Günlük, haftalık, aylık dilimlerde çok yüksek oranda prim yapan yatırım enstrümanları mutlaka geri dönüyor.  
  
Yatırım uzmanı, ekonomist değilim. Kimseye akıl verecek konumda da değilim. Herkes her şeyi çok iyi biliyor zaten. Ortalık uzmandan, alimden, hocadan geçilmiyor. Sadece kendi tespitlerimi iletmeye çalışacağım.   
  
Herkese “hocam” diye hitap ediliyor. Topa iki kere ayak sürenler de hocayım diye ortalarda geziniyor. Falcı/medyumlara da “Hocam” deniliyor.  
  
Son 10 yıldır KRİPTO PARA adlı bir enstrüman ortaya çıktı. Şu anda dünyada 5400 adet kripto para alınıp satılıyor. Bunların en çok tanınanı, çok alınıp satılanı BITCOIN.  
  
Dijital (kripto) paraların belli bir sahibi, ülkesi yok. Tam bir Ponzi sistemi ya da saadet zinciri gibi görünüm söz konusu…  
  
Durumu bir fıkra ile açmaya çalışayım: Ahmet adlı bir Kayserili kör, topal ve hastalıklı eşeğini pazarda Mehmet’e 1000 TL’ye satmış. Gece stresten uyuyamamış. “Benim bir işe yaramaz eşeğim 1000 TL’ye alıcı bulduysa bir hikmeti var” deyip ertesi günü alel acele Mehmet’e gidip kendi eşeğini 1500 TL’ye geri almış. Bu sefer Mehmet strese girmiş. Hastalıklı bir eşeği sahibi 1500 TL’ye geri aldıysa bunda bir hikmet var diye düşünüp aynı hayvanı 2000 TL’ye geri almış. Bu işlem eşek 10.000 TL olana kadar sürmüş. Sonra bir gün eşek aniden ölünce Mehmet’in 10 bin TL’si rahmetli olmuş.  
  
Dijital para mevzusu da bu fıkradaki duruma çok benziyor gibi.  
  
Kripto paraları hiçbir güvenilir banka alıp-satmıyor. Çünkü sistemde bir kural, yönetmelik, yaptırım yok. Haliyle günlük yüzde 1-1000 artış olabileceği gibi yüzde 99,9’luk düşüşler de olabiliyor.             
  
Birkaç örnek sunuyorum (17.02.2020)  
Thore Cash - Günlük değer kaybı: % -99.96%          
BitcoinRegular - Günlük değer kaybı: % -96.27%       
GMB - Günlük değer kaybı: % -92.44%           
EOS TRUST - Günlük değer kaybı % -89.67%  
  
Yani 100 TL’niz 1-24 saat içinde sıfıra inebilir. Başka sözüm yoktur.