi profesyonel açıdan bir adım daha ileri taşıdım.

Tüm bunların yanı sıra 3 dönemdir TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Zonguldak İl Temsilci Yardımcısı olarak görev yapmaktayım. Zonguldak Kent Konseyinde Jeoloji Mühendisleri Odası temsilcisiyim.

 

AKGÜN: Neden Jeoloji Mühendisliği?

TAHMAZ: Aslında üniversitenin ilk yıllarında zorlandım. İlk dersimize giren hocamız bir bayan için bu mesleğin zorluklarından bahsetti hatta hiç unutmam yol yakınken dönün başka bir bölüm seçin dediğini bile hatırlıyorum. Ama sanırım ben zor olanı seviyorum ve seçimimin doğru olduğuna inanıyorum. Kısacası mesleğimi seviyorum ve severek yapıyorum.

KGÜN: İşinizden biraz bahseder misiniz, Jeoloji Mühendisi ne yapar?

TAHMAZ: Bizler Jeoloji Mühendisi olarak inşaatların ilk aşamasında yer almaktayız. Piyasada bilinen adıyla Zemin ve Temel Etüt Raporu, Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporu hazırlıyoruz. Kısaca yaptığımız işi söyle ifade edeyim; inşaat yapılacak arsaya Bakanlık genelgeleri doğrultusunda yeterli sayıda ve metrajda sondaj yaparız. Sondajlardan alınan numunelerin laboratuar sonuçları, yas, deprem vb. etkileri ve genel jeolojik durumları dikkate alınarak inşaat sırasında ve sonrasında alınabilecek önlemlerin ve zemin hakkında yapılan bahsettiğim tüm değerlendirmelerin rapor haline getirilmesidir.



AKGÜN: Yer aldığınız projelerden birkaçının ismini verebilir misiniz?

TAHMAZ: 15 senedir Jeoloji Mühendisi olarak çalışıyorum ve Zonguldak ve çevresinde birçok önemli planlamanın projelendirme safhasında yer aldım diyebilirim. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, Zonguldak Öğretmenevi, Zonguldak Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Demirpark AVM sanırım yeni adıyla Esas 67 Burada, Zonguldak Arıtma Tesisi, Kozlu Dolgu Alanı İmar Planı, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Zonguldak Müftülük Binası, Zonguldak Şehit Aileleri Dernek Binası şu an aklıma gelenler.

 

AKGÜN: Bir bayan olarak mesleğinizde zorluklar yaşadınız mı? Jeoloji Mühendisi bir bayan olarak piyasada çalışmak zor mu?

TAHMAZ: Buna kesinlikle evet diyebilirim. İsterseniz küçük bir anımdan bahsedeyim. Mesleğe başlama yılları diyeceğim. Bir gün köyde yapılacak bir inşaat için araziye gittim. Köye biraz erken gelmişim kontrol mühendislerini beklemek için muhtarlığa gittim. Muhtar köy kahvesinde oturuyordu. Beni görünce muhtarla birlikte tüm köylü ayağa kalktı. Kızım hoş geldin dediler. Ben bekliyorum beni çalışacağım araziye götürecekler diye. Kahvemi içtim bir süre bekledim, neyi bekliyoruz dediğimde verdikleri cevap aslında bir nevi bakış açılarıydı. Biz Mühendis beyi bekliyoruz o gelince geçelim dediler arsaya. Beklediğiniz o mühendis benim dediğimde ki bakışlarını ve gülümsemelerini hiç unutmam. Güzel bir anıydı aslında benim için ve bugüne kadar çok sefer başıma geldi diyebilirim. Bir anımdan daha bahsedeyim. Bir gün bir kooperatif başkanı beni aradı ve inşaat mühendisi ile beni inşaat yapacakları arsaya beklediğini söyledi. Bankacılık sonrası mesleğe yeni başlamışım, bürodan çıktım. Üzerimde etek, ceket ve ayağımda topuklu ayakkabı.  Arsaya geldim ki yağmur yağıyor, alan tamamen ot kaplı ve çoğu yeri tamamen çamur içinde, İnşaat mühendisi ve kooperatif başkanı bana dönüp bana araziye böyle mi geldin dediler zira onların başlarında baret ayaklarında çizme vardı. O gün anladım ki ben masa başında çalışmıyorum ve o gündür arabamda baret ve çizme bulunur. Beni makine yanında çalışıyorken görenler bu profileartık alıştılar ve bende su an aklıma gelmeyen farklı sıkıntılara rağmen alıştım.

Bir bayan olarak avantaj konusuna gelince inşaat sektöründe daha kibar karşılanıyorsunuz. İnşaat tabelalarında isminizi görmek ve daire satın almak isteyenlerin telefonumu bularak mesleki açıdan zaman zaman bana danışmaları beni gururlandırıyor.

 

AKGÜN: Boş zamanlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?

TAHMAZ: Aslında boş vakit konusunda birçok çalışan bayanın yaşadığı zorlukları bende yaşıyorum. Gün boyu işinizin başında büroda veya arazide olmak, eve gelince öncelikle oğlumla ilgilenmek ve ev işleri derken kendinize çok zaman ayıramıyorsunuz. Araba kullanmayı ve kitap okumayı severim, Günlük gazeteleri okumayı hiç atlamam. Oğlumla beraber parka giderim, oyun oynarım, fırsat buldukça sağlık açısından yürümeye çalışıyorum, denizi seyretmek bana huzur veriyor. En önemli kararlarımı denizi seyrederken aldığımı söyleyebilirim.

AKGÜN: Gelecek hakkındaki düşünce ve projeleriniz?

TAHMAZ: Bugüne kadar kendi adıma ve mesleğim adına doğru ve kaliteli işler yaptığıma inanıyorum. Mesleğimi severek yaptım ve bu saatten sonra da severek yapmaya inşallah devam edeceğim. Tabii bu arada başka sektörlerde de yapmayı düşündüğüm işler var. Bunlar şu an için araştırma ve planlama aşamasında. Zamanı gelince inşallah hayata geçecekler.

 

AKGÜN: Bayan jeoloji mühendisi olarak ve başarılı bir iş kadını olarak gençlere neler diyebilirsiniz?

TAHMAZ: Ben 15 senedir Jeoloji Mühendisi olarak çalışıyorum. Büroda çalışan bir elemanım hiç olmadı. Arazide çalışmalarında bana yardım eden elemanımda yoktu. Yeri geldi arsaya gittim, yeri geldi sondaj çalışmasını sonuna kadar takip ettim, sondaj için su, kepçe temin ettim yeri geldi makinaya parça, mazot çalışan işçilerime yemek taşıdım. Sanayide kamyonum tamir edilirken hep yanındaydım. Rapor hazırlanışını saymıyorum bile. Anlayacağınız  gerçekten çok çalıştım ve kişisel gayretim ve ailemden kaynaklanan çevrem sayesinde mesleki açıdan piyasada bir yer edindiğimi düşünüyorum. Yeni başlayan ve başlayacak arkadaşlara tavsiyem çalışmak ve dürüst olmak olacaktır.